Зміст статті

12 грудня 2018

Маємо захистити людей від шахрайських дій облгазів

Блог голови Львівської територіальної організації Радикальної партії Олега Ляшка Миколи Іщука.

Голова Львівської територіальної організації Радикальної партії Олега Ляшка Микола Іщук про шахрайські дії українських облгазів.

Реакція політиків на шахрайські дії українських облгазів, які у жовтні цього року надіслали споживачам своїх послуг квитанції  з безпідставно завищеними показниками спожитого газу, наочно продемонструвала, хто з них реально стоїть на захисті інтересів громадян, а хто – прислуговує олігархам. Лише лідер Радикальної партії Олег Ляшко вголос заявили про цю оборудку, про те, що газовики вчергове хочуть отримати надприбутки коштом звичайних людей. На його вимогу Прем'єр-міністр України Володимир Гройсман публічно закликав громадян сплачувати за газ лише і тільки за показником лічильника, а не за міфічно нарахованими об'ємами,  а також наказав провести перевірку облгазів.

Миттєва реакція уряду на вимогу ляшківців може свідчити не так про те, що уряд дбає про людей, а про те, як він (уряд) дбає про інтереси олігархів.  Спробую це пояснити. Якщо мешканець вже сплатив за жовтень згідно квитанції та згідно незаконно завищених показників, то є надія, що облгаз зарахує йому цю суму в наступний платіж. Однак значно складнішою буде ситуація з поверненням безпідставно нарахованих субсидій на газ. Наведу конкретний приклад, який наочно ілюструє можливу оборудку. При нормі споживання газу на приготування їжі для одної людини 4 кубометри, вона реально спожила у жовтні 1 кубометр. Облгаз же виставив до оплати 8 кубометрів. Отже, в квитанції через шахрайську формулу з'явились 7 додаткових кубометрів. На три з них нарахують субсидію, а ще за чотири кубометри – споживач мусив би оплатити сам. Тобто облгаз теоретично привласнив собі вартість 3 кубів з державних грошей і вартість 4 кубів витягнув з кишені звичайної людини.

За жовтень соціальні служби нарахували субсидії за завищеними обсягами, які подали газові служби. Варто лише уявити, які це суми! Наприклад, якщо у нашому випадку переплата щодо субсидії складе: 8,55 гривень за куб газу х 3 кубометри, тобто 25,65 гривень. На Львівщині 90 тисяч сімей отримують субсидію. Отож в підсумку це буде 2 мільйони 308 тисяч 500 гривень лише на Львівщині. Якщо ж брати ще й субсидії на опалення газом, то там вже йдеться не про 3, а про 80-100 кубометрів в кожному рахунку. Тобто правильно буде говорити про мільярди гривень, які облгази спробували незаконно забрати у держави за один місяць у вигляді додатково рахованих об'ємів газу до норми споживання в рамках субсидії.

Тепер, після реакції керівника уряду, потрібно провести  перерахунок субсидій за жовтень, зняти зайві нарахування. Виникає питання: хто відповість за невірно нараховані субсидії, адже такі дії підпадають під статтю "нецільове використання бюджетних коштів"? Хто заплатить за цю титанічну і філігранну роботу? Якими будуть параметри перерахунку і чи не буде зловживань під час його здійснення? Відповідей на це немає, як і немає належного контролю. Натомість при здійсненні всіх цих операцій з'являється велике поле для маніпуляцій, зловживань, іншими словами – корупційних дій.

Тому, я вважаю, що маємо поставити перед урядом вимогу включення до спільної групи, яку створили для перевірки облгазів, не лише представників НКРЕКП, Міністерства регіонального розвитку та Міністерства енергетики, але й представників правоохоронних і фіскальних органів, а також Держфінмоніторингу.

Не можемо допустити того, щоб олігархи так зухвало грабували державу і простих людей. Наші громадяни переважно власним коштом встановлювали лічильники, які тепер виявились ні до чого, бо облгаз сам встановлює показники спожитого газу. Люди мерзнуть, економлять, рахують кожну копійку. Виявляється, ці їхні страждання лише збагачують олігархів, адже дозволяють їм домальовувати міфічні кубометри до норм споживання, призначених в рамках субсидій. Ось звідки беруться захмарні зарплати і премії менеджерів Нафтогазу, гроші для їхнього для розкішного життя, на подарунки, а також приховані хабарі тим, хто це все приховує від покарання.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.