Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Політика

Богдан і Ярослав Дубневичі

П'ятниця, 3 серпня 2018, 15:40

Держава забрала у тимчасове управління дві ТЕЦ братів Дубневичів

Богдан і Ярослав Дубневичі

Двома теплоелектроцентралями у Львівській області тимчасово керуватиме державне агентство.

Про це повідомляє Українська правда.

Новояворівська та Новороздільська ТЕЦ тимчасово перейшли до Національного агентства з питань виявлення, розшуку та управління активами, отриманих від корупційних та інших злочинів. Про це на брифінгу сьогодні повідомив директор Національного антикорупційного бюро Артем Ситник.

За його словами, детективи НАБУ розкрили велику корупційну схему в сфері енергетики, розкрадання газу у НАК "Нафтогаз України" на 1,4 млрд гривень. Корупційна схема в роботі двох ТЕЦ усунена.

Голова агентства з питань виявлення, розшуку та управління активами Антон Янчук акцентував на тому, що після переходу активів в управління його відомства вже була проведена попередня оцінка економічної ефективності від діяльності Новояворівської і Новороздільської ТЕЦ. Вона названа економічно ефективною. Вже зареєстрували права управління, найближчим часом планується вийти на початок відбору керуючого, який планують завершити за місяць. Далі розраховують перейти до передачі цих активів в управління на підставі договору.

Ситник зазначив, що управління цими двома активами АРМА буде тимчасовим, форма власності і власник не змінюються. Рішення про тимчасову передачу АРМА може скасувати рішення суду.

Нагадаємо, у січні цього року НАБУ затримало у Львові чотирьох посадових осіб ТОВ "Енергія-Новий Розділ", ТОВ "Енергія-Новояворівськ" та ТОВ "Енергія" за підозрою в заволодінні понад 300 млн м³ природного газу НАК "Нафтогаз України" на суму понад 1,4 млрд грн.

Кінцевими бенефіціарами всіх трьох компаній є народні депутати від БПП брати Ярослав і Богдан Дубневичі.

Підприємства-власники Новояворівської і Новороздільської ТЕЦ в 2013-2015 роках купували природний газ у НАК "Нафтогаз України" для виробництва теплової енергії населенню. Для такої категорії споживачів "Нафтогаз" продає газ дешевше, ніж для комерційних споживачів.

Однак підприємства купили понад 300 млн м³ газу за пільговою ціною, не плануючи використовувати його для потреб населення, вважають слідчі.

НКРЕКП підтвердила, що "Енергія-Новоярівськ" використала не за призначенням 28,6 млн м³ природного газу в 2014 році і 47,3 млн м³ в - 2015 році. А "Енергія-Новий Розділ" - 52,3 млн м³ в 2014 році і 53,9 млн м³ у 2015 році.

Тепер ви можете стежити за новинами Варіантів на Telegram-каналі.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.