Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Політика

децентралізація

П'ятниця, 11 жовтня 2019, 12:58

На Львівщині не створять три нові ОТГ

децентралізація

ОТГ у Пустомитівському, Миколаївському та Сколівського районах визнали невідповідними Конституції та законам України.

Про це йдеться у розпорядженнях голови Львівської ОДА Маркіяна Мальського від 10 жовтня 2019 року.

Облдержадміністрація відхилила створення трьох об'єднаних громад у Пустомитівському, Миколаївському та Сколівського районів через невідповідність Конституції.

Як йдеться у документі, створення ОТГ у Пустомитівському районі за зверненням Оброшинської, Конопницької та Ставчанської сільських рад, не передбачено перспективним планом формування територій громад Львівської області, затвердженим розпорядженням уряду від 19 липня 2017 року. Відтак,таке об’єднання буде вважатися утвореним поза перспективним планом і громада не отримає доходи в місцевий бюджет й не буде фінансово спроможною.

Крім цього, у документах відсутній повний перелік сіл, які планують об'єднатися, а також не вказано адміністративного центру громади. Саме тому Львівська ОДА відхилила звернення.

Зазначимо, ще у листопаді 2016 року Львівська обласна рада затвердила перспективний план Пустомитівського району: тут планували утворити шість об'єднаних громад.

Щодо створення Рудниківської ОТГ (Миколаївський район), то до неї мали увійти такі села: Рудники, Раделичі, Гірське, Липиці, а центром громади обрали село Рудники. Однак у висновку Львівської ОДА вказано, що голови сільрад порушили процедури щодо проведення громадських слухань, відтак документи відправили головам сільрад на доопрацювання.

Згідно із перспективним планом, на території Миколаївського району окрім Тростянецької, планували створити ще три об'єднані громади: Рудниківську, Миколаївську, Новороздільську.

До Верхньосиньовидненської ОТГ у Сколівському районі мали увійти: смт. Верхнє Синьовидне, села Дубина, Межиброди, Нижнє Синьовидне, Тишівниця, Труханів, Побук. Центром громади обрали смт. Верхнє Синьовидне. За висновком Львівської ОДА, із поданих документів неможливо встановити, хто є ініціатором об'єднання і чи дотриманий порядок добровільного створення ОТГ. 

Додамо, створення Верхньосиньовидненської селищної громади передбачено у перспективному планомі Сколівського району.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.