Зміст статті

21 лютого 2019Христина Шарамова

Великі Мости у майбутнє

Мандрівка Варіантів у Великомостівську міську об'єднану територіальну громаду.

Варіанти продовжують розповідати про життя об'єднаних територіальних громад Львівщини, і саме тут – історія про впровадження енергоощадних технологій, безвідходне виробництво та інноваційний розвиток громади.

Великомостівська міська об'єднана територіальна громада утворилася ще в березні 2017 року. Дозвіл на об'єднання цієї громади надав голова Львівської ОДА Олег Синютка. До її складу увійшли чотири ради – Великомостівська міська, Бутинська, Двірцівська та Реклинецька сільські ради Сокальського району. У складі об'єднаної громади також перебувають такі села: Борове, Піддовге, Пристань, Куличків, Шишаки, Двірці, Волиця, Заріка та Стремінь. Загалом кількість населення громади становить 14 тисяч мешканців.

Ярослав Ройко

Посаду голови ОТГ займає міський голова міста Великі Мости Ярослав Ройко. Задля економії місцевого бюджету він впровадив енергоощадну технологію для опалення  навчальних приміщень, які знаходяться у Великих Мостах. Таким способом обігрівають дитячий садок та школу міста.

"Коли створювалося ОТГ, то в людей, а точніше у всіх виборців була боязнь, але зараз ми почали робити те, чого бракувало і раніше не робили в селах, це і дорога, і освітлення, і благоустрій. Все це ми зробили за кошти, які вдалося зекономити на опалювальному сезоні. Можна сказати, що за останній рік відбувався справжній переворот, і тепер люди хочуть ще більше вдосконалювати свої умови проживання" – розповідає голова Великомостівської міської ради Ярослав Ройко.

Для енергозбереження в Великомостівському яслах-садку збудували спеціальну котельню для опалювання тирсою, а от Великомостівський заклад загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів обладнали котлами, які розраховані на опалювання пелетами. Об'єднана громада Великих Мостів на своїй території стимулює безвідходне виробництво, а міський голова Ярослав Ройко залучає для опалення комунальних закладів і установ альтернативним паливом, замість природного газу.

Під час роботи такого котла тирса потрапляє у спалювач, де згорає при температурі 1000°С. Це гаряче полум'я подається в котел, де, власне, й нагрівається вода для системи опалення. У цьому ж котлі крім тирси можна палити дрова. На встановлення твердопаливною котельні витратили 1 мільйон 200 тисяч гривень, однак за період її використання вдалося зекономити майже половину бюджету. Протягом року на опалювання дитячого садка, загальною площею 2231,4 кв.м, витрачають близько 400 куб. м тирси і 100 куб.м дров. Цього достатньо, щоб обігріти 12 дитячих кімнат, актову залу та музичний клас. Саму ж тирсу купують у підприємців, які займаються деревообробкою. Загалом за опалювальний сезон ОТГ витрачає 100 тисяч гривень.

Для порівняння, опалювання газовою котельною коштувало б 364 тисячі гривень. Протягом останніх трьох років нею не користуються, однак залишили у сусідньому приміщенні для використання у форс-мажорних обставинах. Енергоощадні технології ОТГ також застосовує у Великомостівському опорному закладі загальної середньої освіти I-III ступенів. Тут навчається 1200 учнів. Загальна площа школи –  8874кв.м. У 2018 році її почали опалювати пелетами із пресованого лушпиння соняшника. Сировину купують у заводів, які виготовляють соняшникову олію, відтак, створюють безвідходне виробництво.

Особливою гордістю навчального закладу є басейн, воду в якому також підігрівають за допомогою твердопаливної котельні. За словами директора школи, за допомогою такої системи опалення їм вдається підтримувати температуру в приміщенні вищу на 4°С, аніж при обігріванні газом. Зараз у навчальних класах стовпчики термометра сягають 20-24°С, така температура повітря є цілком комфортною для тривалого перебування учнів на уроках.

"Поява ОТГ дуже вплинула на розвиток школи. Це, в першу чергу, пряме спілкування, доступність інформації, вміння економити і правильно розприділяти кошти" –  зазначає керівник Великомостівського орного закладу загальної середньої освіти I-III ступенів Галина Стадницька.

