Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Економіка

газопостачання

Вівторок, 28 січня 2020, 12:50

В Україні змінили розрахунок ціни на газ для населення

газопостачання

Уряд прив'язав ціни на газ для населення до вартості газу на нідерландській біржі.

Про це повідомляє Українська правда.

Згідно з постановою Кабінету міністрів, ціну продажу "Нафтогазом України" природного газу населенню і теплокомуненерго прив'язали до котирувань на нідерландській біржі.

"З 1 січня 2020 року НАК "Нафтогаз України" здійснює продаж/постачання природного газу за цінами, що встановлюються продавцем і покупцем, але не вище рівня, який, зокрема враховує середньоарифметичне значення фактичних цін природного газу на наступну добу поставки газу на нідерландському газовому хабі, різницю між ціною на хабі TTF і кордоні України, а також тариф на послуги транспортування газу для точки входу в Україні", – йдеться в постанові.

Відтак, з 1 січня 2020 року ціна покупки природного газу за спецзобов’язаннями не може бути вищою за ціну її продажу відповідно до цих умов та з додаванням торгової надбавки НАК на рівні 1,917% від цієї ціни.

Такий механізм повинен сприяти зниженню цін на газ для населення, а ціни на газ для населення будуть змінюватися в залежності від ринкових тенденцій.

Нагадуємо: з 1 січня діє дві ціни на газ ПСО: гарантована та місячна. Гарантована ціна зафіксована на рівні 6,91 грн за куб.м і діє до кінця квітня. Однак з січня ціна на газ для населення повинна була стати стати ринковою, згідно із меморандумом про співпрацю України з МВФ.

До цього "Нафтогаз" постачав населенню паливо за зниженою ціною на умовах так званих спеціальних зобов'язань.

Додамо, у "Нафтогазі" прогнозували зниження цін на газ на початку 2020 року через рекордні запаси газу в сховищах європейських країн.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.