Зміст статті

2 липня 2018

Дронографія Львова: Храм Св. Архистратига Михаїла

Храм Святого Архистратига Михаїла (УГКЦ) на Зеленій.

Храм святого Архистратига Михаїла (вул. Зелена, 385) Української Греко-Католицької Церкви в сучасному вигляді збудували в 1936 році.

Це був перший римо-католицький костел на Сихові і носив він тоді назву Пресвятої Діви Марії Королеви Польщі (Kościół Matki Bożej Królowej Polski).

Спочатку, в 1910 році, на цьому місці коштом парафіян постала невеличка капличка, згодом, в 1912-1913 роках, коштом родини Сеферовичів постала мурована неоготична каплиця. А в 1936 році о. Телесфор Габриль здійснив перебудову каплиці за проектом архітектора Анджея Фридецького та розширив її до розмірів костелу. Фридецький спроектував нову, більшу наву у формах стилю функціоналізму, поєднаному з елементами неоготики (стрільчасті вікна, контрфорси). Старий храм перетворили на пресбітерій нового.

Після Другої світової війни частина парафіян РКЦ виїхали до Польщі та забрали з собою майно костелу з парафіяльної святині, а ключі від храму передали місцевим греко-католикам. Однак радянська влада передала храм парафії УПЦ МП.  В 1990 році храм передали греко-католикам. Римо-католики тепер мають на Сихові новий костел Святого Архангела Михаїла. У Львові п'ять храмів Святого Архистратига Михаїла, три з яких належать УГКЦ, два – УАПЦ.

У Львові п'ять храмів Святого Архистратига Михаїла, три з яких належать УГКЦ, два – УАПЦ.


За матеріалами: Вікіпедії

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.