Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Соціум

pamjatky.org.ua

Вівторок, 6 листопада 2012, 17:25

GIZ спільно з міською радою фінансують реставрацію вікон в центрі Львова

Кожне вікно в центрі Львова можна відреставрувати, замінивши незначні частини на нові з аналогічного дерева. 60% витрат бере на себе німецьке товариство GIZ, 20% - львівська міська рада, 20% - мешканці квартири, де відбуватиметься реставрація вікон.

Про це розповіла сьогодні на брифінгу начальник управління охорони історичного середовища Львівської міської ради Лілія Онищенко.

«Вікна є не лише частиною квартири, а й лицем будинку і говорять про стилеву приналежність Мода на пластикові вікна швидко мине, але до цього часу ми можемо втратити всі вікна, всю віконну столярку і не матимемо навіть зразка, за яким зможемо виконати столярку», - додала Лілія Онищенко.

Виконуючий обов'язки голови Інституту міста Олександр Кобзарєв розповів, що програма реставрації вікон діє вже третій рік. За цей час вдалося замінити 233 вікна і 46 брам. «Люди з недовірою чомусь ставилися спочатку до програми співфінансування, але на даний час є черга з трьохсот бажаючих відреставрувати вікна», - додав Кобзарєв.

Пластикові вікна негативно впливають на стан будинку в цілому. Окрім того, що вони псують зовнішній вигляд будівлі, старі будинки не мають достатньої вентиляції і тому з'являється в квартирах грибок.

В кожний архітектурний період вікна у Львові проектувалися по-різному. В часи ренесансу робили великі віконні шибки з дрібним поділом, в період класицизму досить строгий був поділ на вікна, в період сецесії робили, окрім прямокутних, круглі, а в період функціоналізму робили дуже великі вікна, саме тоді з'явилися кутові. Навіть в радянський період думали про те, якою має бути столярка.

Часто вікна оздоблювали керамікою, це були індивідуальні сюжети. Вітражі також були популярними, особливо на сходових клітках, але збереглися в нас час лише фрагментарно, оскільки це крихка субстанція.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.