Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Політика

партія "Голос"

Вівторок, 28 січня 2020, 16:40

Партія Голос отримала від ЦВК понад 100 мільйонів відшкодування за витрати на виборах

партія "Голос"

Загалом ЦВК перерахувала партіям 467,3 мільйони компенсації, найбільше отримала партія Слуга народу – 114,6 мільйонів гривень. 

Про це повідомляє "Чесно".

Парламентські партії отримали з бюджету повне відшкодування своїх витрат на виборчу кампанію. У січні Центральна виборча комісія отримала ці кошти з бюджету та, згідно з вимогами закону, перерахувала їх партіям. Про це ЦВК повідомила "Чесно" у відповідь на інформаційний запит.

Таким чином ЦВК виконала норму закону "Про політичні партії в Україні". Норма про відшкодування витрат була включена в закон наприкінці 2015 року разом із запровадженням державного фінансування та фінансової звітності для партій.

Сукупна сума компенсації становить 467,3 мільйона. Згідно із законом, з бюджету компенсується 100% витрат кожної з партій, яка подолала 5%-ий бар’єр та пройшла до парламенту. Найбільшу компенсацію отримала партія "Слуга народу" – 114,6 мільйонів гривень. Найменше отримала "Опозиційна платформа – За життя" – 60,3 мільйони. Саме стільки ці партії офіційно витратили під час парламентських виборів з виборчого рахунку.

Максимальна сума компенсації партіям обмежується лише фактичними офіційними витратами партії та встановленим у законі лімітом на витрати, а це майже 375,6 мільйонів гривень (90 тисяч мінімальних зарплат). Тож жодна партія офіційно не витратила навіть третини від встановлених законом лімітів.

Загалом, логіка запровадження відшкодування витрат на виборчу кампанію полягає в стимулюванні партій виводити свої бюджети з тіні, а також компенсувати їм значні видатки на кампанії. 

Нагадаємо, що на виборчу кампанію партії офіційно витратили понад 900 мільйонів гривень. Витрати мажоритарників становлять ще 477,8 мільйонів, однак третина звітів мажоритарників недоступні, тож сума неповна.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.