Зміст статті

25 березня 2019Реклама

Анатолій Гриценко: У другому турі ми перемагаємо всіх

Розмова з кандидатом у Президенти України Анатолієм Гриценком у Львові.

Варіанти розмовляють з кандидатом у Президенти України Анатолієм Гриценком (Громадянська позиція) напередодні Маршу єдності заради порядку у Львові (24 березня 2019 року).

Яка мета Маршу єдності заради порядку?

Мета акції, яку наша команда проводить зараз в різних містах України, у тому, щоб донести до людей те, що ми розуміємо проблеми, якими вони живуть. Друге – це розповісти про наше бачення шляхів вирішення цих проблем. Нам також важливо представити команду, яка це зробить. Також Марш єдності заради порядку виконує мобілізаційну функцію, адже важливо, щоб люди прийшли на виборчі дільниці та не помилились з вибором. Вони також мають відчути, що перемога є реальною. Бо багатьох залякали, є спроби підкупу, постійно ведуться розмови про можливе фальшування результатів, багато кандидатів вдаються до маніпуляції результатами соціологічних опитувань, переконуючи, що все вже визначили.

Люди повинні побачити, що є політики, які націлені на чесні та переможні результати виборів, що є політики, яким варто довіряти. Це дає можливість повірити в себе. Ось наше завдання. На наші акції в Тернополі, Івано-Франківську, Львові приходять тисячі людей, значно більше, ніж на мітинги, які організовують  в інтересах кандидата від влади, на які людей заганяють за списками. Знаю, що ми нікому не платимо, що голови адміністрацій, директори шкіл не допомагають нам збирати людей. В нас це робиться щиро, відверто. І політикам, і людям таке спілкування вкрай необхідно, адже це можливість прямо подивитися один одному в очі.

Чому Ви саме на етапі виборчої кампанії оприлюднили імена тих, кого призначите на ключові посади в держави у випадку перемоги?

Я єдиний з кандидатів в Президенти, хто так вчинив. І зараз від того не тішуся, жалкую.  Для мене цей крок – це свідчення відповідальності політика, його розуміння того, що як і з ким він буде виконувати свою програму. Очікував, що так само вчинять й інші: Зеленський, Тимошенко, наприклад. Це було би відкрито і чесно з їхнього боку. Люди отримали б більш повне уявлення про те, що їх чекає після виборів. Хтось би сказав, що це правильний підбір кадрів, а інші б здивувалися: "Боже, хіба можна з країною проводити таки експерименти?" Переконаний, що потрібно змінити характер ведення виборчої кампанії. Потрібно перейти з віртуальної сфери (білборди, реклама, заготовлені питання-відповіді) у практичну площину (прямі ефіри на центральних каналах). Регіональне телебачення також би підхопило цю ідею, оскільки це тема важлива для всієї країни.

Тому я закликаю, якщо хочете, вимагаю від Володимира Зеленського: давайте разом з нашими командами вийдемо в прямий ефір, подивимося в очі людям і поговоримо про важливі для держави питання, про їхнє розуміння кандидатами, про шляхи вирішення і команди, які це зроблять. Жартувати з країною не можна. Рейтинг можна зробити на протестних настроях, але вибори завершаться і потім треба сісти в президентське крісло: щодня приймати десятки, сотні дуже важливих рішень для країни. Чи готовий це робити кандидат? Мене лякає те, що кандидат не готовий, але це його не зупиняє і він цього не боїться. От я би не взявся знімати кіно. Я того не вмію. Я би не взяв на себе відповідальність замість хірурга виконати операцію. Я цього також не вмію. Я би не взявся замість начальника зміни, інженера на атомний станції керувати реактором. А тут є абсолютно відірвана від реальності готовність виконувати завдання стратегічної важливості в дуже напружених екстремальних умовах без належного для того взагалі змістовного освітнього, практичного досвіду і підґрунтя. Люди повинні зрозуміти: так не можна ризикувати собою і країною.

Можливо, інші кандидати відмовилися від дебатів через Вашу пропозицію пройти всім кандидатам в Президенти детектор брехні?

