Зміст статті

3 грудня 2018Анастасія Лубенська

Достукатись до небес

Львівські театри та музеї vs соціально незахищені верстви населення.

Львівські театри та музеї переважно перебувають в державній або комунальній власності. Державні заклади культури підпорядковуються Міністерству культури України, а комунальні – знаходяться під опікою міської або обласної влади. Варіанти з'ясували, наскільки львівські театри та музеї доступні для соціально незахищених верств населення, а не лише для туристів та гостей міста Лева.

Закон України "Про культуру" (ст. 8, ч. 2) ухвалили в 2010 році і він повідомляє усім громадянам про те, що "діти дошкільного віку, учні, студенти, пенсіонери, особи з інвалідністю мають право на відвідування державних та комунальних закладів культури, закладів спеціалізованої позашкільної освіти галузі культури на пільгових умовах, передбачених законодавством". На його виконання Мінкульт в 2013 році ухвалив наказ №43 від 30.01.2013 р. "Про реалізацію права соціально незахищених верств населення на відвідування підприємств, установ та організацій, які належать до сфери управління Мінкультури України на пільгових умовах".

Відповідно до нього керівникам підприємств, установ та організацій, що належать до сфери управління Міністерства культури України, рекомендується визначити один день останнього тижня місяця днем безкоштовного відвідування інвалідами І та ІІ групи, дітьми дошкільного віку, учнями середніх спеціальних навчальних закладів, студентами вузів, військовослужбовцями строкової служби, пенсіонерами, ветеранами Великої Вітчизняної війни, учасниками бойових дій концертних організацій, театрів, цирків, музеїв та заповідників за пред'явленням документів, що засвідчує належність до вказаної категорії громадян. Також ці установи мусять розмістити інформацію щодо визначення такого дня на сайті підприємства, установи та організації.

Натомість ні Львівська міська рада, ні Львівська обласна рада, на відміну від держави, а також місцевих органів влади в деяких інших областях, не мають єдиної політики, відповідно й розпоряджень, які б забезпечили законне право пенсіонерів та інших соціально незахищених категорій на пільгове відвідування музеїв та театрів, що перебувають у їхньому розпорядженні.

Так, наприклад, департамент культури виконавчого органу Київської міськради повідомляє про те, що в закладах культури, що перебувають в його підпорядкуванні, не лише діє норма безкоштовного відвідування пільговими категоріями, відповідно до наказу Мінкульту, але й "разом з тим муніципальні театри надають можливість безкоштовно відвідувати свої заклади пільговим категоріям громадян не лише у визначений "пільговий" день, а й у будь-який інший день при наявності вільних місць, а також за письмовими зверненнями громадських організацій, соціальних служб тощо за попередньою домовленістю".

У Львові ж кожний заклад на свій розсуд встановлює пільги та регулює їх вручну. Безоплатне відвідування можливе за таких умов лише для організованих груп згідно заявок. Щодо тих, хто відвідує театри і музеї  індивідуально, то вони у більшості випадків позбавлені можливості реалізувати своє право на пільги у Львові.

Винятком у цій ситуації можна назвати хіба що Львівську картинну галерею, де Варіанти запевнили в тому, що за умови показу відповідного посвідчення, відвідувачі мають право кожну п'ятницю безкоштовно оглядати всі експозиції. На сайті Львівської картинної галереї поки що немає інформації про це, однак, як запевнили Варіанти, вона має з'явитися згодом. Поки що вивчається питання зміни дня для пільговиків і, можливо, частотності. Такий висновок Варіанти зробили на підставі офіційних відповідей та коментарів, які отримали під час підготовки репортажу.

Реалізація права на пільгове відвідування у закладах культури державної форми власності у Львові


Львівський національний академічний театр опери та балету імені Соломії Крушельницької

Безоплатним днем є четвер останнього місяця. Видача запрошень здійснюється за годину до початку вистави. Інформацію для пільговиків можна відшукати на сайті театру в розділі "Візит до театру".


Львівська національна галерея мистецтв імені Бориса Возницького

Безоплатною є кожна п'ятниця. Інформації для пільговиків на сайті галереї немає.


Національний музей у Львові імені Андрея Шептицького

Безоплатне відвідування передбачається лише для бійців АТО та осіб з інвалідністю згідно попередніх заявок. Для пенсіонерів пільговий квиток на постійну експозицію коштує 20 гривень, екскурсія – 40 гривень за умови пред'явлення посвідчення. Інформації для пільговиків на сайті музею немає.


Національний академічний український драматичний театр імені Марії Заньковецької

Безоплатною є середа останнього тижня кожного місяця за пред'явленням документів, що засвідчують належність до вказаної категорії громадян і за умови наявності вільних місць. Залежно від виконання планових показників результатів господарської діяльності театру, враховуючи клопотання громадських об'єднань, благодійних організацій заступник генерального директора театру може змінювати власним розпорядженням встановлений день відвідання на встановлених умовах.

У розділі "Візит до театру" офіційного сайту Львівської Опери також є перелік пільгових категорій, які мають право на безкоштовне відвідання вистав в останній четвер місяця. Щоб скористатися цією можливістю, пільговики мають отримати спеціальне запрошення, яке видають за годину до початку вистави. "Як тільки ввели цей наказ (від Мінкульту – прим. автора), ми зробили цей безкоштовний день, інформація про це є на сайті" – наголошує адміністраторка Львівської Опери Ірина Сірак.

