Зміст статті

10 грудня 2019Зоряна Бутковська

Наталія Карпенчук-Конопацька: Людина повинна раціонально використовувати кожну секунду свого життя

Розмова з очільницею Жіночої ділової палати України Наталією Карпенчук-Конопацькою.

У вересні 2019 році у Львові створили першу Жіночу ділову палату України. Її очолила Наталія Карпенчук-Конопацька, яка окрім цього, вже 14 років працює у  Львівській торгово-промисловій палаті на посаді керівника Управління Міжнародних зв'язків. У розмові з  Варіантами пані Наталія розповідає про передумови створення цієї організації та її діяльність.


Ідея створити Жіночу ділову палату України була логічною

Почалося все дуже цікаво. Два роки тому наше управління міжнародних економічних зв'язків готувало великий Львівський експортний форум. До нас приїхало багато експортерів з України та закордону і вже під час проведення заходу у Палаці Потоцьких я себе зловила на думці, що зі 150-ти учасників в залі було лише 12 жінок. Я зрозуміла, що жінки у нас перебувають десь поза процесами в державі, вони віддалені від інформаційних ресурсів і їм бракує доступу до інформації в бізнес-середовищі. У той момент я вирішила, що ситуація мусить змінитися. І вона змінилася кардинально.

Вже через місяць після експортного форуму ми створили у Львівській торгово-промисловій палаті Комітет з розвитку жіночого підприємництва на Львівщині. Зібрали жінок і почали організовувати для них програми підтримки у бізнесі, спеціальні тренінги, бізнес-сніданки, зустрічі з натхненними людьми тощо. Несподіванкою для мене стало те, що вже за декілька місяців нашої діяльності до нас долучилося більше 200 жінок і ми разом почали рухатися вперед.

А через чотири місяці з початку заснування Комітету ми провели великий перший Всеукраїнський діловий жіночий форум у львівському Палаці Потоцьких. До нас приїхали жінки та жіночі організації зі всієї України, і ми вперше в Україні на регіональному рівні підписали Меморандум про співпрацю та взаємодію між Львівською обласною державною  адміністрацією, жіночими організаціями, нашою палатою та нашим Комітетом. Так ми створили нове та потужне середовище жіноцтва у Львові. За рік діяльності в нас було безліч цікавих подій. Ми займалися і благодійністю, і підтримували різні бізнес-події. Так народилася ідея створити Жіночу ділову палату України.


Більше 100 членкинь і немає меж

На початках нашої діяльності до нас відразу почали долучатися жінки з Києва, Рівного, Житомира, Тернополя, Закарпаття. За нашою діяльністю стежили в багатьох посольствах та консульствах і, як наслідок, у вересні цього року ми організовували разом з Литовською делегацією жінок Міжнародну жіночу бізнес-асамблею. Вона була першою в Україні і зібрала жінок з дуже різних середовищ. Це були жінки, які вже відбулися як підприємці і жінки, які лише стають на шлях свого підприємництва. Всі вони вирішити вступити в нашу Жіночу Ділову Палату України.

За три місяці нашої діяльності ми провели чимало різних тренінгів, форумів, семінарів. Ми запрошуємо на наші зустрічі професійних коучів для того, щоб вони працювали з жінками і надихали їх. Наші жінки в щоденній рутині (дім, робота, діти) часто гублять себе і вигорають. До них ставиться чимало вимог і вони мусять бути мультифункціональними. А в наше альтернативне середовище жінки приходять за натхненням.

Ми створили потужну, дружню та розумну жіночу платформу і я дуже цим пишаюся. У нашої Жіночої Ділової Палати вже більше 100 членкинь і меж цьому немає. Ми запрошуємо кожну і кожна у нас знайде для себе щось для себе цікаве. Якщо це жінка у декреті – чудово, вона приходить до нас і отримує стимул починати все з початку та не випадати з життя, в кращому випадку, на три роки. Якщо це студентки – прекрасно, адже знаємо, на жаль, що освіта в Україні не адаптована до підприємницьких реалій. Мені особливо приємно, що до нас починають приєднуватися жінки з віддалених регіонів Львівщини, які очолюють фермерські господарства і які сумнівалися в собі, тому що були досить далекими від реалій бізнес-освіти. Ми чекаємо на всіх.


Жінки можуть більше, ніж дипломати

Мене часто запитують, чому жінки так часто об'єднуються? А тому, що жінки можуть більше, ніж дипломати, особливо в таких сферах як культура, освіта і медицина. Вони кожне своє рішення пропускають через своє серце, вони думають як матері, як бабусі, як сестри. Коли жінка виходить з переговорів, то кожна зі сторін залишається задоволеною, бо  жінки працюють за принципом "win-win".


