Зміст статті

25 вересня 2019

Тетяна Бей: Вихід з фракції Громадянської позиції – це моя ініціатива та свідомий крок

Розмова з депутаткою Львівської облради Тетяною Бей.

Варіанти розмовляють з депутаткою Львівської обласної ради Тетяною Бей про причини її виходу з фракції Громадянської позиції.

У чому причина Вашого розриву з Громадянською позицією в Львівській обласній раді?

Вихід з фракції – це виважений і свідомий крок, який я офіційно зробила ще в червні, перед тим, як Львівська облрада пішла на канікули. Письмову заяву про вихід я тоді ж передала керівничці фракції з тим, щоб її, розглянули на комісії та оголосили на сесії. Голова фракції є також членкинею профільної комісії, отож я дотрималась усіх вимог регламенту. Також у червні про намір покинути фракцію я повідомила заступника голови облради та теперішнього лідера Громадянської позиції Володимира Гірняка. Тобто не мене виключили з фракції, як про це на днях повідомила партійна прес-служба, а я залишила її з власної ініціативи.

Ви не були членом партії Громадянської позиція?

Я ніколи не була членкинею жодної партії, активно займалась громадською роботою і напередодні місцевих виборів розглядала пропозиції щодо участі в них від різних партій. Мені реально імпонував Анатолій Гриценко, його позиція і я неодноразово отримувала запрошення на вступ. Саме мій високий результат на виборах допоміг перемогти Громадянській позиції на виборах, а згодом, й створити фракцію в Львівській облраді. Отже, я не була зобов'язана звітувати про свій вихід з фракції перед партійцями. У мене чимало друзів в Громадянській позиції, а також чудові стосунки з колегами у фракції в облраді. Але сьогодні я не шкодую про свій розрив з Громадянською позицією, бо вона у Львові перетворилась на партію однієї людини, яка використовує відомий політичний бренд для задоволення суто власних амбіцій, а не для служіння людям.

фото: Фб Тетяни Бей

Що перешкодило Вам вступити в Громадянську позицію?

Як депутатка, я не змогла знайти підтримки у своїй діяльності з боку регіональних партійних лідерів, перед усім мого колеги в Львівській облраді Володимира Гірняка. Мої громадські ініціативи та проєкти, попри обіцянки підтримки, виявились непотрібними, їх ігнорували, про них забували, а в підсумку, від того страждали мої виборці. Так, одного року з обласних програм випав рядок про кошти на ремонт дороги в Рясне, наступного – не підтримали мої ініціативи щодо реалізації інфраструктурних і освітянських проектів на окрузі.

Але останньою краплею, яка спонукала мене залишити Громадянську позицією, стало те, що Володимир Гірняк у Львівській облраді сконцентрувався виключно на задоволенні своїх персональних амбіцій. Він зосереджений на вирішенні проблем комунального майна та боротьбі за збереження крісла заступника. Увесь фракційний ресурс він кинув на те, щоб довести правоту своєї позиції. Достукатись до нього і добитися його уваги для розв'язання інших важливих проблем неможливо. Будь-яка критика або дискусії в середині фракції відкидаються. Не можу також погодитись з недемократичною практикою вимоги голосування згідно вказівок керівництва щодо кадрових, а не лише політичних питаннях. Слово та обіцянки не дотримуються. Я не звикла до такого ставлення ні як людина, ні як підприємиця, ні як політикиня.

Тетяна Бей та Володимир Гірняк (фото: Фб Тетяни Бей)

Тобто у Вас персональний конфлікт з Гірняком?

Ні, в жодному разі. Між нами, швидше, конфлікт світоглядний. Попри те, що це мій перший досвід роботи як депутата, мені є з чим порівняти ситуацію у Львівській облраді. Я мала можливість ознайомитись з роботою депутатів Республіканської партії в США, вивчала досвід роботи європейських лібералів в Польщі. Володимир Гірняк, на жаль, ігнорує демократичні засади політичного життя. Він перетворився у маленького, але амбітного провінційного політика, який вважає себе поза критикою колег. Це свідчить радше про його слабкість, а не силу. Мені шкода, що так сталось, бо проєкт Громадянська позиція є одним з найгідніших в Україні. Але ось такі містечкові політики, як Гірняк, які не вміють дивитись ширше на ситуацію, не дають цій партії прорватись та закріпитись у владі на центральному рівні.

Що далі?

Я вступила в депутатську групу "За розвиток Львівщини", оскільки розумію, що потрібно творити нове об'єднання здорових та прагматичних сил у Львівській обласній раді. Сподіваюсь, що в його рамках мої ініціативи та напрацювання отримають підтримку і їх закладуть в плани роботи Львівської облради на наступний рік.

Ви плануєте балотуватись в депутатки на чергових місцевих виборах?

Я розумію, що для участі у наступних виборах необхідна підтримка політичної партії. Тобто одного бажання, яке в мене є, працювати далі з моїми виборцями недостатньо. До того ж політична ситуація динамічно змінюється, відчувається потреба в нових політичних проєктах, які, я переконана, заявлять про себе вже на місцевих виборах.

Що Вам, як депутатці, вдалося зробити для своїх виборців?

З огляду на умови, в яких мені доводилось працювати, а це відсутність будь-якої підтримки й навіть більше, блокування моїх ініціатив керівництвом Громадянської опозиції, персонально – Володимиром Гірняком, вважаю, що вдалось зробити чимало. Хоча, з іншого боку, розумію, що могла і повинна була зробити набагато більше. Передусім – це підтримка громади Рясне під час написання і реалізації малих грантових проєктів. За останні роки завдяки таким проєктам вдалось допомогти школам району замінити вікна, тобто підвищити енергоефективність їхніх будівель. Спільно з відділом соцзахисту Шевченківського району Львова ми реалізовуємо проекти соціальної і медичної підтримки дітей та соціально незахищених осіб.

За підтримки обласної комісії і відділу культури вдалось організувати найбільший фестиваль в Рясному, який присвячений екологічній тематиці. Також активно працюю над проектами підтримки жіночих ініціатив в районі. Працюю також як депутатка в округах, які не мають своїх представників в Львівській облраді, зокрема, в Перемишлянському районі. Роботи багато. Але головне, що я відчуваю віддачу і задоволення від неї. Повірте, коли чуєш від своїх виборців слова підтримки та просте "дякую", або коли вони до тебе звертаються зі словами "наш найдобріший депутат", то забуваєш про всі проблеми та негаразди, і знаходиш в собі сили долати всі проблеми, які виникають у твоєму житті.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.