Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Політика

нардепи з Львівщини

П'ятниця, 13 грудня 2019, 13:02

13 нардепів з Львівщини не підтримали зменшення штрафів за неоформлених працівників

нардепи з Львівщини

Верховна Рада зменшила штрафи за порушення трудового законодавства.

Вчора, 12 грудня, Верховна Рада приняла законопроект №1233 "Про внесення змін до Кодексу законів про працю України (щодо усунення норм, які порушують права і законні інтереси роботодавців України)". "За" проголосували 267 народних депутатів.

Зокрема, йдеться про зменшення розміру штрафів за порушення вимог трудового законодавства. 

Згідно з законом, фактичний допуск працівника до роботи без оформлення трудового договору, оформлення працівника на неповний робочий час у разі фактичного виконання роботи повний робочий час, встановлений на підприємстві, і виплата заробітної плати без нарахування і сплати єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування та податків карається у десятикратному розмірі мінімальної заробітної плати, встановленої законом на момент виявлення порушення, за кожного працівника, відносно якого скоєно порушення

При цьому до юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців, які використовують найману працю і є платниками єдиного податку першої-третьої груп, застосовується попередження.

Якщо ж таке порушення було вчинене повторно протягом двох років з дня виявлення порушення, то воно карається в тридцятикратному розмірі мінімальної заробітної плати, встановленої законом на момент виявлення порушення, за кожного працівника, відносно якого скоєно порушення.

Крім того, недотримання мінімальних державних гарантій в оплаті праці карається у двократному розмірі мінімальної заробітної плати, встановленої законом на момент виявлення порушення, за кожного працівника, відносно якого скоєно порушення.

Порівняно із нормами закону, які діяли досі, штрафи знизили майже втричі.

З львівських нардепів законопроект підтримали: Євген Петруняк (Слуга народу), Остап Шипайло (Слуга народу), Орест Саламаха (Слуга народу), Юрій Камельчук (Слуга народу), Мар’ян Заблоцький (Слуга народу), Ростислав Тістик (Слуга народу), Ірина Верещук (Слуга народу), Святослав Юраш (Слуга народу), Андрій Герус (Слуга народу), Михайло Цимбалюк (Батьківщина), Олена Кондратюк (позафракційна), Роман Лозинський (Голос), Галина Васильченко (Голос), Ярослав Юрчишин (Голос), Наталія Піпа (Голос), Ярослав Рущишин (Голос), Андрій Кіт (Довіра),  Павло Бакунець (Довіра).

Відсутні на пленарному засіданні: Тарас Козак (Опозиційна платформа – За життя), Софія Федина (Європейська Солідарність).

Були присутні у залі, але не голосували: Святослав Вакарчук (Голос).

Утрималися: Юрій Загородній (Опозиційна платформа – За життя), Олег Синютка (Європейська Солідарність), Степан Кубів (Європейська Солідарність), Микола Величкович (Європейська Солідарність), Микола Княжицький (Європейська Солідарність), Андрій Парубій (Європейська Солідарність), Андрій Лопушанський (Європейська Солідарність), Михайло Бондар (Європейська Солідарність), Ярослав Дубневич (За майбутнє), Тарас Батенко (За майбутнє).

Нагадаємо, у 2018 році на Львівщині оштрафували понад 60 підприємств за незаконне працевлаштування на загальну суму 28 млн грн.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.