Варіанти,  24 грудня 2018

Антикорупційний бриз Брезіцького

Як фігурант "рейдерських проваджень" Назарій Брезіцький взявся здолати корупцію.

Відома фраза зі Святого Письма не рекомендує шукати скалку в оці ближнього, коли у власній зіниці вмостилась ціла колода. Невідомо, чи досконало знає Слово Боже львівський бізнесмен Назарій Брезіцький, але ця формула нещодавно спрацювала проти нього. Отож, львівські ряди полум'яних борців з корупцією поповнився ще одним братчиком. До лав місцевих антикорупціонерів долучився скандальний юрист та підприємець Назарій Брезіцький. У суботу, 22 грудня, під егідою його громадської організації "Ідея міста" відбувся круглий стіл "Корупція ламає бізнес", де Брезіцький проголосив про своє бажання боротися з корупцією.

Учасники дискусії, а це громадські активісти міста, вирішили перевірити чи законно набули свої статки деякі відомі львів'яни, які працювали або працюють на державних посадах. Однак вже відразу на початку круглого столу з його організатором несподівано трапилась неприємна пригода і він мусив стримувати у собі усі її негативні наслідки під осяйною посмішкою на обличчі.

"Як юрист, я знаю що таке корупція, і як вона працює" – переконливо зазначив на початку столу Назарій Брезіцький. Особливо пану Брезіцькому чомусь відразу не вгодив перший віце-прем'єр Степан Кубів, який на час круглого столу перебував далеко від Львова. "Для мого бізнесу тиснути Кубіва – це купа проблем, але мені однаково і я готовий тиснути Кубіва та кожного наступного" – наголосив Брезіцький і пояснив, що в разі потреби, робитиме це заради майбуття своїх дітей.

Учасники круглого столу, окрім всього іншого, також оголосили про свій план контролю за перебігом кількох проваджень щодо деяких місцевих корупціонерів, аби довести їх до справедливого вироку в суді. А ще, наприклад, пролунала пропозиція об'єднати зусилля з іншими громадськими організаціями, які борються з корупцією на Львівщині. Поміж багатьох пропозицій виникла й ідея облаштувати на Площі Ринок "стовп ганьби", де б оприлюднювали остаточні рішення судів щодо львівських корупціонерів, а ще інформацію про самих порушників закону. Деякі інші учасники круглого столу запропонували створити сторінку "Корупція ламає бізнес" у соцмережах.

Все це, цікаво, звісно, але над всіма цими голосними заявами не важко помітити усмішку долі, оскільки прізвище Назарія Брезіцького фігурує в кількох провадженнях щодо рейдерського захоплення низки підприємств. Саме про це й заявив під час круглого столу один з його учасників, адвокат Ігор Яцків.

"Назарій Брезіцький став фігурантом у кількох провадженнях в досудових розслідуваннях щодо підприємств "Сортнасіннєовоч" та "Гряда". У кожній з цих справ я маю цілий стос відписок від правоохоронних органів. У нас були процеси, де опонентом був, власне, Назарій, і де рішення приймалися згідно сфальшованого, на мою думку, документа. У Михайла Мельника шляхом рейдерства забрали підприємство "Сортнасіннєовоч". Певними юридичними діями його, загалом, викинули з підприємства. У справу зайшла копія документа. Було кілька безрезультатних судів. І тільки тепер, через три роки суддя отримав дисциплінарне стягнення за це рішення" – заявив Ігор Яцків.

Назарій Брезіцький дещо сконфузився, коли почув таку делікатну інформацію, але коментувати цю справу так і не став. Отож "аргументи чесності" Брезіцького для багатьох виявилися не надто аргументованими і тому деякі учасники круглого столу відразу засумнівалися у щирості його намірів.

"Ви бізнесмен і юрист, брали участь у судах. У вашій ситуації є конфлікт інтересів. Ви можете свої бізнесові інтереси переносити на громадські справи, з метою вирішення своїх бізнесових справ за допомогою всіх нас. І скеровувати, оскільки ми говорили про рейдерство, туди, де ми будемо, наче сліпі кошенята, а ви маєте свій інтерес. Або займайтеся просто бізнесом, або громадською діяльністю. Бізнес завжди передбачає інтерес" – сказав консультант з політико-правових питань ГО "Народний антикорупційний нагляд" Михайло Зінько.

Також Ігор Яцків вирішив дізнатися про можливий зв'язок такої антикорупційної активності Брезіцького з майбутніми виборами. "А цей проект не сформували для того, щоб ви йшли у владу? Балотувалися в міську раду? Бо саме на це все натякає. Або це альтруїзм або ви йдете у владу" – зазначив адвокат Яцків.

Назарій Брезіцький, натомість, заявив, що іти у владу поки не планує. Як зазначив організатор дискусії "Корупція ламає бізнес", він першочергово розішле запити у всі правоохоронні органи про те, чому вони, власне, проігнорували його круглий стіл. Тому що зі запрошених до Брезіцького представників влади прийшов тільки керівник Головного територіального управління юстиції у Львівській області Тарас Грень.

Автор: Олег Радик, оригінал статті "Форпост" 

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.