Зміст статті

30 липня 2019Дмитро Гончар

Куди йдете, Карпати?

Нові надії львівських вболівальників перед початком сезону 2019/20.

Ех, рідні Карпати. І вже звично новий сезон і нові очікування. Очікування того, що львів’яни повторять успіх дев’ятирічної давнини. Що шухляда поповниться футбольною програмкою з умовним Рейк’явіком, а на львівському стадіоні знову запанує ажіотаж. Так як це було колись…

Однак цього не повернеш гучними обіцянками. Останні хіба викликають іронічну посмішку у футбольної України. Не більше. А заяви про перспективу бронзових нагород… Виглядають смішними і водночас болючими. Болючими особливо для львівського вболівальника.

Обіцянки і результат не завжди мають суміжні точки. На жаль, керівництво саме львівського клубу це неодноразово доводило. Ланцюжок дій із незрозумілих рішень закономірно призводив до провалу, конфліктів і відставок. Сумно, але для Карпат такі пертурбації стали нормою. П’ятнадцять тренерів за останні сім років - приклад хаотичного руху розвитку (або скоріше його відсутності) команди. А невдалий сезон за сезоном закономірний підсумок дій усієї структури під назвою футбольний клуб Карпати Львів.

Новий сезон. Уже незабаром стартує перший офіційний поєдинок зелено-білих у Прем'єр-лізі 2019/2020. Але вже без гучних обіцянок. Без казкових розповідей.

І це дає надію на те, що у керівництві клубу реально дивляться на стан речей у команді. Що після минулого сезону, де ляпас у вигляді плей-оф поєдинків за право залишитись в еліті, дасть свої результати. Що цього разу може вже так не пощастити.

Хоча тут є свої запитання щодо реформ нашої ліги в цілому. І чи потрібно збільшувати кількість команд, і як зробити це правильно? Але зараз не про це.

Львів'яни все ж зуміли під керівництвом Олександра Чижевського вирвати щасливий квиток і отримати черговий шанс на реабілітацію. На реабілітацію після усіх невдач протягом останніх років. Важливим моментом тут є те, що шанс здивувати зі знаком «плюс», зважаючи на не надто оптимістичні прогнози, у Олександра Арсенійовича все ж є.

Також тут свою позитивну і важливу роль здатна зіграти відставка Олега Смалійчука. По суті, останній відігравав вирішальну скрипку у рішеннях щодо трансферної і тренерської політики Карпат.

Звичайно, що ставка на ноунейм-легіонерів і подальший їхній перепродаж справа із великою долею ризику. Тому не дивно, що за винятком декількох гравців, на яких львівський клуб заробив непогані гроші, більшість таких підписань були провальними. Гадаю, що про таких футбольних туристів як Аркес, Кортеджано, Пас, Бедоя та інших ви навіть не пам’ятаєте.

Безумовно, що в такій ситуації страждали власні вихованці. Схоже, що найбільший їхній розквіт припав на той період, коли команду очолював Ігор Йовічевіч. Саме тоді про себе на дорослому рівні заявив той же ж Мар’ян Швед. Тут без паралелей між Йовічівічем і Чижевським не обійтися. Хоча в деталі занурюватися не будемо. Лише зазначимо, що обоє, перед тим як очолити основний склад, працювали із юніорськими командами Карпат. І само собою чудово зналися/знаються у внутрішній кухні колективу.

Проте Карпати б не були Карпатами якби таки не проявили себе на трансферному ринку цього літа. Посприяв цьому Вадим Шаблій, який, за чутками, відтепер займатиметься комплектацією львівського колективу. Не будемо гадати наперед чи заміна футбольного агента Смалійчука на футбольного агента Шаблія позитивний чи негативний крок. Гра усе покаже і вже до середини осені можна буде дати хоча б якусь попередню відповідь.

Останні зміни на тренерському містку Карпат також не варто оминати. Довгостроковий проект на чолі з Жозе Мораїшем (колишній помічник Моурінью) завершився через декілька місяців після свого старту. Щоправда, тут ніхто нікого не звільняв, оскільки контракт португальського наставника просто викупили і він переїхав до Південної Кореї. Карпати ще навіть на цьому й підзаробили.

Два місяці довгих пошуків нового менеджера привели до Львова іспанця Фабрі Гонсалеса. Тут вже все було доволі звично, а саме виліт в 1/4 фіналу Кубка України від першолігового Інгульця, низи турнірної таблиці і звільнення.

Далі ви все прекрасно знаєте. Тому повернемось до початку, де щороку залишається лише одне актуальне запитання: Куди йдете, Карпати?

Відповідь почнемо отримувати із 31-го липня, а саме з стартового домашнього туру проти київського Динамо…


фото: fckarpaty.com

Автор: Дмитро Гончар

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.