Зміст статті

21 квітня 2020Дмитро Деркач

Володимир Квурт: Винниківське озеро залишиться у власності громади нашого міста

Розмова з міським головою Винників Володимиром Квуртом.

Варіанти розмовляють з міським головою Винників Володимиром Квуртом про подальшу долю Винниківського озера.

Друга частина розмови з міським головою Винників Володимиром Квуртом, яка відбулась напередодні Великодніх свят. З огляду на заяви деяких представників громадськості Львова та Винників, усе, що сказав Володимир Квурт у цьому фрагменті, набуває особливої актуальності та важливості.

Помітно, що Ви утримуєтесь від публічних коментарів щодо реконструкції Винниківського озера?

Інформаційна ситуація навколо реконструкції Винниківського озера, на мій погляд, штучно нагнітається. Популістам вигідно імітувати власну стурбованість, піаритись на подібних темах та безпідставно закидати представникам влади звинувачення у всіх можливих гріхах. Читачі охоче вірять у такі підозри, і навіть не помічають, що у цих заявах відсутні докази та факти. Ми уважно відстежуємо всю інформацію, яка з'являться щодо цього питання, як в пресі, так і в соціальних мережах. Тому нам не складно довести, що цю тему штучно розганяють тролі та боти, вірогідно, що не безоплатно. Так, половина коментаторів під дописами мешкає десь за межами України, а ще переважна частина з них – це боти.

Переконаний, що така позиція не є конструктивною і якщо й дає комусь дивіденди, то лише в близькій перспективі та у віртуальній дійсності. Роботи ведуться попри весь галас, і вже незабаром всі побачать: хто вставляв палки в колеса, а хто зробив реальну справу з врахуванням побажань і позиції громади міста Винники. Я уникаю цієї дискусії, оскільки у Винниках всі чудово знають про аргументи та позицію нашої команди, і особисто я переконаній в законності наших дій. Хочу запевнити громаду і всіх політиків, в яких бачу передусім партнерів громади Винників, що міська влада Винників дотрималась та виконала всі процедури щодо виділення землі під будівництво футбольної школи та рекреаційної зони. Ми також уважно слідкуємо за дотриманням проектних умов та термінами їхнього виконання.

ескіз проєкту Академії футболу поблизу Винниківського озера (фото: Винниківська міська рада)

Затвердження дозволів тривало багато часу. Поясніть, які проблеми довелось вирішувати?

Йдеться про земельну ділянку, яка належить громаді Винників. Раніше вона була в оренді у Краківського ринку, її термін мав би закінчитись у 2024 році. Проте, згідно з офіційними документами, на ній не зазначили жодної водойми. Хоча озеро і штучно створили в 50-х роках минулого століття, однак воно не мало статусу, а відтак не мало й жодного захисту. Ми розуміли, що така ситуація може спричинити зникнення озера, і тому наша команда ще на етапі оформлення Академією футболу оренди на цю ділянку, виготовила нові державні акти на землю, де зазначила в них водний об'єкт, щоб в майбутньому ніхто не зміг знищити озера. Чи в цих діях є кримінал та зловживання? Гадаю, що це питання риторичне. Озеро сьогодні залишається і, я переконаний, що залишиться у власності громади Винників. Це базова річ і тут навіть немає про що дискутувати.

Винниківське озеро (2018 рік)

Чи розглядався варіант, наприклад, згідно якого Винниківське озеро залишилось би у власності громади і його не передавали в оренду бізнесу?

Винниківське озеро потребує постійного догляду, а зона відпочинку – розвитку. Два роки тому попередній орендар та Винниківська міськрада таких можливостей не мали. Експерти ж, дослідивши стан водойми, дійшли невтішних висновків. Потрібно було терміново укріпити дамбу, тому що на ній виявили тріщини. Також потрібно було терміново провести очистку самого озера, яке було замулено на дві треті, а також, в подальшому, необхідно буде постійно його чистити. Ще одним важливим пунктом порятунку озера було названо будівництво очисних споруд, оскільки всі останні роки фекалії скидались безпосередньо в нього без очищування. Відпочинок на березі Винниківського озера вже тривалий період став схожий на ризиковну атракцію, достатньо небезпечну для здоров'я.

