Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Політика

нардепи з Львівщини

Вівторок, 10 вересня 2019, 11:54

22 нардепи з Львівщини не підтримали закон Зеленського про імпічмент президентові

нардепи з Львівщини

Верховна Рада схвалила закон про імпічмент президента, автором якого є президент Володимир Зеленський.

Сьогодні, 10 вересня, Верховна Рада прийняла законопроект №1012 "Про особливу процедуру усунення Президента України з поста (імпічмент)", який вніс до парламенту президент Володимир Зеленський. Це рішення підтримали 245 народних депутатів.

Закон визначає порядок дострокового припинення повноважень президента України у разі усунення з поста в порядку імпічменту, зокрема, процедура імпічменту ініціюватиметься більшістю народних депутатів від конституційного складу парламенту.

Крім цього, для розслідування утворюватиметься спеціальна тимчасова слідча комісія, до складу якої входитимуть народні депутати, яка готуватиме висновки і пропозиції за дослідженими обставинами щодо вчинення президентом державної зради або іншого злочину.

Після прийняття рішення про звинувачення президента парламент звертатиметься до Конституційного суду та Верховного суду, а саме рішення про його усунення прийматиметься лише у разі, якщо висновки КСУ та Верховного суду засвідчать дотримання вимог Конституції та законів України.

Відповідне рішення вважатиметься прийнятим, якщо за нього проголосує не менш як три чверті народних депутатів від конституційного складу Верховної Ради, а у разі неприйняття парламентом постанови про усунення глави держави головуючий від імені парламенту вибачиться перед президентом.

Із львівських нардепів законопроект підтримали: Андрій Герус (Слуга народу), Святослав Юраш (Слуга народу), Ірина Верещук (Слуга народу), Мар’ян Заблоцький (Слуга народу), Євген Петруняк (Слуга народу), Ростислав Тістик (Слуга народу), Остап Шипайло (Слуга народу), Орест Саламаха (Слуга народу), Юрій Камельчук (Слуга народу).

Утрималися: Михайло Цимбалюк (Батьківщина), Тарас Батенко (За майбутнє), Ярослав Дубневич (За майбутнє), Андрій Кіт (позафракційний), Павло Бакунець (позафракційний).

Були присутні у залі, але не голосували: Тарас Козак (Опозиційна платформа – За життя), Олена Кондратюк (позафракційна).

Проголосували проти: Андрій Парубій (Європейська Солідарність), Софія Федина (Європейська Солідарність), Олег Синютка (Європейська Солідарність), Степан Кубів (Європейська Солідарність), Микола Величкович (Європейська Солідарність), Михайло Бондар (Європейська Солідарність), Андрій Лопушанський (Європейська Солідарність), Микола Княжицький (Європейська Солідарність), Святослав Вакарчук (Голос), Ярослав Юрчишин (Голос), Роман Лозинський (Голос), Наталія Піпа (Голос), Ярослав Рущишин (Голос), Галина Васильченко (Голос), Юрій Загородній (Опозиційна платформа – За життя).

Нагадаємо, 3 вересня Верховна Рада прийняла закон про скасування недоторканності народних депутатів.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.