Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Соціум

Польща

Четвер, 21 листопада 2019, 15:18

У Польщі досі не відновили 15 українських пам'ятників

Польща

Польща досі не відновила 15 український пам'ятників, які зруйнували чи осквернили поляки за останні роки. 

Про це в інтерв'ю "Нашому слову" повідомив генеральний консул України у Кракові Олег Мандюк, який закінчив свою дипломатичну місію у Польщі наприкінці жовтня. 

"Упродовж кількох останніх років у Польщі зруйнували або осквернили 15 українських пам'ятників. В Україні – 4 польських, і всі відновили коштом української сторони. Натомість, на превеликий жаль, з польського боку цього не зробили" – пояснив Мандюк.

Консул вважає, що такі відносини між країнами складно назвати добросусідськими.

"Після руйнування меморіалу у Грушовичах Інститут національної пам'яті України заблокував надання дозволу на ексгумацію загиблих громадян Польщі на Волині. І мав розблокувати тільки тоді, коли відновлять наші пам'ятники і могили в Польщі.  Зараз цього важеля вже не існує. Було сказано: хочете ексгумацію – прошу. Тоді польська сторона сказала, що якщо почнуть ексгумацію, то їм десь треба захоронювати останки. Тож вони тепер вимагають земельні ділянки під кладовища", – додав Олег Мандюк.

Нагадаємо, 12 листопада поблизу Перемишля невідомі розмалювали білою та червоною фарбою могили бійців часів УНР.

Також, 4 листопада минулого року, польські фанати футбольного клубу "Шльонськ" із Вроцлава влаштували перформанс із нагоди 100-річчя боротьби поляків проти ЗУНР на цвинтарі Орлят у Львові.

Додамо, за даними дослідження дослідницького центру Pew 40% поляків негативно ставляться до української спільноти у Польщі, 17% – підтримують українців, інші опитані мають и нейтральну позицію.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.