Якщо вони бояться поліграфа, то давайте зробимо це без нього. Люди по очам все одно зрозуміють говорить кандидат правду чи бреше. Краще б було з детектором брехні. Тому що так можна наочно спростувати голослівні байки. От поставлять кандидатові просте питання: "Були чи є у Вас офшори за кордоном, які Ви не задекларували?" Моя рука з датчиками лежатиме спокійно, а рука інших кандидатів із першої п'ятірки сильно тремтітиме. Або інше питання поставлять тим, хто був при владі: "Чи ви використовували своє службове становище, щоб когось відмазати від відповідальності або, навпаки, допомогти олігарху реалізувати його бізнесовий інтерес?" Моя рука знову лежатиме спокійно, а в когось – затремтить та застрибає. І хай це люди бачать, тому що гірше буде, коли ця рука стрибатиме наступні п'ять років. А за ці наступні п'ять років виїде з України ще п'ять мільйонів громадян. І тоді все, Україна перестане існувати.

Про що йдеться у домовленостях між Вами і новими союзниками –   Садовим та Добродомовим?

Якщо Вас цікавить те, чи ділили ми посади, то ні, посади ми не ділили. Якщо Вас цікавить те, чи детально ми розробили план нашої участі в парламентських виборах, однією партією чи кількома, то ми ще ці питання не розглядали. Звичайно, що їх потрібно розглядати, але вже після президентських виборів. Наразі ми зрозуміли одне. Ми повинні у наступному парламенті разом сформувати більшість, стійку більшість, де ніхто не голосуватиме за гроші і не буде шантажувати велику команду, яка сформує Уряд на тих принципах довкола яких ми зараз об'єдналися. Ми будемо спільно робити п'ять років одну справу. Про це ми домовилися.

Тобто похід до парламенту таки буде одною командою?

Ми не обговорювали формат. Це варто доцільно робити лише після президентських виборів. Повірите, зараз у всіх є відчуття, що це рубіжні президентські вибори. Не лише тому, що важливо усунути від влади мародерів, які крадуть на крові солдата, але й заради того, щоб  надати нову якість політичним процесам, зокрема, змінити правила обрання парламенту. Наприклад, згідно чинного закону про парламентські вибори частина нардепів обирається у мажоритарних округах, і всі розуміють, що більшість з них купує голоси виборців. Ми націлені на те, щоб скасувати мажоритарку. Можливо, у новому виборчому законодавстві ще також зменшать прохідний бар'єр і це відкриє можливість маленьким, але цікавим, драйвовим партіям пройти самостійно. Інакше їм доведеться об'єднуватися чи створювати блоки. Цього поки ніхто не знає. Тобто відповіді на ці питання ми знатимемо лише після результатів президентських виборів. Зараз всі сконцентровані на тому, щоб вийти в другий тур. У другому турі ми перемагаємо усіх. Ми впевнені у цьому.

Як Ви захищатимите свій результат на виборах?

Це справді проблема. Але чи настільки вона складна, як про це говорять? Ні. Тому що всі чиновники, які роблять вигляд, що вони служать до кінця чинному гаранту, вже відчувають те, що в нього немає шансів для переобрання. Навіть якщо допустити, що він потрапить в другий тур, то там він програє всім. Це фіксують всі соціологічні опитування. "Титанік" йде на дно. Тому, зараз чиновники ще салютують, ще прикладають руку до кашкета, але вже роблять це стримано. Люди, яких найняли скуповували голоси, також відчули неминучість покарання. Про те, що такі дії не залишаться безкарними, жорстко і голосно говорять всі учасники виборів, посли Європейських держав, США, а також міністр внутрішніх справ Аваков.

Особисто я намагаюсь пояснити виборцям, що на підкуп йдуть гроші, які викрали саме у них. Що у питанні підкупу насправді ховається ціннісне питання: як можна брати гроші, які заробили мародерством на крові? І заради чого і кого це робити? Щоб зберегти цих мародерів ще на п'ять років при владі та позбавити себе, дітей і наших солдат перспективи?Я переконаний у тому, що всі плани щодо фальсифікації результатів виборів проваляться, що їх не реалізують. Там, де будуть такі спроби, їм успішно протидіятимуть наші штаби, а також штаби всіх інших кандидатів. Попри різні позиції ми всі єдині в тому переконанні, що країна має пройти президентські вибори без потрясінь, стати  сильнішою і рухатися далі. І ми це зробимо. 


фото: прес-служба Анатолія Гриценка, автор: Марія Палагнюк

Автор: Реклама

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.