У нас було два сценарії. Перший – залишити все у цьому стані та чекати поки озеро зникне саме. Або знайти потужного інвестора, і разом з ним у парнерській співпраці зберегти озеро та розвинути біля нього відпочинкову інфраструктуру. Затверджений всіма державними інстанціями, зокрема, й екологічними, проєкт реконструкції озера передбачає вистелення дна озера спеціальним мікроволокном, також укріплюватимуть його береги, щоб не було замулення. На джерелах на території самого озера встановлять спеціальні біофільтри, а каналізаційні стоки з вулиці Богдана Хмельницького продовжать та обведуть поза озером й зоною відпочинку.

Відпочинкова зона складатиметься з декількох комплексів. Передбачається мережа відкритих басейнів з підігрівом, яка працюватимуть впродовж року. Пляж буде відкритий для відвідувачів під час сезону, на озері можна буде займатись водними видами спорту. Інвестор запевнив нас, що винниківчани зможуть безперешкодно потрапляти в зону відпочинку. Послуги ж, звісно, будуть платними. Ти можеш лежати на пляжі безкоштовно, але якщо захочеш взяти додатково лежак, то за це доведеться заплатити. На визначеній законом відстані від берега озера постануть об'єкти Академії футболу. Це, передусім, буде спортивна школа для дітей з можливістю навчатись і тренуватись. Фахівці ФК Рух їздили в Іспанію, Італію та Англію, де й перейняли досвід провідних клубів щодо виховання футболістів, а також менеджменту таких інфраструктурних спортивних навчальних об'єктів. Якщо цей проєкт вдасться, то нам буде чим пишатись.

Лижна траса не входить в проєкт реконструкції Винниківського озера?

У масовій свідомості останнім часом небезпідставно побутує переконання, що в Україні постійно знищуються ліси. Політики намагаються грати на цих настроях задля зростання своїх рейтингів. Лише хтось побачить, що рубають гілки чи дерева, то відразу галасують, що нищать ліс. Хоч, насправді, не завжди вирубка є незаконною чи варварською, а так звані санітарні рубки необхідно проводити постійно, оскільки вони корисні для розвитку лісу. Зрештою варто придивитись і до досвіду Європи, де під час будівництва лижних трас в Альпах також роблять просіки, оскільки інакше не можна їх прокласти. Натомість інвестор подібних проєктів зобов'язаний виділити кошти на відновлення лісів навіть більшому в об'ємі, ніж довелось вирубити під час прокладання спортивної траси.

Проєкт спортивної лижної траси реалізують на території Винниківського державного лісництва. Винниківська міська рада не має безпосереднього впливу на нього, адже це державне підприємство, яке підпорядковується Держлісу. Також хочу зазначити, що ми неодноразово звертались до уряду з проханням змінити статус цих лісів з державного лісництва на міський парк. Переконаний, що це дозволить якісніше доглядати за лісовими насадженнями в межах і околицях Винник. Зміна статусу лісових насаджень дозволила би припинити всі вирубки, окрім санітарних.

Але наші звернення залишаються без реакції. Винниківське лісництво продовжує працювати як підприємство, виконуючи плани заготівель деревини, ліс рубають з усіх боків. Тому я зараз публічно звертають до міського голови Львова та голови Львівської ОДА з проханням підтримати громаду Винник щодо розв'язання цього питання на державному рівні. Винниківський ліс – це легені нашого міста і громада хвилюється за те, щоб їх не нищили.


фото: Фб Володимира Квурта

Автор: Дмитро Деркач

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.