Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Соціум

Ірина Фріз

Четвер, 6 грудня 2018, 16:46

Фріз боротиметься з військовим туризмом

Ірина Фріз

Міністерка у справах ветеранів України Ірина Фріз розповіла у Львові про найближчі плани міністерства.

Про це повідомляє кореспондент Варіантів.

Сьогодні, 6 грудня, міністерка у справах ветеранів України Ірина Фріз зустрілась з учасниками АТО та представниками громадських організацій, які опікуються воїнами зі Львівщини, та розповіла про напрями роботи міністерства та перші свої кроки на цій посаді. 

Відтак, Ірина Фріз планує створити консультативно-дорадчий орган Раду ветеранів, яку очолить підполковник запасу та ініціатор створення будівельного кооперативу "АТОшник" Володимир Лагута. 

Крім того, міністерство розробить єдиний державний реєстр ветеранів, який стане базою для створення онлайн платформи "Е-ветеран". За допомогою такого додатку учасник бойових зможе повідомити навіть про свій психологічний стан та попросити допомогу. Проекти реєстру та онлайн-платформи реалізуватимуть за підтримки міжнародних партнерів.

"Ми не можемо витрачати час, щоб чекати бюджетного фінансування" – наголосила Ірина Фріз.

Міністерство у справах ветеранів також планує переглянути пільгові питання. 

"Ми проведемо громадські обговорення та з'ясуємо, які пільги на думку народу має надавати держава, які потрібно скасувати, а які збільшити" – зазначила Ірина Фріз.

До того ж, міністерство боротиметься з так званим "військовим туризмом", коли люди перебувають у зоні АТО декілька днів, а потім повноцінно отримують пільги як "учасники бойових дій".

"Ми маємо розмежовувати поняття учасника бойовий дій та учасника ООС. Учасник бойових дій – це той хто був на нулі, у першій другій лінії максимум, хто тримав зброю. А учасник ООС – цивільна людина, яка приїхала у справах свого відомства чи міністерства, але не захищала, не була учасником бойових дій. Наскільки мені відомо військова прокуратура вже проводила перевірки щодо "туризму". Тож ми плануємо звернутись до неї та Міністерства оборони за цією інформацією та  унеможливити такі випадки у майбутньому" – розповіла міністерка. 

Крім того, міністерство зі справ ветеранів України планує налагодити надання психологічних послуг людям, які повернулись з АТО.

"Канадські та британські фонди готові надавати менторські курси для тих українців, які зголосились бути психологами для військовослужбовців. Я думаю, що ми спільно з Міністерством охорони здоров'я та Міністерством оборони маємо запровадити програму, яка дозволить цим людям бути на достойному фінансуванні. На жаль, зараз цим ніхто не хоче займатись. В бюджет закладається 60 грн на одну годину психолога у той час, як на ринку його вартість становить від 600 до 800 грн. Це не припустимо. А ще ми проведемо широку роз'яснювальну компанію серед військовослужбовців, щоб вони самі не намагались уникнути розмови з психологом та зрозуміли, що так їм нададуть належну допомогу відповідно до їхнього стану" – додала Ірина Фріз.

Нагадаємо, у листопаді Уряд схвалив створення Міністерства у справах ветеранів. Верховна Рада проголосувала за це ще у лютому.

Додамо, сьогодні, 6 грудня в Україні відзначають День збройних сил.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.