Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Політика

закон про українську мову

espreso.tv

Четвер, 4 жовтня 2018, 15:31

Верховна Рада ухвалила у першому читанні закон про українську мову

закон про українську мову

Загалом троє народних депутатів з Львівщини не голосували за закон про українську мову.

Сьогодні Верховна рада України підтримала у першому читанні законопроект №5670-д "Про забезпечення функціонування української мови як державної". "За" проголосував 261 народний депутат.

Згідно із законопроектом, визначається порядок функціонування і застосування української мови як державної в усіх сферах суспільного життя в Україні. Дія закону не поширюватиметься на сферу приватного спілкування між особами та на здійснення релігійних обрядів.

"Володіння державною мовою та її використання посадовими і службовими особами органів державної влади та органів місцевого самоврядування є однією з обов’язкових умов для зайняття відповідних посад. Громадяни України повинні володіти українською мовою як мовою свого громадянства та використовувати її у сферах публічного спілкування. Знання української мови є неодмінною умовою набуття громадянства України", – йдеться у пояснювальній записці до законопроекту.

Також передбачена кримінальна відповідальність за приниження державної мови та штрафи за використання у своїй професійній діяльності народними депутатами і чиновниками вищого рівня іншої мови.

Із львівських нардепів законопроект підтримали: Андрій Антонищак (Блок Петра Порошенка), Богдан Дубневич (Блок Петра Порошенка), Ярослав Дубневич (Блок Петра Порошенка), Андрій Лопушанський (Блок Петра Порошенка), Андрій Кіт (Блок Петра Порошенка), Оксана Юринець (Блок Петра Порошенка), Микола Величкович (Народний фронт), Микола Кадикало (Народний фронт), Михайло Хміль (Народний фронт), Михайло Бондар (Народний фронт), Наталія Кацер-Бучковська (Народний фронт), Ігор Васюник (Народний фронт), Андрій Левус (Народний фронт), Дмитро Добродомов (позафракційний), Ганна Гопко (позафракційна), Остап Єднак (позафракційний), Олег Мусій (позафракційний), Андрій Парубій (позафракційний), Богдан Матківський (позафракційний), Тарас Батенко (позафракційний) Володимир Парасюк (позафракційний), Любомир Зубач (Самопоміч), Сергій Кіраль (Самопоміч), Руслан Сидорович (Самопоміч), Олег Березюк (Самопоміч), Ірина Подоляк (Самопоміч), Олег Лаврик (Самопоміч), Олексій Скрипник (Самопоміч), Юрій Шухевич (Радикальна партія Олега Ляшка).

Були відсутні: Тарас Козак (Опозиційний блок), Лев Підлісецький (Самопоміч).

Утримався Ігор Шурма (Опозиційний блок).

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.