Зміст статті

13 червня 2019Михайло Сокульський

Рудки малі та великі

Мандрівка Варіантів у Рудківську міську об'єднану територіальну громаду.

Рудківську міську об'єднану територіальну громаду створили 29 жовтня 2017 року шляхом об'єднання Рудківської міської ради з чотирма колишніми сільськими радами з Підгайчиків, Чайковичів, Погірців та Сусолова, які тепер становлять старостинські округи.

Окрім того, до ОТГ входять села: Конюшки-Королівські, Конюшки-Тулиголівські, Круковець, Новий Острів, Задністряни, Малинів, Подільці та Колбаєвичі. Загальна чисельність населення громади становить 13,5 тисяч людей, площа – 132 кв. км. Загальний бюджет громади становить 83 млн гривень, з них 23 мільйони – власні доходи. Основні наповнювачі бюджету – податок на землю, ПДФО, акциз, субвенції на освіту та медицину.

Головою Рудківської територіальної громади є міський голова Рудок Іван Лозинський. Торік він подав 13 заявок, переважно в галузі освіти, на Обласну програму мікропроектів, з яких вдалося виграти усі. На кінець 2018 року проекти були завершені і успішно реалізовані. Це реконструкція вуличного освітлення у селах Чайковичі, Колбаєвичі та Підгайчики, капітальний ремонт дахів Конюшко-Тулиголівської школи, Рудківської музичної школи, Рудківської лікарні та Народного дому у селі Погірці,  капітальний ремонт внутрішніх вбиралень Рудківської загальноосвітньої школи ім. В.Жеребного, капітальний ремонт із заміною вікон та дверей у будівлях Погірцівської та Сусолівської шкіл, капітальний ремонт вимощення будівлі дошкільного закладу у Рудках та капітальний ремонт меморіалів на честь Українських Героїв у Рудках.

Окрім того, завдяки Міжнародному фондові регіонального розвитку йому вдалося реалізувати 2 об'єкти: придбання обладнання і перекриття даху школи в Погірцях, який перебував у критичному стані та спорудження спортивного майданчика у Підгайчиках. До слова, Підгайчики, будучи єдиним у своєму старостинському окрузі, лідирує в районі по кількості народжуваності, більше того, в ньому рівень народжуваності перевищує рівень смертності.

"В Підгайчиках просто світло часто відключают. Направду село таке живе, активне. Що зараз значить активні мешканці? Це люди, які ходять до тебе. Їм треба і дорогу, їм треба і спортивний майданчик, і вони готові і співфінансувати та брати активну участь в реалізації тих чи інших проектів" – жартує Лозинський.

Загалом, територіальна громада вже встановила нові сміттєві баки, урни, зокрема, 19 сміттєвих майданчиків по всій території громади. Вартість проекту – 40 тисяч євро, при чому, лише 10 тисяч вро – з місцевого бюджету, решта – підтримка від Європи.

Іван Лозинський

Рудківська ОТГ стала чи не першою в Україні, яка минулого року провела конкурс, а цього взяла участь у формуванні громадського бюджету.

"Сума, яку ми передбачили на громадський бюджет можливо смішна, можливо, велика – 150 тисяч гривень. В чому його фішка? У мене, виконавчого комітету, керівного складу міської ради може бути інше бачення на реалізацію того чи іншого об'єкту. А тут ініціатива йде знизу, від людей" – каже мер.

За його результатами ОТГ на 50 тисяч гривень закупило нові костюми для Рудківської музичної школи. Мер не приховує своєї гордості за заклад, який увійшов до списку 10 найкращих музичних шкіл області і з задоволенням розповідає про поїздку з учнями школи до Радимна в Польщі, з яким Рудківська ОТГ співпрацює. За його словами, місцеві мешканці були вельми вражені від музичної школи та її вихованців і навіть пропонували вчителям контракт щодо співпраці. До слова, окрім Радимна, громада співпрацює також з гміною Фредрополь.

