Андрій Білоус: Виборча кампанія буде короткою, але яскравою

31 травня 2019

Розмова зі заступником голови Львівської обласної ради Андрієм Білоусом.

Варіанти розмовляють зі заступником голови Львівської обласної ради Андрієм Білоусом (Народний контроль).

Як Ви оцінюєте результати президентських виборів і якими бачите можливі сценарії розвитку подій в Україні з новим президентом Зеленським?

Результати виборів достатньо промовисті, оскільки такого результату жоден президент фактично не досягав. І це очевидно накладає додаткову відповідальність на обраного президента. Люди повірили у його наміри оновити політичну систему в країні чи зробити необхідні реформи. Гадаю, що на першому етапі суспільство надасть кредит довіри новообраному президентові і він матиме певний час для втілення запланованих ідей. Але українці сьогодні стали надто вимогливими і тому він має достатньо ефективно скористатися цим першим, лагідним, періодом ставлення до нього.

Чи свідчить висока підтримка Володимира Зеленського про те, що йому вдалося об'єднати Україну?

Мені не сподобалося на цих виборах, власне, те, що деякі політики та політичні сили грали на окремішності різних електоральних груп, наголошували на цих різниця, які існують між різними суспільними групами. Вважаю, що будь-який політичний лідер має пропонувати речі, які об'єднують. І, на жаль, багато хто на цих виборах намагався роз'єднати українців. Результати Зеленського вказують на те, що він мав рівномірну підтримку у всій Україні, можливо, за невеликим винятком Львівської області.

Очевидно, що люди обирали в системі координат, яку, власне, їм запропонували в рамках виборчої компанії Зеленського, а це, на мою думку, була лінія "нові-старі". Президент Порошенко намагався лінію розподілу провести в розрізі ставлення до Росії, тобто "проукраїнський-проросійський", але стратегія Зеленського виявилася більш успішною. Напевне, саме під таким кутом зором він таки об’єднав Україну – під гаслом оновлення політичної системи. Але інші поділи в країні нікуди не зникли і для політичного керівництва держави це стане викликом на який воно змушене буде відповідати.

Чи зміниться зовнішньополітичний курс України з приходом до влади Володимира Зеленського?

Гадаю, що ні. Ще до виборів були публічні заяви команди Зеленського про наміри чітко дотримуватися зафіксованого в Конституції курсу на Євроінтеграцію та вступу до європейських безпекових структур. Окрім цього аналіз його електорату вказує на те, що поміж його виборців є значна частина (не переважна, але велика) тих, хто підтримує західний вектор розвитку України. І для того, щоб зафіксувати цей західний вектор розвитку України нам потрібно, щоб на парламентських виборах перемогли проєвропейські політичні сили з відповідною репутацією. Вони мусять знайти спільну мову з президентом і стати гарантом того, що Україна дотримуватиметься західного курсу.

Які саме політичні сили матимуть підтримку на Львівщині під час парламентських виборів 2019 року?

Львівщина під цим кутом стає достатньо цікавою, оскільки вона є електоральною базою декількох політичних сил. Тут мав знану підтримку Петро Порошенко і, відповідно, важливим гравцем залишатиметься і його політична сила. Порівняно високий результат показав Анатолій Гриценко, який набрав 20% в першому турі, і це серйозна база для того, щоб показати добрий результат й під час парламентської  кампанії. Політичні сили Зеленського та Вакарчука матимуть свій шанс здобути прихильність виборців на Львівщині, але також не варто ще забувати і про Самопоміч та Свободу. Власне, ці політичні сили, плюс ще Батьківщина, й боротимуться за голоси виборців Львівщини. Виборча кампанія буде короткою, але яскраво.

Розкажіть про нинішню діяльність Львівської обласної ради.

Львівська облрада має має досить складну структуру і ній представлено дев'ять політичних фракцій і, відповідно, тут іноді важко знаходити компроміси з тих чи інших політичних питаннях. Хоча з точки зору господарського розвитку Львівської області це вдається робити. Можна ще також зазначити про ефективну співпрацю Львівської облради з Львівською ОДА, яка давала результати в питаннях розвитку регіону. Закономірно, що вже незабаром відбуватимуться зміни політичних альянсів, оскільки змінюються розклади в електоральних вподобаннях і це може мати певний вплив на обласну та інші місцеві ради після парламентських виборів.

Важливо, щоб Львівщина мала сильний та якісний склад своїх мажоритарних депутатів у Верховній Раді України, бо ще однією ланкою успішного розвитку області є лобістські можливості в парламенті. Якщо у Раді будуть активні представники Львівщини, які не забуватимуть про свій регіон та  сприятимуть захисту інтересів регіону на центральному рівні, то це матиме позитивний вплив на розвиток Львівської області.

