Зміст статті

24 вересня 2018Юрій Семашко

Воскресіння Грабінського

Віднайдена могила письменника Стефана Грабінського на Янівському цвинтарі.

Екскурсія на віднайдену могилу відомого польського майстра жахіть та фантастики Стефана Грабінського на Янівському цвинтарі.

Львівський період у житті Грабінського

Польський горорківець Стефан Грабінський народився у Кам'янці-Бузькій, однак більша частина його життя минула у Львові. Він мешкав на різних адресах, а на одній з них (на вулиці Лобачевського, 18) про цей факт нагадує пам'ятна дошка при вході у будинок.

Зважаючи на значний інтерес до його персони, про життєвий шлях є вдосталь інформації. Аби більше дізнатись про творчість Грабінського можна, наприклад, звернутися до варіантівської статті Андрія Бондаренка "Стефан Грабінський та його психофантастика: львівські потойбіччя". Цього року Центр міської історії створив інтерактивну мапу присвячену львівському періоду його життя. На мапі є 14 локацій: це, переважно, адреси де він вчився, працював і мешкав. Втім, про точне місце поховання Стефана Грабінського на Янівському цвинтарі шанувальники його творчості дізналися лише торік. 

В архіві та у полях

Пошуком поховання Грабінського займалася громадська ініціатива "Товариство шанувальників польської спадщини "Пам'ятка" (Towarzystwo Miłośników Dziedzictwa Kultury Polskiej "Zabytek"). Ініціативу заснували у червні 2016 року. У березні 2017 року товариство оприлюднило у своїй Facebook-спільноті інформацію про початок пошуку могили. Пошуковим роботам на кладовищі передував клопіткий пошук в архіві взимку. Після роботи в архіві пошуковці пригадували:

"Поле №11 є дуже забруднене і перекопане. Польські надгробки тут почали зникати з 1958 року, і це триває досі. Щоправда, тут є багато місць, які потребують ідентифікації."

Втім, у тому ж 2017 році місце поховання письменника таки відшукали і відразу розпочали впорядковувати могилу. В середині червня тут вже була новенька стела.

Один з учасників ініціативи, Леон Тиховський розповів, що на цьому місці були кущі та один заржавілий старий металевий хрест, на місці якого також зробили надгробок. Сусіднє до могили Грабінського поховання датоване також листопадом 1936 року, а сам Грабінський помер 12 листопада. Співставлення цього факту на місцевості з архівними матеріалами допомогло знайти точне розташування останнього спочинку письменника. Спонсорську підтримку на встановалення пам'ятника надали Генеральне Консульство Польщі у Львові, Об'єднання службовців Збройних сил Польщі в Чикаго, дві родини з польського міста Ґлівіце та інші меценати.

Урочиста екскурсія

22 вересня 2018 року у Львові було похмуро, вітряно і падав дощ. Ідеальна погода для відвідання могили майстра містичної літератури. Учасники міської прогулянки "Демон руху" прямує до Львова", присвяченої львівським локаціям Грабінського наближається до Янівського цвинтаря. Біля входу на них вже чекає один з учасників пошукової інціативи – Леон Тиховський. Він жваво ділиться враженнями від пошуку інших польських поховань на Янівському цвитарі поки веде усіх до могили Грабінського. Також до екскурсантів незабаром долучається генеральний консул Польщі у Львові Рафал Вольський.

могила Грабінського (позначена червоною точкою) на полі № 11 у другому ряду (схема: panteon.lviv.ua)

Екскурсію-прогулянку місцями Грабінського проводять: львівський журналіст, філософ і публіцист Андрій Бондаренко та літературознавиця, випускниця Варшавського університету та Університету Сорбонни Йоанна Маєвська. До речі, день перед тим Йоанна під час 25 Book Forum провела львівську презентацію своєї книги "Демон руху, дух часу, привиди місць. Фантастичний Грабінський і його світ". Біля могили Грабінського вона дарує примірники Леону Тиховському і Рафалу Вольському.

Йоанна Маєвська запалює на могилі лампадку, Рафал Вольский покладає букет квітів з польською національною символікою. На пам'ятнику викарбували цитату зі збірки оповідань "Демон руху" і встановили табличку зі списком 15 творів письменника, згадку про десять екранізацій його творів (у Польщі, Німеччині та США).

Коментарі


Андрій Бондаренко

Відновлення могили Стефана Грабінського на Янівському цвинтарі  це дуже важлива подія, що повертає цього письменника в актуальний літературний львівський пантеон. Адже, матеріально наявна могила  це артефакт з яким вже можна тримати зв'язок, з яким можна співвідноситися. До речі, надгробок Грабінського стоїть буквально навпроти пам'ятника Богдану Ігорю-Антоничу. Тобто, на рівні кладовища ці дві постаті вже познайомилися і можуть знайомити зі собою й живих відвідувачів. І це вже такий реальний процес. 

Хоча, є наступний нюанс. Пам'ятник Грабінському відновила ініціативна група поляків і, відповідно, увесь акцент там зробили на польськості письменника. Але людину, яка народилася у Кам'янці-Бузькій, жила і творила у Львові, серед місцевого контексту, не можна приписувати лише до одного якогось національного контексту, як це роблять поляки. Тим більше, що Грабінський народився у греко-католицькій родині і велика можливість того, що його можна назвати українцем з походження. Щоправда, "українізацією" Грабінського теж не варто захоплюватися.

Тут, наприклад, варто згадати Юрія Винничука, який подекуди доходить до ганебної брехні, коли пише про те, що Грабінський спочатку писав взагалі українською, але через тиск середовища перейшов на польську. Однак Грабінський ще в молодому віці свідомо перейшов на католицизм і писав лише польською. І українцем себе, вочевидь, не вважав, принаймні, у сучасному розумінні цього слова. Питання ідентичності і походження Грабінського ще потрібно нормально з'ясувати в рамках якогось ретельного та тверезого дослідження, утримуючись зараз від творення якихось незграбних та наївних міфів.

Зараз важливо повернути Стефана Грабінського до колективної пам'яті, зробити його важливим елементом львівського літературного простору. Адже він є надзвичайно цікавою і масштабною фігурою. Його проза  це своєрідне явище центрально-європейського письменства, на рівні Кафки чи Бруно Шульца. І, на жаль, надзвичайно недооцінене. Зокрема, на мою думку, у оповіданнях Грабінського можна знайти передбачення такого філософського підходу до осмислення міста як психогеографія Гі Дебора. Хоча головна цінність творчості Грабінського, власне, у тому, що він створив свою власну унікальну метафізичну систему і свій підхід до проникнення у якісь нам ще не зовсім зрозумілі потойбічні глибини людського світу. Не дивно, що, власне, Грабінський надихнув Станіслава Лема на звернення до жанру фантастики.


представниця Національного інституту імені Оссолінських у Львові Вікторія Маліцька

Завдяки тому, що комунікація між Генеральним консульством Польщі і пошуковцями є особливо тісною, то про знайдення могили громадськість дізналася достатньо швидко. Oфіційне відкриття могили Стефана Грабінського відбудеться у День всіх святих 1 листопада, яке у Польщі є важливим святом. Грабінський – відомий у Польщі письменник і тому віднайдення його могили є великою та приємною несподіванкою, як для шанувальників творчості, так і для дослідників.


фотопортрет: alchetron.com

Автор: Юрій Семашко

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.