Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Соціум

Роман Пилипенко

Вівторок, 15 жовтня 2019, 11:58

У Львівській ОДА візьмуть на контроль ситуацію з наркосп'янінням на дорогах

Роман Пилипенко

У області немає цілодобового наркологічного кабінету, а водіїв на наркосп'яніння перевіряє лише Пустомитівська лікарня.

Про це повідомляє кореспондент Варіантів.

Станом на сьогоді осіб у стані наркотичного сп'яніння освідчує з усієї Львівської області лише Пустомитівська лікарня.

"Уявіть: патруль виявляє водія під наркотиками десь у Турківському районі. І за дві години має довезти його до Пустомит, щоб освічити стан наркотичного сп'яніння", – зазначив начальник управління патрульної поліції Львівщини Роман Пилипенко.   

Він також наголосив, що через відсутність цілодобового наркологічного кабінету у Львові, люди які регулярно вживають наркотики, не бояться покарання, бо їх стан просто не засвідчать у протоколі. 

Зазначимо, раніше такий наркокабінет працював у Львові на вул. Науковій. За словами очільниці департаменту охорони здоров'я Львівського ОДА Ірини Микичак, його закрили через постійні скарги громадян та звинувачення у закорумпованості закладу. 

А от представники громадських організацій присутні на апаратній нараді ОДА закликають хоча б на рік відновити роботу цього кабінету, аби униктуни безкарності водіїв.

Зазначимо, відкривати наркологічні кабінети може лише міська рада населеного пункту. Відтак, це питання на себе повинно взяти місто Львів.

Поки що Роман Пилипенко закликав департамент охорони здоров'я Львівської ОДА принаймні забезпечити найголовніші лікарні у районах спеціальними тестами. За його словами, це можна зробити за рахунок, штрафних санкцій. 

Однак, Ірина Микичак зазначила, що лікарі не наркологи не мають права юридично зазначати у протоколі "у стані наркотичного або алкогольного сп'яніння" – лише "у сп'янінні". 

Нагадаємо, з 2016 року в Україні посилили адмінвідповідальність за керування транспортними засобами у стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп'яніння.

Водій, якого вперрше спіймали за кермом у стані сп'яніння, сплатить штраф 10 200 гривень, також його позбавлять права керування на один рік.

Якщо ж водій повторно вчинить дане правопорушення протягом року, він платитиме уже 20 400 гривень штрафу. А прав позбудеться аж на три роки. 

У випадку, коли водія у стані сп'яніння впіймають двічі за рік, з нього стягується штраф 40 800 грн із позбавленням права керування транспортними засобами на строк 10 років.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.