Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Політика

НАБУ

Четвер, 28 лютого 2019, 10:00

Усі справи про незаконне збагачення українських чиновників закриті

НАБУ

Невдовзі всі провадження будуть завершені без можливості їх поновлення.

Про це повідомляє прес-служба Національного антикорупційного бюро України.

Національне бюро вважає, що позбавлення кримінальної відповідальності за незаконне збагачення, яке є наслідком рішення Конституційного Суду, відкриває посадовцям можливості для зловживань та надає індульгенцію на вчинення ними кримінальних корупційних правопорушень.

"Україна – не перша держава, яка проходить на випробування конституційності норми про переслідування за незаконне збагачення. Подібні суперечки щодо нібито неконституційності редакції статті мали місце і у Литві. Однак, розглянувши це питання, литовський Конституційний Суд визнав норму "Незаконного збагачення" такою, що відповідає Основному Закону держави" – ідеться в заяві антикорупційного бюро.

Детективи НАБУ розслідували факти незаконного збагачення на загальну суму понад півмільярда гривень в межах 65 кримінальних проваджень. Рішення суду означає, що всі кримінальні провадженні в частині, що стосується незаконного збагачення будуть закриті. Так само як і справи, які вже слухаються в суді.

Зокрема йдеться про голову Державної аудиторської служби (обвинувачується у незаконному збагаченні на майже 10 млн грн), військового прокурора сил АТО (майже 3 млн грн незаконного збагачення), судді з Луганщини (понад 13 млн грн), міністра інфраструктури (понад 4 млн грн).

Поновити розслідування стосовно фігурантів всіх 65 кримінальних проваджень, а також підозрюваних та обвинувачених за вже викритими фактами незаконного збагачення (в разі повернення відповідної статті до ККУ) буде неможливим, адже закон не має зворотної сили. Тому набуте майно за замовчуванням вважатиметься законним, безвідносно до джерел його походження.

Нагадаємо, що 27 лютого, Конституційний суд скасував статтю про незаконне збагачення.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.