Варіанти,  25 жовтня 2019

Оцинкована ганьба олігарха Карпінського

Проблеми та наслідки заводу гарячого оцинкування біля Винників від стрийського олігарха Карпінського.

На обличчях мешканців містечка Сарни (Рівненщина) періодично з'являються висипки та почервоніння після того, як у 2008 році в них запрацював завод гарячого оцинкування. Крім того, у дітей спостерігаються часті випадки кровотеч із носа. Як наслідок, мешканці Сарн вирішили, що здоров'я тисяч людей важливіше за будь-які зиски, які вони отримають від роботи одного підприємства.

Боротьба з місцевою цинковню та її намірами збільшити обсяги виробництва разом зі шкідливими викидами у повітря там триває вже не перший рік. Навчені гірким досвідом жителі при львівського містечка Винники та сусідніх сіл вирішили не чекати, поки на їхній території збудують завод з гарячого оцинкування і забили на сполох завчасно.

Наразі триває збір підписів під петицією до президента України з вимогою "Заборонити незаконне будівництво цинкового заводу у місті Винники Львівської області".

"Під час вивчення ряду документів з питання містобудування щодо здійснення такого будівництва, було встановлено наступне:

1. Фальсифікація детального плану території.

2. Незаконне вибуття земельних ділянок із власності територіальної громади.

3. Підроблення документів, печаток, штампів та бланків, збут чи використання підроблених документів, печаток, штампів.

Невже немає достойної промислової зони для такого об'єкту та чи вартують 37 новостворених робочих місць здоров'я 20000 осіб? Через це й просимо президента України, який згідно статті 102 Конституції України, є Гарантом додержання Конституції України, прав і свобод громадян:

1. Визнати незаконним будівництво заводу.

2. Притягнути винних до відповідальності, згідно до законодавства, і відшкодувати місту Винники збиток, який нанесли цим незаконним рішенням.

3. Повернути вищевказану земельну ділянку у власність територіальної громади" – йдеться у петиції.

Важливо зазначити, що мешканців Винників і довколишніх сіл найбільше турбує екологічна безпека, тобто небезпека, яка супроводжуватиме роботу нового підприємства. І хоча бізнесмени, які вирішили збудувати цинковню, переконують у її цілковитій безпечності, люди, навчені гірким досвідом інших міст і вловлюючи недомовки бізнесменів, залишають собі право на сумніви. Адже насамперед йдеться про здоров’я дітей. Тому й не дивно, що супроти побудови заводу об'єдналися практично усі: влада, громадські активісти, ветерани АТО, пересічні жителі Винників і довколишніх сіл. А ще не збудований завод уже охрестили "Цинковим Чорнобилем". Напевне, перебільшення, але як не зрозуміти людей.

"У нас всі адекватні люди проти побудови заводу. У мешкаю в одному з двох будинків, найближчих до місця, де його почали будувати, у мене мала дитина і я не хочу ризикувати її здоров'ям. Нас запевняють щодо екологічної безпеки, про те, що в Європі такі заводи працюють без проблем. Знаєте, ми ще далеко не Європа. Щиро вірю, що в Німеччині жорстко слідкують за дотриманням усіх норм. Але хіба ми не знаємо, як робиться у нас. Прийде комісія, їй дадуть "на лапу" і все виявиться без порушень, що б насправді не відбувалося. Бізнес здобуде гроші, а ми втратимо здоров'я" – розповідає винниківчанка Ганна Зіник.

Цинковню під Винниками хоче збудувати стрийська компанія "Екран", яка належить родині стрийського олігарха Зіновія Карпінського. Його син Юрій, зокрема, очолює "Першу українську цинковню", яка вже більше десяти років працює у Стрию. Як з'ясувалося під час недавніх громадських слухань у Винниках, під час роботи стрийської цинковні також виникли проблеми, але про це трохи нижче. Власне самі громадські слухання відбувались зі скандалом. До громади завітали представники власника, яких піддали громадській обструкції. Масла у вогонь підлило й те, що Юрія Карпінського спіймали на неправдивій інформації.

"Наш завод цілком безпечний і не має нічого спільного зі заявами, які лунають, Це європейське виробництво. З документами в нас усе гаразд. Ми займаємося гарячим цинкуванням – вкриваємо цинком металеві вироби, щоб вони не піддавалися корозії. Ми не видобуваємо, не переробляємо цинк, ми не металургійний завод" – говорив Юрій Карпінський.

Водночас молодший Карпінський, під час відповіді на запитання про останню екологічну перевірку на його стрийському підприємстві, назвав червень 2019 року. Однак після цієї інформації слово надали представниці державної екоінспекції Львівської області Світлані Джурі, яка, м'яко кажучи, дуже здивувалась такій відповіді.

"Щодо дотримання норм охоронного законодавства підприємством, що розміщене в Стрию, то державна екологічна інспекція висновків надати не може, оскільки перевірка була заплановане ще в 2015 році, але в зв'язку з мораторієм, вона так і не відбулася. Більше перевірок не було. У нас пропозиція до підприємця написати на ім'я нашого начальника прохання перевірити завод у Стрию. А інформацію про результати перевірки варто зробити публічними. Це необхідно через цю ситуацію зі заводом біля Винників".

Варто лише застановитися і ще раз наголосити: у 60-тисячному Стрию працює потенційно небезпечне виробництво, яке вже чотири роки ніхто не перевіряв.Більше того, на нещодавній нараді у Львівській облдержадміністрації Юрій Карпінський, порівнюючи чинний завод у Стрию та потенційний у Винниках, "заспокоїв" жителів останніх тим, що майбутня будівля буде кращою за стрийську. Але невідомо, чи вплине таке порівняння на винниківчан, але от стриянам точно варто було задуматися.

Який висновок можна зробити з цієї історії, яка ще далеко не закінчилася. По-перше, очевидно, що бізнес мав би ставитися відповідальніше до своїх співгромадян. Можливо, Зіновію Карпінському, який у Стрию звик все вирішувати виключно на свій розсуд, на прикладі Винників доведеться нарешті усвідомити, що на Львівщині ще є люди, які здатні відстоювати свої права, зокрема право на здоров'я своїх дітей. По-друге, нині вже очевидно, що заводу гарячого цинкування у Винниках не допустять. Але це не знімає питання виробництва у Стрию. Чи здатні стрияни (передовсім мешканці вулиць сусідніх із Промисловою, де працює цинковня) за прикладом Винників і згаданих вище Сарн подбати про здоров'я вже своїх дітей та вимагати незалежної й фахової екологічної перевірки "Першої української цинковні" Зіновія Карпінського?

фото: dt.ua

передрук статті зі сайту Львівський портал

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.