Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Політика

ПАРЄ

day.kyiv.ua

Середа, 26 червня 2019, 11:59

ПАРЄ остаточно зніме санкції з Росії

ПАРЄ

ПАРЄ готується зняти з Російської Федерації залишки санкційного тиску.  

Про це повідомляє Європейська правда.

Вчора профільні комітети ПАРЄ ухвалили рекомендацію підтвердити усі повноваження делегації Російської Федерації зі зняттям усіх санкцій, що лишалися дозволеними після понеділкового рішення асамблеї.

Моніторинговий комітет ПАРЄ, який розглядав питання порушень принципів Ради Європи з боку РФ та членів російської делегації, не знайшов підстав для того, щоби пропонувати асамблеї накладати на росіян будь-які обмеження.

Крім того, в доповіді комітету серед вимог та закликів до РФ не виявилося пунктів, що стосується окупованого Криму, нападу РФ на Донбас та фактичного контролю на цій території, за винятком згадки про збитий авіалайнер MH17. 

Регламентний комітет, що розбирався із присутністю у складі делегації РФ депутатів, що голосували за анексію Криму, а також тих, хто були обрані з урахуванням голосів кримчан, взагалі відмовився від доповіді.

За цих обставин повноваження депутатів від РФ майже гарантовано будуть підтверджені навіть без тих обмежень, які лишалися доступними після скандального понеділкового рішення ПАРЄ. 

Як повідомлялося раніше, у вівторок, із поверненням до Страсбурга російської делегації, група депутатів оскаржила їхні повноваження відразу за двома процедурами. Пообіді стало відомо, що доповіді ПАРЄ щодо повноважень російських депутатів готуватимуть проукраїнські депутати.

Попри скасування основних елементів санкційного тиску, все ще лишалася можливість запровадити дрібніші санкції проти делегації, і, за інформацією ЄП, у першому проекті рішення містилися кілька обмежень, як-то заборона участі росіян у спостережних місіях (проект британця Роджера Гейла).

Однак на засіданні моніторингового комітету більшість депутатів наполягла на виключенні будь-яких згадок про обмеження для росіян.

У регламентному комітеті пропонували накласти ще сильніші обмеження або відмовити у підтвердженні повноважень делегації РФ (проект литовця Егідіуса Варейкіса). Частина депутатів наполягала на підтвердженні повноважень взагалі без санкцій. Однак жоден з варіантів не був підтриманий і комітет відмовився пропонувати асамблеї будь-яке рішення.

Остаточне рішення ПАРЄ ухвалить на засіданні пообіді.

Нагадаємо, вчора МЗС України висловило обурення щодо прийнятого під час засідання ПАРЄ рішення щодо відновлення членства Росії в Раді Європи.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.