Коло жіночого партнерства

Цього року вперше в історії економічних форумів в нас була жіноча панель "Коло жіночого партнерства". Я щаслива, що наші жінки можуть приїхати у це бізнес-середовище, контактувати між собою, з інвесторами та з грантодавцями. Наші жінки ростуть професійно і ми радіємо, що всі ці навчання, тренінги, зустрічі, зокрема, й мотиваційні, не минули даремно. Жінки надихаються і роблять перші кроки до власних мрій. При палаті створюються Комітети за різними напрямками і зараз наш найактивніший – це Комітет ресторанного бізнесу. Незабаром матимемо Комітет з розвитку жіночих ініціатив і Комітет, що займатиметься проблемами дитячої інклюзії, медичний комітет.

Ми займаємося благодійними проектами, допомагаємо незрячим, співпрацюємо з благодійними фондами тощо. Зараз розпочали співпрацю з Львівським онкоцентром, який в межах онкопровенції безкоштовно обстежує усіх наших жінок, робить скринінг на раннє виявлення патологій та мамографію. Це особливо важливо, адже наші жінки часто йдуть до лікаря, коли, на жаль, вже пізно. А тому ми плануємо невдовзі створити й медичний Комітет. Наші членкині презентують різні середовища і організовують чимало мистецьких подій: виставки, літературні вечори в музеях, покази мод тощо. Тому кожна жінка для себе отримує багато корисного. І те, що до нас їдуть жінки з Житомира, з Тернополя чи з Закарпаття означає, що їм це цікаво. Важливо, що вони знаходять тут однодумців, партнерів для бізнесу, працівників, колег тощо.


Чоловіки нас підтримують

Ми в жодному випадку не феміністична організація. Ми функціонуємо також за підтримки бізнесів, які очолюють чоловіки. Лише сильний і мудрий чоловік розуміє, що жінка є рівноцінною йому постаттю. Коли чоловіки приходять на наші події, то вони бачать чудове середовище щасливих усміхнених жінок, які розвиваються і хочуть щось зробити для своєї країни. До речі, жінки в Україні очолюють лише 10 відсотків компаній. І я завжди з посмішкою кажу, що тими 90 відсотками чоловіків, які очолюють компанії, також керують жінки.

Але в нас є серйозніша проблема. 25 відсотків жінок у віці 40 років у віддалених регіонах України не мають трудової книжки. Ви уявіть з економічної точки зору в масштабах держави скільки це недоотриманого ресурсу. Тому кожну жінку ми залучатимемо до безкоштовних тренінгових програм, щоб вони отримали свій поштовх, щоб вони захотіли започаткувати власну справу. В нас є чимало жінок, які виготовляють речі своїми руками: чи це обручі, чи інші прикраси, але вони завжди презентують свої роботи на наших подіях, їх підтримують інші жінки, які купують ці речі. Це і є платформа взаємодії та взаємодопомоги. Я знаю, що ми завжди прийдемо на допомогу одна одній.


Плануємо 2020 рік

З Нового Року ми започатковуємо серію безкоштовних тренінгів з написання грантових програм для жінок. Продовжуватимуться навчання для тих, хто тільки започатковує власну справу. Плануємо тренінги з піару, а також наші натхненні зустрічі з коучами. Плануємо десятки цікавих заходів, форумів, зустрічей, дискусій і навчань. Всі ми зрозуміємо, що нічого не дається просто так, що нема історії успіху без праці. Є велика титанічна робота і любов до того, що ти робиш.


Людина повинна кожну секунду свого життя використовувати раціонально

Я щодня прокидаюся о шостій годині ранку. Випиваю склянку води, роблю ранкову йогу, п'ю каву, снідаю зі своєю сім'єю та їду на роботу. Вдень я проводжу безліч зустрічей, але о 18:00 я завжди вдома. Це час для сім'ї. А коли всі лягають спати, то розпочинається моя друга частина роботи, яка може завершитися і о другій ночі. Мене надихає моя сім'я, моя робота і наше жіноче середовище. Я можу спати кілька годин, але мені цього достатньо. Головне – вести здоровий спосіб життя, правильно харчуватися, позитивно мислити. Мене заряджають люди, які вранці телефонують і бажають гарного дня. Мене надихають книги, тому зранку я обов'язково читаю 20-30 сторінок. У мене є велика любов до праці. Я вимоглива до себе і до людей з якими працюю, але завдяки цьому в мене потужна команда, яка виконує чимало складних функцій. Вважаю, що людина повинна кожну секунду свого життя використовувати раціонально. Це дуже важливо.


Єдина порада – ніколи і нічого не боятися

Єдина порада від мене усім жінкам – ніколи і нічого не боятися. Альтернатива завжди є і потрібно йти до кінця. Я ніколи не бачу бар'єрів. Для  мене будь-яка проблема – це просто цікава задача. Я працюю на результат. Я кажу нашим жінкам, що ситуація є такою, якою ви її собі намалюєте. Все у голові. Черпати натхнення треба в собі, консолідуватися, іти вперед, пробувати і не боятися.

Автор: Зоряна Бутковська

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.