Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Культура

Олеський замок

Понеділок, 30 липня 2018, 15:29

Під Олеським замком хочуть будувати завод, – Возняк проти

Олеський замок

Львівська національна галерея (в яку входить Олеський замок) стурбована ймовірністю будівництва промислового об'єкта у безпосередній близькості до замку.

Про це у свому блозі  написав генеральний директор Львівської національної галереї імені Бориса Возницького Тарас Возняк.

"Нещодавно Олеська селищна рада Буського району дала згоду на побудову безпосередньо перед Олеським замком лісопильного заводу! Тобто вирішила покращити вид середньовічного замку... Разом з тим, щоб ви не сумнівалися, тартак збираються будувати у межах охоронної зони замку, що регулюється Міністерством культури України а не Олеською селищною радою. Тобто грубо ламаючи законодавство," – запевняє Возняк.

Він також має у розпорядженні копію рішення Олеської сільської ради від 23 лютого цього року, в якому йдеться про розроблення детального плану території вулиці Замкової у Олеську. Цим документом зафіксовано будівництво тут лісогосподарського підприємства. Фінансування робіт по розробці детального плану території здійснюватиме Буське ДЛГП "Галсільліс".

 

(лініями і стрілкою виділено земельну ділянку, про яку йде мова)

Також Возняк припускає корупційну складову в рішенні Олеської сільради:
"Ну а тепер про законодавство і корупцію в олеському виконанні. Буське ДЛГП "Галсільліс", якому хтось хитро вирішив виділити територію під замком, донедавна була розміщенна у центрі Олеська. Однак напевне стара територія тартака комусь приглянулася – дивімось, хто нею зараз володіє, і все стане зрозумілим – цей "хтось" дуже навіть відомий... Отож, забравши територію тартака в центрі Олеська один раз, ці "хтосі", як на мене, вирішили ще раз зіграти гру у дурня. Причому дурнями тут є всі ми. І предметом нескладної комбінації є не так лісопилка, як земля під нею. Лісопилка є лише інструментом, з допомогою якого можна раз за разом виводити з державного чи комунального володіння найпривабливіші шматки землі у приватну власність.

Давайте пофантазуємо. А що як Буське ДЛГП "Галсільліс" "раптом" не знайде коштів на розбудову. І "раптом" збанкрутує – ну як більшість такого роду мильних бульок. І тоді ці "хтосі" її просто викуплять. Разом із вже приватизованою під побудову тартаку землею. Викуплять за безцінь. Або просто заберуть цю землю, вкотре збанкрутивши той нещасний тартак. Що насправді і може бути головною метою місцевих комбінаторів. Тобто тут ми можемо мати справу з простою корупційною схемою крадіжки землі. А тоді з цією безцінною землею під замком можна робити що завгодно – бо тоді вона буде приватною."

Тарас Возняк написав ідентичні листи до міністра культури України Євгена Нищука та голови Львівської державної адміністрації Олега Синютки і зустрівся з головою Буської районної адміністрації Петром Морозом. Мороз обіцяв вивчити питання.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.