Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Соціум

археологічна розвідка

Середа, 29 серпня 2018, 16:54

Восени археологи обстежать два райони Львівщини

археологічна розвідка

Археологічну розвідку проведуть у Старосамбірському і Радехівському районах.

Про це повідомляє прес-служба Рятівної археологічної служби України.

Роботи виконуватимуть на замовлення Львівської ОДА в рамках програми "Археологічний кадастр Львівської області". Розпочнуться дослідження наприкінці вересня.

"Обидва райони мають чи не найменшу у Львівській області кількість виявлених і зафіксованих пам’яток археології. Цього року плануємо обстежити басейни річок Стривігор (Стрв'яж) і Острівка, і що важливо, – звести усю інформацію про попередні дослідження на цій території. Ми знаємо, що обидва райони частково обстежували археологи і раніше, однак ми не певні, що результати цих обстежень зафіксовані у науковій документації, а нововиявлені пам’ятки внесені у відповідні реєстри", – розповів директор НДЦ "Рятівна археологічна служба" Інституту археології НАН України Олег Осаульчук.

Довідка

Рятівна археологічна служба спільно з Управлінням охорони культурної спадщини Львівської ОДА у 2008 році започаткували пілотний проект "Археологічний кадастр Львівської області", прикладом для якого стала польська програма "Archeologiczne Zdjęcie Polski". За цей час археологи працювали у більшості районів. За 2008-2017 роки фахівці обстежили майже 1700 квадратних кілометрів Львівської області (тобто 7,8% її території) в межах басейнів річок Варенжанка, Вишня, Солокія і Себечівка та досліджено понад 1900 нових археологічних об’єктів. Середня густота розташування пам’яток на цих теренах становить 1,47 на квадратний кілометр, що співмірно з відповідним показником у польських колег. Результати цього пілотного проекту вже активно використовуються для розроблення і погодження програм просторового розвитку територій області (детальні плани територій, генеральні плани населених пунктів тощо).

Тепер ви можете стежити за новинами Варіантів на Telegram-каналі. 

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.