На території 3 км довкола ферми, де виявили африканську чуму свиней, вирішили оголосити карантин терміном на 40 днів
Про це повідомляє прес-служба Львівської ОДА.
16 серпня на території свиноферми поблизу с. Кавське Стрийського району зафіксували випадки смертей поголів'я. Експрес-методом у лабораторії підтвердили наявність збудника африканської чуми свиней у загиблих тварин.
З огляду на це, у ніч на 17 серпня, у Львівській ОДА відбулось засідання державної надзвичайної протиепізоотичної комісії під керівництвом голови Маркіяна Мальського, на якому вирішили оголосити карантин терміном на 40 днів у зоні 3 км довкола спалаху та ввели в дію план протиепізоотичних
заходів на території спалаху.
Африканська чума свиней (АЧС) – інфекційна вірусна хвороба свійських і диких свиней. Захворювання не загрожує людям, хворіють лише свині. Вірус не переноситься повітрям, і потрапити до тварини може тільки тоді, коли його занесе власник.
Рекомендації, як вберегти свиней від зараження АЧС:
– перезувайтеся і переодягайтеся, коли заходите у приміщення зі свинями;
– вірус не переноситься повітрям: потрапити до тварини він може тільки тоді, коли його туди занесе недбалий власник;
– якщо ви ходите до лісу збирати гриби чи ягоди, у жодному разі не заходьте в цьому одязі та взутті до свинарника, адже на ньому може бути вірус АЧС. У лісі вірус шириться через дикого кабана;
– перед входом у свинарник покладіть килимок (краще поролоновий), який регулярно змочуйте антибактеріальним засобом (наприклад, добре підійде універсальний чистячий засіб для кухонного посуду, ванн, раковин, кухонних плит, кахлю, сантехніки тощо). Це добрий спосіб знищити бактерії на взутті;
– не пускайте у свинарник сусідів та інших сторонніх людей;
– не випускайте свиней з хліва – їх не можна вигулювати;
– не утримуйте в одному приміщенні зі свинями інших тварин чи птицю, особливо, якщо вони виходять на двір;
– не годуйте свиней рештками зі свого столу та помиями. Однак, якщо цього не можна уникнути, прокип’ятіть їх упродовж 20 хв. перед тим, як згодуєте свиням. Корми для свиней також треба проварювати;
– щодня оглядайте свиней. Якщо виникла підозра, що вони захворіли, обов'язково повідомте ветлікаря. Тільки він зможе підтвердити чи спростувати діагноз АЧС за результатами лабораторних аналізів;
– пам'ятайте, що рано чи пізно інфіковане АЧС м'ясо, яке заморозили в холодильнику, чи сало, яке закрили у банки, може стати причиною наступного спалаху захворювання, адже вірус у них житиме впродовж тривалого часу;