Петро Яцишин,  31 грудня 2018

Марія Малачинська: Найбільше щастя – це отримувати від своїх пацієнтів повідомлення – "я вагітна" і "нам все вдалося"

Розмова з керівником КНП ЛОР Львівський обласний центр репродуктивного здоров'я населення Марією Малачинською.

Маріє Йосипівно, минає черговий важкий і насичений подіями рік, що вдалося реалізувати в Центрі репродуктивного здоров'я в 2018 році? Які проекти Ви б хотіли особливо виділити?

Хочу сказати, що ми мали продуктивний і результативний рік. Ми багато працювали та справді впровадили багато нововведень для наших пацієнтів, які приходять до нас з проблемами безпліддя. Ми започаткували такий важливий напрямок як спостереження чи облік вагітних, і тому пацієнти, які в нас спостерігаються та вагітніють, і в подальшому хочуть спілкуватися з нашими спеціалістами. Тепер наші молоді мами можуть не хвилюватися про те, де їм шукати спеціаліста після того, як вони завагітніли. Вони можуть спокійно залишатися для подальшого спостереження зі своїм лікарем, якого обрали ще до вагітності у нашому Центрі.

Також цього року нам успішно вдалося започаткувати для майбутніх батьків Школу відповідального батьківства, адже в наших пацієнтів під час вагітності виникає чимало запитань. Ми обговорюємо найрізноманітніші запитання, які цікавлять наших вагітних – від особистої гігієни, поведінки під час пологів і знеболення в пологах до догляду за новонародженими, гімнастики в ранньому віці та розвитку дитини в цілому.

Навчають наших батьків не лише кваліфіковані спеціалісти нашого Центру, але й колеги-лікарі, яких ми запрошуємо для консультацій. Нам приємно, що Школа викликала велике зацікавлення у наших пацієнтів, у нас багато слухачів, дякуємо їм за довіру та увагу. Спільною і злагодженою роботою всього колективу нам вдалося буквально в грудні цього року отримати статус "Чиста лікарня безпечна для пацієнта". У 2013 році підтвердив відповідність високим стандартам гігієни операційний блок нашого Центру і відтоді ми багато працювали для того, щоб увійти в першу п'ятірку медичних закладів у Львівській області з таким статусом. І для нас, безумовно, важливо отримати цей статус для всіх наших відділень.

Ми намагаємося, щоб перебування наших пацієнтів в Центрі було комфортним та безпечним, а хочемо, щоб вони відчували європейський рівень обслуговування і тому цього року також модернізували і реконструювали нашу реєстратуру. Адже розуміємо, що це візитівка нашого Центру, це перше враження про нас. Спілкування з реєстратором має бути приємним, швидким та комфортним. Саме цьому сприяє електронна карта пацієнта, яка також діє в нашій установі. Електронна медицина дозволяє швидко та якісно працювати з пацієнтами і не затримувати їх в чергах.

Ще одне важливе нововведення в нашому Центрі – це облаштування дитячого куточку для дітей, які приходять до нас разом з батьками. Дітям нудно чекати, коли батьки вирішують свої справи, а так вони можуть погратися в спеціальному куточку розвиваючими іграшками, малювати та читати. Куточок безумовно забезпечує комфортне перебування пацієнтів з дітьми у нашому Центрі.

Скільки Центр репродуктивного здоров'я населення приймає пацієнтів в рік? Ми приймаємо в рік близько 55-60 тисяч пацієнтів.

За 2018 рік ще точної цифри немає, але в 2017 році в нас було близько 60 тисяч пацієнтів.

А скільки пацієнтів звертається власне з проблемами безпліддя?

Приблизно 2,5-3 тисячі. Хочу наголосити, що 60-70% пацієнтів, які приходять до нас з проблемою безплідності, згодом вагітніють, а проблеми решти 30-40% пацієнтів ми вирішуємо за допомогою екстракорпорального запліднення. Це допоміжні репродуктивні технології, які ми плануємо активніше використовувати у 2019 році.

Тобто в 2019 році в Центрі репродуктивного здоров'я пацієнти зможуть робити й штучне запліднення?

Так, ми хочемо, щоб пацієнти, які отримували допомогу з безпліддя, залишалися в нашому Центрі і також би могли вирішити своїх проблеми з-за допомогою екстракорпорального запліднення. На сьогодні ми маємо один із етапів штучного запліднення, це внутрішньоматкова інсемінація, а наступні етапи вже будемо напрацьовувати, хоча це, звісно, залежить від фінансового ресурсу. Кадровий потенціал і відповідне приміщення ми маємо, також ще потрібні кошти для придбання ембріологічної лабораторії. Ми працюємо над цим з нашою місцевою владою, а також не забуваємо й про інші проекти чи гранти.

