Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Соціум

ЛКП "Лев"

Вівторок, 14 травня 2019, 12:38

У Львові проведуть вимушену перевакцинацію тварин через сказ

ЛКП "Лев"

У парку "Знесіння" працівники ЛКП "Лев" виявили собаку, хвору на сказ – медики проведуть перевакцинацію безпритульних тварин у місті.

Ще 21 квітня біля парку "Знесіння" у Львові волонтери знайшли сумку, в якій сиділа собака. Вона важила орієнтовно 5 кг, вік тварини від 1 до 2 років, чорного кольору, змішаної породи.

Тварину одразу забрали у стерилізаційний центр для тварин ЛКП "Лев", де вона перебувала під індивідуальним наглядом та ізольована від інших тварин, оскільки собака була перелякана і не вміла ходити на повідку.

"10 травня в тварини почали проявлятися симптоми сказу, відповідно для того, щоб не ризикувати здоров'ям і життям наших працівників, ми прийняли рішення перервали собаці життя і передали на дослідження, де виявили сказ" – розповіла директор ЛКП "Лев" Оксана Кошак.

Експерти запевняють, що на той час тварина не могла передавати вірус, оскільки він ще не був активним і собака не могла заразити оточуюючих. Усіх працівників ЛКП "Лев", а саме 33 людей, які контактували з твариною, одразу протягом 10-11 травня вакцинували.

"Ми вчасно спрацювали і привезли собаку до нас, і клінічні ознаки сказу почалися після 20-денного перебування собаки під наглядом наших працівників, а можливість передавати це захворювання є лише у термін 10 днів до смерті тварини. Відповідно цей час тварина була у нас, тому безпека для мешканців забезпечена" – додала Оксана Кошак.

У Львівській міській державній лікарні ветеринарної медицини одразу провели основні першочергові заходи на території, де перебувала тварина.

"Ми продезинфікували ЛКП "Лев" та парк "Знесіння", де перебувала дана тварина. Також провели вимушену перевакцинацію всіх тварин у вогнищі захворювання. Наступні наші дії – це вакцинація всіх тварин в 5-ти кілометровій зоні" – повідомив начальник Львівської міської державної лікарні ветеринарної медицини Орест Крук.

За словами Оксани Кошак, серед 18 тисяч зареєстрованих господарських тварин, майже 40% власників ніколи не вакцинували свого улюбленця.

Медики закликають львів'ян приводити своїх домашніх тварин у лікарню ветеринарної медицини для безкоштовної вакцинації. Також планують у кожному районі міста організувати точки, в яких за конкретним графіком будуть проводити виводки тварин для вакцинації.

Директор ЛКП "Лев" наполягає на 2-місячному карантині підприємства. На цей період тварин за його межі тетиторії не вивозитимуть, а нових собак у стерилізаційний центр не прийматимуть.

"Згідно закону України і інструкцій по запобіганню спалахів сказу підприємство має знаходитися на карантині. Впевнено сказати, що не відбулося перехресного зараження інших тварин ми зможемо лише через 60 днів по закінченню карантину" – заявила Оксана Кошак.

Натомість, у міськраді повинні знайти тимчасовий притулок, куди доставлятимуть тварин протягом 2 місяці, які здійснили покус в межах міста, для того, щоб їх ізолювали від мешканців міста, вакцинували та надати необхідну допомогу.

Зараз працівники ЛКП "Лев" та медики розшукують господарів тварини, для того, щоб виявити, де собака могла заразитися сказом і чи не передалася хвороба іншим тваринам і її власникам.

Загалом у Львові є 405 безпритульних собак. Медики наголошують, що сказ передається через укуси, подряпини та слину. Найкращий метод вберегтися від зараження – вакцинація.

Нагадаємо, останній випадок сказу у Львові зафіксували ще у 2007 році.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.