Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Економіка

ДТЕК Західенерго

wikimapia.org

Четвер, 3 жовтня 2019, 13:43

Через ДТЕК Ахметова мешканці Львівщини переплачують за електроенергію

ДТЕК Західенерго

ДТЕК Ахметова змушує мешканців Львівської, Івано-Франківської, Закарпатської областей купувати електроенергію на третину дорожче від решти України.

Про це повідомляють "Наші гроші".

За даними Міненерго та ДП "Оператор ринку", вартість електроенергії на ринку "на добу наперед" на території Бурштинського енергоострову у вересні була значно вища від ціни на території решти України.

Бурштинський енергоострів є від’єднаний від енергосистеми України. Це умовна територія, на якій розташовані електричні мережі Бурштинської електростанції, що належить групі ДТЕК Ріната Ахметова, разом з прилеглою до неї електромережею та власними споживачами електроенергії в межах Закарпатської, Івано-Франківської та Львівської областей. Всього на цій території мешкає близько 3 млн українців.

За даними "Наших грошей", імпорт електроенергії з Європи міг би збити ціни на ринку "на добу наперед" для Бурштинського острова, однак цього не відбувається. Основним імпортером також є група ДТЕК, яка контролює близько 70% усього імпорту з напрямку Словаччини, решта прав на імпорт розподілені між вісьмома іншими фірмами.

Зокрема, у липні група Ахметова використала квоту на 49%, у серпні на – 32%, у вересні – на 25%. Решта фірм, що імпортують до третини електроенергії, використовують свої квоти на 90-100%. При цьому обсяг недопоставленої саме ДТЕКом електроенергії з Європи є співставним з обсягами торгівлі на ринку "на добу наперед" для Бурштинського острова. 

Як повідомляє видання, голова парламентського комітету з питань енергетики та ЖКГ Андрій Герус звернувся з цією проблемою до НКРЕКП, однак регулятор не відреагував на зловживання ринковою владою з боку монополіста як не реагує й Антимонопольний комітет.

Нагадаємо, за даними Держкомстату, у 2018 році Бурштинська ТЕС, що входить в ДТЕК "Західенерго" олігарха Ріната Ахметова, викинула в атмосферу 182,922 тисяч тонн забруднюючих речовин.

Компанія опинилася на 3 місці у антирейтингу, до якого також потрапили ще 5 підприємств Ахметова, обсяг їхніх викидів склав більше 847 тисяч тонн.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.