Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Соціум

монета

hromadske.ua

Середа, 29 квітня 2020, 12:37

Через місяць в Україні введуть в обіг 10-гривневі монети

монета

Громадяни зможуть необмежений період часу розраховуватися одночасно і новими монетами, і попередніми банкнотами.

Про це повідомляє прес-служба Національного Банку України.

Національний банк України з 3 червня 2020 року введе в обіг  монети номіналом 10 гривень, які поступово замінять відповідні банкноти.

Нова обігова монета номіналом 10 гривень – невелика за розміром, легка. Її діаметр становить 23,5 мм, вага – 6,4 грама. Вона виготовлена із цинкового сплаву з гальванічним покриттям нікелем. Завдяки своїм збільшеним габаритним розмірам (діаметр, товщина та гурт) нова 10-гривнева монета суттєво відрізняється від обігових монет номіналом 1, 2 та 5 гривень.

"Завдяки більшому діаметру та гурту (третя сторона монети) із спеціальним крупним рифленням громадянам буде легко відрізнити її від обігових монет інших номіналів. На реверсі монети номіналом 10 гривень зображено портрет українського гетьмана Івана Мазепи; на аверсі в центрі в обрамленні давньоруського орнаменту розміщено номінал монети" – йдеться у повідомленні.

Громадянам непотрібно спеціально обмінювати банкноти 10 гривень на монети цього номіналу. Вони зможуть необмежений період часу розраховуватися одночасно і новими монетами, і попередніми банкнотами.

На першому етапі в НБУ планують увести в обіг 5 млн 10-гривневих монет, які розподілять між підрозділами Нацбанку в регіонах.

Зазначається, що номінальний ряд гривні скоротиться до 12 номіналів. Усього в ньому залишиться 6 номіналів монет (10 та 50 копійок, 1, 2, 5 та 10 гривень) і 6 номіналів банкнот (20, 50, 100, 200, 500 та 1 000 гривень).

Нагадаємо, 20 грудня 2019 року Нацбанк випустив в обіг 5-гривневі монети. Також, 20 грудня в обіг ввели оновлені банкноти номіналом 50 гривень.

Додамо, у жовтні НБУ вилучив з готівкового обігу монети дрібних номіналів: 1,2 та 5 копійок. 

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.