Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Політика

Володимир В'ятрович

П'ятниця, 20 вересня 2019, 17:25

В'ятрович за п'ять років не купив жодної російськомовної книжки

Володимир В'ятрович

Екс-керівник Інституту національної пам'яті Володимир В'ятрович вже п'ять років не купує російськомовних книжок.

Про це він заявив сьогодні під час виступу на BookForum 2019 у Львові.

"За останні 5 років я не купив жодної російськомовної книжки. Це пов'язано з тим, що ми досягли того рівня, коли авторська українська книжка може конкурувати з російською" – зазначив він.

В'ятрович зазначив, що розглядає процес декомунізації як перший крок на шляху деколонізації України та її відходу від впливу Росії.

"Декомунізація – це перший крок віддалення нас від Росії. Після декомунізації в українців з'явився "ген господаря". Ми взяли на себе відповідальність за те, як будуть називатися наші вулиці, наші провулки. Ми вчимося розуміти, що це наш дім, і нам його облаштовувати" – заявив історик.

В'ятрович вважає, що декомунізація була важливою в плані деколонізації, адже "все, що зближає нас з Росією, буде використане нею ж проти нас".

Історик наголосив на тому, що потрібно зробити наступний крок, бо покінчивши з радянськими впливами Росія для того, щоб тримати Україну в сфері своїх впливів, використовує ідеологію Російської імперії.

"Декомунізація показала, що того не досить. Знімаючи це нашарування ми натикаємось на інший шар – імперський" – сказав він.

Силу імперських стереотипів він проілюстрував на прикладі перейменування міст і вулиць в Україні.

"Найбільш показовий приклад – перейменування Кіровограду. Найбільш потужна альтернатива була Єлизаветград. Таке перейменування підтримувала місцева московська церква, місцевий бізнес і політичні партії, екс-регіонали, передусім. Важливо, що нам вдалось зупинити це перейменування" – розповів він.

Сьогодні, в рамках щорічного BookForum відбулася дискусія на тему: "Деколонізація. Що можуть зробити медіа держава", спікерами якої виступили екс-директор Інституту національної пам'яті Володимир В’ятрович, головний редактор "Українського тижня" Дмитро Крапивенко і журналіст Максим Віхров.

Учасники заходу обговорили необхідність виходу України та українського суспільства з-під російського імперського та культурного впливу, і те, яка роль у цих процесах належить державі, ЗМІ та громадському суспільству в Україні.

автор: Микола Кучер 

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.