Які ще плани щодо вдосконалення роботи Центру Ви маєте на наступний рік?

Ми постійно працюємо над вдосконаленням і розширенням всього спектру медичних послуг. Зокрема, постійно вдосконалюємо нашу "хірургію одного дня", дбаємо, щоб анестезіологічне забезпечення було максимально швидким і ефективним, а це дозволить пацієнтам швидко відновлюватися після оперативного втручання і того ж дня повертатися додому в доброму самопочутті. А ще ми вдосконалюємо напрямки електронної медицини та Клініки дружньої до молоді.

Системно працюємо з підлітками, залучаємо до інформаційно-просвітницьких лекцій в нашому Центрі школи, коледжі, університети, тощо. Розуміємо, що вони незабаром можуть стати нашими пацієнтами і тому знання про небезпеку захворювань (а також їх профілактику) є особливо важливими для них. Крім того, в нашому Центрі добре працює і продовжує розвиватися урологічний напрямок, де ми надаємо фахову допомогу чоловікам, а також ендокринологічний, оскільки майже в 70% випадків порушення роботи саме ендокринної системи стає причиною безпліддя. Ми щодня працюємо і вдосконалюємося задля наших пацієнтів і розвитку медицини в регіоні загалом.

Чи проходять працівники Центру протягом року стажування та навчання, аби не відставати від новітніх технологій?

Весь медичний персонал безперервно вдосконалюється. Ми постійні учасники науково-практичних конференції та конгресів як в Україні, так і в інших зарубіжних країнах. Хотілося би, звичайно, частіше відвідувати міжнародні наукові форуми, але наразі немає достатнього фінансового ресурсу, і тому намагаємося шукати спонсорів та максимально використовувати всі засоби для навчатися, й вдосконалення.

Відчуваєте, що маєте в житті особливу місію?

Праця практикуючого лікаря, яку я поєднала з управлінською діяльністю, дозволяє мені багато побачити, розуміти та усвідомити, і я відчуваю, що роблю добру справу. Справу, яка потрібна нашим людям, зокрема мешканцям Львівської області. Це надихає мене найбільше, тримає і дозволяє рухатися вперед. Велике щастя отримувати від своїх пацієнтів повідомлення – "я вагітна" або "ура, нам вдалося", оскільки це дає найбільше позитивних емоцій. Це наше майбутнє, це народження нового життя. Немає нічого в світі ціннішого, ніж життя людини та велика місія дарувати це життя. Відчуваю, що з Божою допомогою я можу робити добрі справи, дарувати людям віру в майбутнє і отримувати бажаний результат – продовження роду.

Достатньо мало управлінців залишаються практикуючими лікарями. Як Вам це вдається? У Вас багато пацієнтів?

Це насправді надзвичайно важко бути водночас адміністратором та лікарем. Але я неодноразово наголошувала, що мені це дозволяє бути разом з моїм колективом, бути з командою і бачити багато тонкощів, багато речей, які подекуди управлінець, який сидять в кабінеті, не може побачити. Адже, за нинішнього фінансування галузі охорони здоров'я потрібно чітко виставляти першочергові пріоритети. Фінанси обмежені, але якість надання медичних послуг від цього не має страждати і ефективність нашої роботи від цього не має порушуватися.

Я, як керівник, маю забезпечити роботу всіх механізмів як одного цілого і в мене нема права на помилку в жодній ділянці роботи. Потрібно все постійно тримати під контролем і бути в курсі всього. Це важко, але я люблю свою роботу, я живу цією роботою і виділяю час на своїх пацієнтів, бо нікому не можу відмовити в прийомі. Це надихає мене, особливо, коли пацієнти приїжджають до нас вже з двійнею чи навіть трійнею. Це створює неймовірний позитив всій нашій команді, ми пишаємося, що змогли допомогти і ощасливити.

Що хочете побажати усім Вашим пацієнтам, друзям та колегам у новому році?

Передусім – це здоров'я, а в цей складний час для країни – миру й спокою, щоб швидше закінчилася війна і наші діти жили в мирній та процвітаючій країні. Я керівник Центру репродуктивного здоров'я і тому завжди думаю лише про одне – щоб мої діти і внуки народжували в Україні. Мрію, щоб ми у Львівській області могли впевнено говорити, що в нас найкращі медичні заклади, що в нас найкраща медична допомога і, що ми можемо приймати пацієнтів з усіх куточків світу. Бажаю всім завжди ставити на перше місце професійність і ефективність роботи. А найбільше моє бажання у тому, щоб ми, кожен, робили свою справу якісно, професійно і впевнено йшли до мети. З Новим роком! З новим щастям.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.