Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Соціум

Львів

Понеділок, 30 вересня 2019, 14:40

У 12-ому пітчингу Держкіно представили чотири документальні фільми про Львів

Львів

У конкурсі прдеставили фільми "Львівський трикутник", "Кузьма", "Лев Скоп" та "Міс Рок-Європа".

Про це повідомляє "Детектор медіа".

Триває дванадцятий конкурсний відбір кінопроектів, що претендують на фінансову підтримку від Державного агентства України з питань кіно. Експертна комісія та Рада з державної підтримки кіно заслухали вже презентації 35 національних документальних проектів, серед яких чотири про Львів.

Найбільший бюджет серед усіх продемонстрованих проектів у фільму режисера Олексія Шапарева "Львівський трикутник" – 24,5 млн грн, з них понад 12 млн автори просять у держави.  Це 65-хвилинний історичний фільм про кільцеві перегони у Львові, які стартували в 1930 році. Фільм планують зняти за мотивами книги Артема Атояна "Гран Прі Львова", автор писав її протягом 20 років. За словами режисера, стрічка потребує художньої реконструкції – герої будуть розслідувати, чому "Гран Прі Львова" закрився. Кастинг уже затверджений.

Планується, що зйомки відбудуться у Львові, Франції, Італії. Національний прокат заплановано на квітень-травень 2022 року, до цього стрічку покажуть на міжнародних кінофестивалях. Продюсери кажуть, що проєктом зацікавлений канал HBO. Великий бюджет творці пояснюють необхідністю художньої реконструкції подій, коштовної реконструкції автомобілів, експедиціями закордон задля вивчення архівних даних тощо.

Комісія також розглядала проект фільму "Кузьма" режисера Івана Рутковського, бюджет якого – 1,43 млн грн, 100% вартості очікують від держави.  Документальний фільм присвячено загиблому українському музиканту Андрію Кузьменку (Кузьма Скрябін). У центрі сюжету – ведучий інтернет-радіо, який дає слухачам можливість розмовляти з Кузьмою, вмикаючи уривки з його рідкісних старих інтерв’ю. Таким чином кожен охочий отримує від музиканта відповіді на свої питання, які ведучий швидко підбирає та подає в ефір. Автори кажуть, що їхня ідея – оригінальна, а фільм не буде схожим на жоден фільм про Кузьму Скрябіна, адже в цьому проєкті він буде живим.

Ще один запропонований фільм "Лев Скоп" режисера  Олександра Бровченка, на свторення якого просят у держави всю суму  – 2,75 млн грн. Цей фільм про українського патріота, художника, іконописця, мецената та аскета Льва Скопа. Майже все своє життя він реставрує церкву святого Юра в Дрогобичі. Їздить на фронт і передає бійцям ікони, які сам пише. Намалював два мурали на будівлях в Авдіївці та Станиці Луганській. У фільмі буде художня реконструкція – сни головного героя. Команда просить грошей у Держкіно на створення цих кадрів, а також на дозйомку документальних. Планується, що стрічку покажуть у кінотеатрах.

Ще один фільм запропонувала режисерка Надія Парфан "Міс Рок-Європа" з бюджетом – 2,8 млн грн та очікуваною від держави сумою 2,7 млн грн.

Сюжет фільму побудований на тому, що у 1980-х роках у Львові відкривається перший рок-клуб, де створюється гурт "Брати Гадюкіни", продюсером групи стає Володимир Бебешко, а його дружина – Вікторія Врадій – також вирішує зайнятися рок-музикою та засновує проєкт "Сестричка Віка". Вона стає символом шахтарських страйків і згодом отримує звання "Міс Рок-Європа". Одного разу вона їде в Америку на гастролі та зникає з радарів.

Вікторія Врадій також була солісткою львівського самодіяльного вокально-інструментального ансамблю "Арніка", яка записала ще плетівку-миньйон з піснями: "Прощай", та "Колискова для Марьянки".

Це музичний фільм про співачку, яку Надія Парфан відшукала та яка дала дозвіл на створення фільму про себе та надала особисті архівні матеріали. У фільмі буде художня реконструкція (близько 15-20 хвилин). Можливо, головну роль виконає співачка та акторка Руслана Хазіпова. Планують, що прем’єра відбудеться на одному з міжнародних кінофестивалів. Фільм має вийти в національний прокат та на каналі "UA:Перший", з яким є домовленість.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.