Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Політика

пункт пропуску

Прес-реліз,   Четвер, 4 жовтня 2018, 13:29

Механізм «єдиного вікна» виправдав сподівання як підприємців, так і митників, – Коць

пункт пропуску

«Єдине вікно» спростило бюрократичні перешкоди і пришвидшило розвиток міжнародної торгівлі.

Голова Громадської ради при ДФС у Львівській області Ігор Коць вважає, що запровадження механізму «єдиного вікна» виправдало сподівання як підприємців, так і митників, адже спростило бюрократичні перешкоди, пришвидшило розвиток міжнародної торгівлі, а відтак збільшило надходження в державний бюджет.

«Закон про «єдине вікно» найближчим часом вступить у дію, адже завершено всі необхідні процедури щодо його впровадження. Завдяки механізму «єдиного вікна» державні органи, що забезпечують контроль за товарами, працюватимуть як єдине ціле. Митний контроль на всій території України здійснюватиметься за мінімальним втручанням людського фактору, що означає зменшення зловживань, корупції. В цьому ми мали можливість переконатись під час експериментальної роботи «єдиного вікна» на митниці», – наголосив Ігор Коць.

Ігор Коць вважає, що механізм «єдиного вікна» – це також якісно новий рівень надання послуг підприємцям, спрощення системи митного оформлення, економія часу переміщення товарів через кордон. 

«Єдине вікно» відтепер стане основним способом спілкування підприємців з органами контролю на митниці. Для бізнесу ця процедура пришвидшить розвиток міжнародної торгівлі, зменшить ризики й вивільнить кошти. З точки зору суб’єктів підприємницької діяльності, система єдиного вікна означає нові можливості для доступу на торгівельний ринок, який тепер буде набагато легшим», – вважає він.

Коць також звернув увагу на зиски, які матиме держава і звичайні громадяни, якщо новий закон запрацює в повну силу.

«Для нашої держави цей закон стимулює зростання поступлень до бюджету та надходження нових інвестицій, а громадянам варто очікувати зменшення цін на закордонні товари та послуги», – додав він.

Нагадаємо, 29 вересня, президент Порошенко підписав закон щодо запровадження механізму «єдиного вікна» й оптимізації контрольних процедур при переміщенні товарів через митний кордон.

В 2018 році механізм «єдиного вікна» працював в експериментальному режимі.

Концепція «єдиного вікна» розвивалася протягом багатьох років у європейській практиці, починаючи з спрощення торгових процедур у 1950-х роках та продовжуючи розробкою різних форм автоматизації митниці та пов'язаних з нею систем.

Наприклад, у Фінляндії багатофункціональна система PortNet – єдина для учасників торгівлі морем радикально скоротила потребу у заповненні та обробці паперових форм. На сьогодні понад  99% усіх форм обробляються через «єдине вікно». Варто зазначити, що законодавство ЄС значно вплинуло на правову структуру системи електронного реєстру у цій країні, однак фіни адаптували систему до власних реалій.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.