Реалізація права на пільгове відвідування у закладах культури, що підпорядковуються Львівській міській раді


Музей народної архітектури та побуту "Шевченківський гай"

Спосіб отримання вільного входу пільговиками: Колективні листи-прохання від благодійних організацій та установ. Статистика відвідувань пільгових категорій: 4310 осіб (за 10 місяців). Інші безкоштовні послуги: Вільний вхід на Всесвітній день музеїв та Міжнародний день дитини; вільна реєстрація на вінчання та хрещення в Свято-Іванівській лаврі.


Львівський академічний драматичний театр імені Лесі Українки

Спосіб отримання вільного входу пільговиками: Листи-прохання від благодійних організацій; квота у вигляді 25 місць на виставу. Статистика відвідувань пільгових категорій: 50 осіб (за жовтень). Інші безкоштовні послуги: Немає.


Львівський академічний театр естрадних мініатюр "І люди, і ляльки"

Спосіб отримання вільного входу пільговиками: Листи-прохання від благодійних організацій, за якими надаються 5 вільних місць на виставу. Статистика відвідувань пільгових категорій: Невідома. Інші безкоштовні послуги: Немає.


Львівський академічний театр імені Леся Курбаса

Спосіб отримання вільного входу пільговиками: Колективні листи-прохання від благодійних організацій та установ. Статистика відвідувань пільгових категорій: Невідома. Інші безкоштовні послуги: Немає.


Львівський академічний обласний театр ляльок

Спосіб отримання вільного входу пільговиками: Колективні листи-прохання від благодійних організацій та установ. Статистика відвідувань пільгових категорій: Невідома. Інші безкоштовні послуги: Немає.

Після ознайомлення з офіційною відповіддю відділу культури Львівської міської ради Варіанти дійшли цікавого висновку. Попри відсутності єдиної політики щодо пільговиків, Львівська міськрада ретельно фіксує відвідування ними власних закладів. Однак і такий підрахунок може бути достатньо проблематичним, бо після розмов з уповноваженими особами можна зрозуміти, що самі установи не особливо ретельно фіксують такі дані.

"Точно вам сказати не можу, скільки нас відвідує за останній час. Треба спеціально перераховувати листи, які до нас надходять з Личаківського, Галицького, Франківського відділів та з організації "Майбутні батьки України" (Соціальна просвітницька громадська організація) – розповідає Варіантам головна адміністраторка театру "І люди, і ляльки" Ольга Федорівна.

Під листами маються на увазі спеціальні замовлення, які надходять до музеїв та театрів з благодійних організацій. Адміністраторка театру імені Леся Курбаса Любов Ільницька розповіла, що з їхнім закладом співпрацює реабілітаційний центр для наркозалежних "Крок за кроком", який  періодично надсилає листи у театр, аби їх пацієнтам виділили безкоштовні місця. З офіційними проханнями до театру також звертається благочинний фонд "Україна – шлях єдності" та спілка незрячих УТОС. Іноді театри запроваджують спеціальні благочинні вистави для дітей з притулків.

"Минулого року ми проводили чотири безкоштовні вистави для пільговиків, а цього року в нас дві такі вистави" – повідомила головна адміністраторка Львівського академічного обласного лялькового театру Ульяна Мороз. Окрім колективних листів-домовленостей, деякі культурні заклади вводять спеціальні квоти на відвідування кожної вистави. У театрі імені Лесі Українки діє квота для пільговиків 25 осіб на виставу, а в театрі "І люди, і ляльки" – 5.

"Квота 25 осіб-пільговиків на виставу – середня цифра. Вистави відбуваються зазвичай три дні в тиждень (п'ятниця, субота та неділя), майже на кожну з них ми виділяємо безкоштовні місця для пенсіонерів, учасників АТО чи для різних благодійних установ та організацій, які до нас звертаються офіційно з проханням надати місця" – зазначає адміністраторка Львівський академічний драматичний театр імені Лесі Українки Ірина Чаниж.

Кількість квот в театрі "І люди, і ляльки" пояснюється обмеженою кількістю місць у театрі. "Намагаємося забезпечити всіх пільговиків за місцями. Зала маленька – 40 осіб. Ми вміщаємо всіх, кого можемо" – стверджує адміністраторка театру Ольга Федорівна.

Театр імені Лесі Українки планує в майбутньому запровадити знижки на квитки. "Ми плануємо вводити в продаж квитки зі знижками для різних пільгових категорій, але це буде вже з нового року" – повідомила  Варіантам адміністраторка театру імені Лесі Українки Ірина Чаниж.

Варіанти так і не дочекалися офіційної відповіді від Львівської обласної ради та Львівської ОДА щодо пільг, і тому звернулись з цим питанням до голови комісії з питань культури Львівської облради, генерального директора Культурно-Мистецького Центру "Львівський палац мистецтв" Юрія Візняка.

Він заявив, що для установ, що належать до комунальної власності Львівської облради, немає окремо визначеного наказу для соціально незахищених верств. "Чинне законодавство аргументує пільгові категорії за результатами звернення інституцій чи організацій. Установа, якій надіслали звернення, може надати дозвіл цим інституціям. Це залежить від положення в тому чи іншому закладі" – зазначив Юрій Візняк.


P.S.

І хвилька європейського досвіду. Приклад Відня і Берліна, де є не лише безоплатне відвідування закладів культури, але й перелік всіх музеїв, які можна відвідати безоплатно на сайтах цих міст.

Автор: Анастасія Лубенська

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.