Також вона додає, що ОТГ допомагає розвиватися їхньому навчальному закладу в рамках реформи Міністерства освіти і науки "нової української школи".

"У нас є 3 класи з великим наповненням, а саме 26, 30 і 31 дитина, які навчаються за програмою "Нова українська школа". ОТГ фінансово допомагає нам у реалізації цього проекту. Зокрема, вже придбали у навчальні класи нові сучасні меблі та мультимедійну техніку, яку щодня використовують у навчальному процесі дітей" – розповідає Галина Стадницька.

Вагомим внеском за час роботи ОТГ є також закупівля 4 шкільних автобусів, які значно полегшують добирання учнів до школи із окраїн міста і сусідніх сіл. Один з "Школяриків" виділили саме на цей опорний навчальний заклад. Інші три курсують по сусідніх селах.

"Один автобус ми придбали минулого року, а три інші були трохи старіші, ми їх відремонтували і вони в абсолютно нормальному стані" – додає Ярослав Ройко.

"Великомостівська міська ОТГ показує приклад нашим громадам не лише Львівщини, а й всієї України. Вони відмовляються від природного газу, чим забезпечують новими робочими місцями працівників з навколишніх сіл і населених пунктів, які працюють в деревообробній промисловості. Великі Мости славляться своїм меблевим комбінатом, де обробляється деревина, а відходи від цього процесу з користю використовують для обігріву навчальних закладів" – наголошує виконавчий директор Львівського регіонального відділення Асоціації міст України Василь Абаімов.

Василь Абаімов

На території ОТГ знаходяться два великі підприємства, які сплачують податки у місцевий бюджет. Зокрема, тут розташовуються спортивно-туристичний комплекс "Під дубом" та плантація енергетичної верби.

"Зі 100% податку з доходів фізичних осіб 60% залишається цій громаді" – додає Василь Абаімов

Також голова міської ради Ярослав Ройко розповідає про те, що за рахунок системи енергозбереження та податку фізичних осіб в ОТГ приблизно в 6-7 разів зросли власні надходження. Зекономлені, за час  існування громади, кошти скеровують на розвиток освіти, медицини та благоустрій сіл.

"У Великих Мостах та селі Куличків вже на 100% повністю зробили вуличне освітлення. А в чотирьох інших селах, а точніше в селах Борове, Реклинець, Пристань і Двірці, вже на 50% освітлюються вулиці. Ми будуємо систему вуличного освітлення, реконструюємо його і одразу встановлюємо всюди енергоощадні світлодіодні лампи, щоб знову ж таки застосувати енергозберігаючі технології" – розповідає він.

Наприклад, у селі Пристань відкрили дошкільний заклад, якого там до створення ОТГ навіть не було. У Великих Мостах збудували футбольне поле зі штучним покриттям, адже на території громади базуються 3 футбольні команди. Найбільшою проблемою, яку намагається вирішити ОТГ, залишилися дороги. Передусім, це асфальтне покриття в бік села Реклинець, а також усі інші сполучення між селами, які входять до громади. За словами міського голови Ярослава Ройко автошляхи не є в надзвичайно аварійному стані, але вимагають ремонту.

Ярослав Ройко

"Ми в першу чергу підремонтовуємо дороги місцевого значення, по яких їздять шкільні автобуси і довозять дітей до школи, щоб їм було комфортно і менше часу витрачалося на добирання" – додає він.

Ще одним завданням ОТГ є збільшення кількості рейсів для пасажирських перевезень в межах території громади.

"Перевізники не хочуть заходити на такі маршрути, тому що хочуть, щоб автобус був завжди повний, а в нас недостатній для цього пасажиропотік. Ми розглядаємо такий варіант, щоб компенсувати їм проїзд пасажирів-пільговиків. Це дасть нам змогу з'єднати села громади між собою" – зазначає Ярослав Ройко.

Наостанок міський голова додає, що окрім цих проблем, в перспективному плані на наступний рік прописують ремонт тротуарів та благоустрій вулиць. З весни планують також встановити нове обладнання на дитячих майданчиках. Також мають на меті перейти на опалення твердопаливною котельною у міській поліклініці.

Автор: Христина Шарамова

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.