Зміст статті

10 червня 2019Христина Шарамова

Чарівник смарагдового міста

Шаурма, гольфкари, трава на столах: з'їзд партії Слуга народу у ботанічному саду.

У неділю, 9 червня, київський ботанічний сад імені Гришка став осередком зустрічі зеполітиків. Тут відбувся з'їзд партії Слуга народу на який прибули сотні делегатів, політиків, гостей та селебів. Приїхав і сам президент України Володимир Зеленський, якого постійно супроводжував очільник його Адміністрації Андрій Богдан.

Як і обіцяли представники партії не закрили вхід для відвідувачів саду, всі охочі прогулятися зеленими алеями без проблем проходили на територію через центральний вхід, а от всередині парку на них вже чекала невеличка перешкода. Адже усіх учасників з'їзду, делегатів та журналістів запускали через, так званий, службовий вхід. Вже з 10-ї ранку сюди почали прибувати гості, яких пропускали лише по списку, а вже через годину уся вулиця вздовж паркану ботанічного саду перетворилася на автопарк.

Учасники паркували свої автомобілі один поперед одного та навіть в дві смуги, і в результаті на дорозі ледь залишилося місце для проїзду легкових авто. Вже за службовими воротами на території саду очікували гольфкари, які довозили всіх гостей до наступного місця пропуску. Та, напевне, організатори з'їзду не розрахували кількість учасників, відтак деякі з них намагалися сісти по четверо на подвійне сидіння, але водії відмовлялися так їхати і просили гостей чекати на наступний гольфкар.

У центрі саду на другій пропускній точці почалася справжнісінька спека. Тут зібралися десятки активістів з плакатами "Ткаченко продукт Кермеса" і протестували проти Олександра Ткаченка у команді Зе, але на них ніхто не звертав особливої уваги.

Всі зосереджено прямували до пункту реєстрації учасників, де представниці з модними планшетами перевіряли присутність всіх у списках та видавали пропуски. От тільки не всіх охочих потрапити на з'їзд партії встигли внести у списки, тому фразу "ну званітє таму кто должен вас правєсті" можна було часто почути. Незадоволеними залишилися також виборці Зеленського, які прийшли побачити свого президента і кричали під входом "Ми же галасавалі за Зєлєнскага, почєму ви нас нє пускаєтє?" Але ті хто отримав свої пропуски теж просто так всередину не могли потрапити, треба було ще пройти арки металодетектора, а вже за ними потрапляли у зесвіт. Зустрічав гостей велетенський напис "Зе!" та вказівники напряму руху з символікою партії. Перед початком з'їзду делегати розглядали величезне шатро, смакували напої у виїзному барі, робили селфі на тлі сцени і знайомилися між собою.

Розпочався з'їзд традиційно з урочистого виконання державного гімну. Після цього на сцені виник голова партії Слуга народу Дмитро Разумков, якому чомусь видали не всі видруковані елементи промови і тому він на імпровізації почав розбиратися з процедурними формальностями, щоб запросити до виступу президента країни, якого він оголосив почесним гостем.

Зеленський заявив, що зустріч вирішили провести у ботсаді невипадково, оскільки, за його словами: "це дуже символічно, адже завдяки людям, які тут зібралися, Україна розцвіте". Після цього читаючи свою промову з листка він оголосив логіку за якою формували список кандидатів до його партії та заявив, що сьогодні оголосять лише перші сто персон, яких він відправить на вибори під зеленими знаменами змін.

"До нього увійшли наші експерти з економіки, фінансів, безпеки, оборони, судової системи, медицини, освіти, децентралізації, народовладдя, інфраструктури, правоохоронних органів. Це обличчя нашої команди з регіонів. У нашій партії будуть представлені люди з усіх куточків країни. Це люди, які потрапили до списку через онлайн-відбір. Вони доводять, що в Україні можна чогось досягти без зв'язків, без грошей і впливових родичів" – сказав Володимир Зеленський.

За його словами, хтось з людей потрапить до списку, а хтось буде балотуватися у мажоритарних округах. Втім, партія Слуга народу й досі остаточно не визначилась з мажоритарними округами.Також Зеленський зазначив про те, буде позбавляти мандата за кнопкодавство й садити за збагачення та закінчив свій спіч словами "Ми зробимо їх ще раз".

Після цього голова партії Разумков оголосив програму партії, яка складається з 16 пунктів, що стосуються корупції, влади, освіти, безпеки, судочинства, економіки, бізнесу та довкілля. А відтак й почав оголошувати першу двадцятку партії. Першим номером у списку був сам Разумков, а ось презентуючи другий номер списку, Руслана Стефанчука, голова партії мило пожартував, що це: "Наш головний спеціаліст по Зекубікам", начебто натякаючи на зайву вагу Стефанчука. За ним на сцену почали підніматися й інші учасники першої двадцяти списку.

