Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Соціум

український правопис

unian.ua

Понеділок, 3 червня 2019, 12:41

В Україні розпочав діяти новий правопис

український правопис

Сьогодні набув чинності новий український правопис.

Сьогодні, 3 червня, набула чинності нова редакція Українського правопису, яку опублікували на офіційних сайтах Міносвіти та Національної академії наук.

Нова редакція правопису має 282 сторінки, а її норми та правила рекомендовані до застосування в усіх сферах діяльності, в тому числі офіційно-діловій.

Одними з основних змін правопису є: написання разом слів із першим іншомовним компонентом (архи-, гіпер-, міні-, віце-, екс-); написання окремо чисельника "пів" з іменником (пів години, пів яблука, пів Європи); передача російських прізвищ, які закінчуються на -ой через -ий (Донськой на Донський, виняток Толстой).

Тепер також допускається варіативність у написанні слів іншомовного походження. Зокрема, використання букв "г" і "ґ", буквосполучень "ау" та "ав", буквосполучення "th" у словах грецького походження можна передавати буквою "т" замість "ф" (кафедра – катедра).

Крім того, передбачається використання в деяких словах букви "и" на початку та в кінці слів замість "і" (ірод – ирод, радості – радости).

Нагадаємо, 22 травня уряд на своєму засіданні схвалив Український правопис у новій редакції, розробленій Українською національною комісією з питань правопису. 

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.