Зміст статті

2 серпня 2018Юрій Семашко

Другий Ісус

Скорботний Ісус на вулиці Зеленій.

Варіанти фіксують адреси розташування маловідомих у місті скульптур Ісуса Христа, який сидить у скорботі.

Безумовно найвідомішою скульптурою Скорботного Ісуса є вершечок каплиці Боїмів у центрі міста. Його можна розгледіти на дрон-відео каплиці.

Відео зняте Варіантами у липні 2016 року

Це найстаріший з усіх Ісусів Скорботних Львова. Він сидить під хрестом на куполі каплиці з 1615 року. Важливо зауважити, що первісно каплиця була на кладовищі Львівського римо-католицького катедрального собору.

Кам'янка

Найбільшим храмом цього мікрорайону є колишній костел (тепер церква УГКЦ) Пресвятого Серця Христового на вулиці Диктовій.

фото: zbruc.eu

У подвір'ї церкви перед головним входом із двох боків є аркадами, з'єднані з міні-капличками. Власне в одній з них і є скульптура зображеннями Ісуса Христа Скорботного. В іншій сидить Матір Божа. Це роботи скульптора Мар'яна Шпіндлера, зроблені у міжвоєнний період.

Сихів

Неподалік кільця на ДБК, що на перетині вулиця Пасічної, Луганської та Зеленої є чимала промислова зона. Десь між гаражів і автомобільних майстерень тут ще є "зелена оаза" – невеличке скупчення дерев, площею близько 30 м². Ця місцина майже непомітна з головної дороги вулиці, аби її побачити слід звернути на Зеленій, 251.

Саме ці дерева сховали найменш відому львівську скульптуру Ісуса, який сидить просто на колоні.

Колона датована 1761 роком. Користувачі форуму explorer.lviv.ua виявили, що тут за Австро-Угорщини було чумне кладовище.

Про це нещодавно також розповідав й голова Львівського обласного осередку товариства охорони пам'яток історії і культури Андрій Салюк.

Автор: Юрій Семашко

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.