Інший проект, який реалізовали за громадський бюджет, це рудківський дитячий садок "Ромашка" для якого купили ноутбук і монітор. Також за ініціативи керівника відділу культури і туризму керівництво ОТГ зараз займається встановленням опалення у вигляді енергозберігаючих обігрівачів у 11 народних домах територіальної громади. Зокрема, їх планується придбати до початку нового опалювального сезону.

Вдалося профінансувати модернізацію та реалізувати кілька проектів і в Рудківській загальноосвітній школі імені Володимира Шеребного. Зокрема, це нові енергозберігаючі вікна та двері між сходовими клітками, які допомагають краще регулювати температуру приміщення та нові австрійські котли.

"Пізніше ми взяли 2 проекти з реконструкції шкільних вбиралень, на 300 тисяч кожен. 20 тисяч ми отримали на нове спортивне обладнання. Зараз ми плануємо реконструкцію їдальні та асфальтове покриття шкільного подвір'я. Хотіли би трішки реконструювати майстерню" – розповідає директорка школи Надія Кондрашова.

В межах школи є спеціальні простори, які сприяють інтенсивнішому розвиткові дітей. Так, в актовому залі діє шаховий клуб "Тура", де постійно стоять шахові дошки, є простір для дітей 1-2 класів, де функціонують відеокамери, за допомогою яких батьки можуть подивитися та оцінити поведінку і психологічний стан дітей. Є зимовий сад. В школі діє також "Простір Гідності і Свободи" – невеликий музей подій Майдану та АТО, присвячений Герою Небесної Сотні, випускнику школи Володимиру Жеребному. За словами пані Надії, він існує для того, щоб нагадати школярам, ким вони є, і кому мають завдячувати. На подвір'ї школи батьки Володимира спорудили каплицю в пам'ять про всіх полеглих.

Загалом, проект ОТГ передбачав до 25 тисяч населення. Лозинський не приховує, що під його керівництво увійшли менш спроможні сільські ради. Інші, які мають на своїх територіях підприємства, не поспішать цього робити.

Основна проблема для Рудківської ОТГ – медицина. У Рудках є своя місцева лікарня, але її працівників доводиться скорочувати через реорганізацію закладу. Зараз готується документація на оголошення конкурсу на посаду головного лікаря, на яку нема охочих. Лозинський каже, що потенційних керівників відлякує необхідність значних змін у лікарні.

"Там треба рубати по-живому, ніхто на таке непопулярні кроки не піде. Доводиться зіштовхуватися з людським нерозумінням та несприйняттям" – каже він.

Оскільки в Рудківській лікарні нема усіх відділень, місцевим пацієнтам доводиться лягати в Самбірську центральну районну лікарню, яка веде облік і виставляє рахунок. В січні цього року очільник Рудківської ОТГ підписав угоду зі закладом на 400 тисяч гривень за послуги мешканцям громади. Однак, сама громада знаходиться на межі Городоцького і Самбірського районів.

"Я звернувся до голови районної ради Городка та районної адміністрації щоб підписати договір про бюджетний трансфер за полікованих хворих. На сьогоднішній день я його не підписав. Отака дуріловка йде – "а потім, а ми на сесії розглянемо". Закон не регулює цих відносин – зазначає Лозинський.

Одним з найвизначніших місць в Рудках є костел Успіння Пресвятої Богородиці, споруджений у 1728 році. Найбільш відомий він тим, що в його крипті похований граф Александер Фредро (1793, с. Сурохів біля Ярослава, нині Польща – 15 липня 1876) – визначний польський письменник доби романтизму, масон і прихильник Наполеона, дідусь Андрея Шептицького. Неподалік, у селі Вишня знаходиться і занедбаний родинний маєток графа. Саме село поки не входить в ОТГ, а тому коли палац реконструюють – невідомо.

Автор: Михайло Сокульський

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.