Зміст статті

20 грудня 2018

Війтовецька амбулаторія: наодинці з власними проблемами

Фотонарис з життя війтовецької амбулаторії на Хмельниччині.

Жодне суспільство не може на законних підставах називати себе цивілізованим, якщо хворій людині відмовили у медичній допомозі через відсутність коштів.


1

На фото зовсім не будиночок старенької сільської бабусі, як здається на перший погляд. Перед вами – лікувальна амбулаторія селища міського типу Війтівці (Волочиський район), що в Хмельницький області. Літні люди часті гості цієї будівлі – роки беруть своє, без сторонньої помочі обійтися доволі важко. Та чи хороші лікарі здатні надавати якісну медичну допомогу в таких скрутних умовах? Амбулаторію відкрили 1945 року і, як легко помітити, відчутних змін відтоді вона не зазнала.


2

Постійною відвідувачкою амбулаторії є і моя бабуся, яка мешкає у Війтівцях усе своє життя. І заходить сюди не просто поміряти тиск та поскаржитись на біль у спині. Колись вона була головною медсестрою і дуже любила цю стареньку будівлю зі схиленим дахом.


3

Як розповідає бабуся, лад у амбулаторії медпрацівники наводять самотужки: білять стіни, фарбують рами та вікна, навіть фіранки і простирадла купують за власні кошти. Про будь-який серйозний ремонт не було й мови. Хоч персонал і старається тримати все у чистоті та порядку, але погані умови від цього кращими не стають.


4

4. Бабуся кожного дня приходить в амбулаторію – сумує за рідними стінами. Разом з медсестрами п'є чай, розмовляє про життя та все бідкається через хвору спину. Вона, як і більшість мешканців селища, звикли до потрісканої фарби на стелі та до скрипугнилих дошок під ногами.


5

У лікарів справді золоті руки. Проте не варто чекати від них чуда у майже що середньовічних умовах. Заповняти медичні картки на столі з поламаною ніжкою – це ще півбіди. А от не мати змоги врятувати людське життя через брак ліків або відсутність потрібного обладнання – взагалі неприпустимо.


6

На щастя, совість медпрацівників Війтовецької амбулаторії чиста. Вони роблять все можливе для того, щоб надавати людям гідну медичну допомогу. Проте, щоб вона стала справді сучасним медичним закладом із якісним та ефективним обслуговуванням, потрібно докласти чимало зусиль не лише простим людям, а й, насамперед, владі.


авторка: Вікторія Ратушна

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.