У першу двадцятку списку партії "Слуга народу" увійшли:

1. Разумков Дмитро – голова партії "Слуга народу";

2. Стефанчук Руслан – доктор юридичний наук, представник президента у Верховній Раді, головний ідеолог партії;

3. Вінідіктова Ірина – експертка зекоманди з реформи судової системи;

4. Арахамія Давід – підприємець, волонтер;

5. Янченко Галина – експертка з питань антикорупційної політики;

6. Федоров Михайло – керівник діджитал напрямку партії Слуга народу;

7. Корнієнко Олександр – керівник передвиборчого штабу партії;

8. Красносільська Анастасія – експертка з податкового та антикорупційного законодавства;

9. Ткаченко Олександр – медіаменеджер, гендиректор 1+1;

10. Беленюк Жан – спортсмен, борець греко-римського стилю;

11. Сергій Бабак – експерт з питань освіти;

12. Криклій Владислав – кандидат економічних наук;

13. Шуляк Олена – експертка у сфері девелопменту та будівництва;

14. Наталуха Дмитро – громадська політична діячка, правозахисниця;

15. Ясько Єлизавета – культурна діячка, кінопродюсерка;

16. Оржель Олексій – експерт у сфері паливно-енергетичного комплексу;

17. Герус Андрій – експерт з питань енергетики;

18. Радуцький Михайло – експерт у галузі медицини, лікар;

19. Монастирський Денис – експерт з питань правоохоронної та судової системи;

20. Гетьманцев Данило – експерт з питань оподаткування та банківського права.

Разумков пояснив, що повного списку мажоритарників ще немає, оскільки кандидатів занадто багато. Тим не менш деякі мажоритарні округи вже отримали своїх кандидатів від Слуги народу. Так, наприклад, за 94 округом в Київській області буде балотуватися журналіст телеканалу 1+1 Олександр Дубінський. У 25 окрузі в Дніпрі – балотуватиметься блогер Максим Бужанський, у 31 в Кривому Розі – актор 95 Кварталу Юрій (Юзик) Корявченков.

Політсила остаточно визначиться з кандидатами вже після проведення постпраймеріз. Аналіз претендентів триватиме до 8 липня. Також партія повідомила, що загалом партійний список у загальнодержавному окрузі міститиме більше ніж 100 прізвищ, які оголосили під час з'їзду 9 червня. Однак, його остаточну редакцію та перелік кандидатів у мажоритарних округах проголосують й оприлюднять 10 червня – на другому етапі з'їзду Слуги народу.

Завершився з'їзд виконанням гімну після якого Зеленський вибіг на сцену і почав фотографуватися із новоствореною командою. Вихід на сцену відразу заблокувала охорона і не пускала охочих делегатів зробити фото з президентом, однак Зеленський не розгубився й почав брав телефони своїх прихильників, які кейсувалися біля сходів, і робив селфі на їхні камери прямо зі сцени. Після цього натовп охорони, розштовхуючи гостей, вивів Зеленського і Богдана за межі намету. Там на них вже чекав гольфкар, який супроводжували дві машини охоронців.

Після куряви президента його однодумців-гостей запросили на ланч, де основною стравою була "президентська шаурма" з трьома різними видами м'яса на вибір. Столи з салатами та печивом засервірували свіженькою травичкою, яка доповнювала зелений колір інтер'єру, а напої подавали у символічних салатових стаканчиках. Алкоголю для зекоманди не було, але лише прохолодний лимонад. Зробити селфі з фірмовою президентською шаурмою набігло чимало охочих. Поміж них на фуршеті можна було зустріти, наприклад, актора та переможця шоу "Розсміши коміка" Віктора Гевка, Юзика з Кварталу, ведучого 1+1 Артема Гагаріна чи телеведучого Олександра Скічка.

Представників Львівщини на з'їзді Слуги народу було небагато. Зокрема на з'їзд прибув представник команди Володимира Зеленського на Львівщині Ростислав Тістик разом зі своєю командою. Також, поміж інших, можна було натрапити й на галичанина Святослава Юраша (27 номер Слуги народу) та львівського журналіста Анатолія Шалаєва.

Вдалося також поспілкуватися і з Олександром Дубінським, який у своєму блозі нещодавно писав, що на посаду керівника Львівської облдержадміністрації хоче пройти Денис Шмигаль (представник ДТЕК Ріната Ахметова). Нині ж Дубінський відповів, що цього прізвища у списку не почув, хоча остаточно він у цьому ще не впевнений.

"Сьогодні я це прізвище не чув, подивимося на реальний список попав він туди чи ні. Я підходив до Зеленського і він сказав мені, що список формується вдень і вночі. Але потрапити йому буде важко, оскільки треба буде підключати родичів і я не уявляю як після цих всіх речей так можна буде обламати довіру людей. І тому я сподіваюсь, що цього не буде" – розповів Дубінський.

Тим часом представниці жіночої зеполовини з'їзду під час фершету активно смакували шаурму, бурхливо обговорювали наряди одна одної та аналізували дрескод інших гостей. Але не встигли зекомандівці досхочу насолодитися спілкуванням, як організатори почали демонтовувати сцену та збирати посуд, ніби натякаючи на те, що гості засиділися. І лише гольфкари чекали всіх під палючим столичним сонцем до останнього та чемно відвозили усіх гостей до виходу.

Автор: Христина Шарамова

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.