Окрім політичних, які ще виклики стоять перед Львівщиною?

Львівщина є одним із лідерів за соціально-економічним розвитком та входить до числа лідерів за інвестиційною привабливістю. Відкривається багато нових підприємств і нам важливо зберегти цю динаміку, оскільки в нас ще є додаткове навантаження через близькість ринків праці Євросоюзу. Маємо постійну загрозу вимивання трудового ресурсу з регіону, бо люди їдуть працювати закордон на кращі умови праці. Закономірно, що людина хоче отримувати гідну заробітну плату за свої послуги, але таке навантаження лягає на нашу регіональну економіку і ми маємо постійно дбати про те, щоб трудові ресурси залишалися в області. Ми мусимо бути конкурентними на ринку праці та забезпечувати гідну заробітню плату.

Під час планування бюджету на 2019 рік ми фактично вдвічі збільшили зарплату працівникам в будівельній сфері, зокрема для реалізації проектів, які фінансуються з обласного бюджету. Тобто розробляється проект будівництва школи чи ремонту дороги і в ньому закладається зарплата, яку отримуватиме будівельник, і тепер це майже 15 тисяч гривень. Це вперше була така практика різкого підвищення ціни, яка дозволяє робітникам у себе на Батьківщині заробляти значно більше ніж раніше. Професійна освіта Львівської області також мусить змінюватися за потребами ринку і над цим активно працює і Львівська облрада, і департамент освіти і науки Львівської ОДА, який особливу увагу присвячує  реформуванню і оновленню системи професійно-технічної освіти.

Якими є пріоритети та цілі регіонального розвитку Львівщини на сьогодні?

Кілька тижнів тому почала працювати спеціальна група до якої входять представники ЛОДА та Львівської облради, яка розробляє стратегію розвитку Львівської області до 2027 року. Чинна стратегія закінчує свою дію наступного року і фактично прийняття стратегії до 2027 року синхронізує наші стратегії з європейськими, де саме діє такий семирічний термін планування. Маємо декілька новацій. Зокрема, однією зі стратегічних цілей стала екологія (а це відповідає світовим тенденціям), тобто охорона навколишнього середовища, яка раніше не було пріоритетом.

Однією з найгостріших проблем регіону все ще залишається питання сміття?

Проблема поводженням з твердими побутовими відходами стала однією з головних проблем на Львівщині, яку, наразі, дуже повільно вирішують в регіоні. Ми нині навіть не маємо регіонального плану поводження з ТВП. Є загально-національна стратегія поводження з ТВП, а от плану, який би передбачав принципи, часові рамки та фінансові умови вирішення сміттєвої проблеми в області, нема. Тут можна говорити про певні нарікання на Львівську ОДА, оскільки Львівська обласна рада ще минулого року дала доручення  винести такий план на розгляд сесії. Нині Львівська ОДА ще не закінчила опрацювання цього плану, і ми чекаємо, коли його запропонують, і вже в рамках реалізації зможемо глобально підійти до вирішення цього важливого питання.

Чому на сесії 21 травня так і не розглянути звіт голови Львівської облради Олександра Ганущина?

Під час наради керівників фракції, яка відбулась напередодні сесії, керівники кількох фракцій пропонували перенести розгляд звіту, оскільки його попередньо не оприлюднили на сайті Львівської облради. Тому депутати не могли з ним ознайомитися. Згідно регламенту всі проекти рішень вивішуються на сайті за 30 днів до проведення сесії. Звіт голови Львівської облради з'явився лише напередодні, і відповідно, це й стало причиною того, що звіт Олександра Ганущина не внесли до порядку денного. Але вже на сесії 28 травня голова Львівської облради таки домігся розгляду свого звіту.

Яким Ви бачите розвиток Львівщини в наступні роки?

На Львівській області лежить особлива місія, оскільки ми є західними мостом, який з'єднує всю іншу Україну з Європою. І тому Львівщина свої прикладом має показувати ефект від зближення з Європейським Союзом. Тому вимоги до нашої роботи направду мусять бути особливо високими. Звісно, що є проблеми, які потребують наполегливої праці, наприклад, проблема з ТВП чи система організації транспортних перевезень тощо. І, звичайно, що економічний розвиток регіону, створення нових робочих міст, збільшення рівня доходів населення. Це задачі, які стоять перед регіональною обласною владою, і перед Львівською ОДА, і перед Львівською обласною радою.


авторка: Ірина Скорупська

Мітки: Андрій Білоус, Львівська обласна рада, Львівська ОДА, Олександр Ганущин