Зміст статті

25 травня 2020Петро Яцишин

Володимир Доманський: 90 відсотків мешканців підтримують створення Брюховицької ОТГ

Розмова з селищним головою Брюховичів Володимиром Доманським.

Варіанти розмовляють з селищним головою Брюховичів Володимиром Доманським про перспективи створення Брюховицької ОТГ.

Що спонукало Вас разом з головами чотирьох інших сільських рад звернутися до уряду та Верховної ради України щодо створення Брюховицької ОТГ?

Завершується адміністративна реформа. Брюховицька селищна рада з громадами сіл Домажир, Бірки, Рясне-Руське та Ясниська після роздумів дійшли спільного рішення утворити ОТГ з адміністративним центром у Брюховичах. Громади провели слухання, затвердили відповідні рішення на рівні рад, після чого подали всі необхідні документи у Львівську ОДА для реєстрації Брюховицької ОТГ, як того вимагає закон. На жаль, громадські слухання у Львівській ОДА щодо цього питання зірвали, гадаю, що на замовлення певних кіл. Наші громади позбавили можливості донести свою позицію до влади.

Натомість тоді ж з'явився перспективний план розвитку Львівської ОДА, де Брюховичі, а також інші села та міста довкола Львова, входили до складу Львівської ОТГ попри їхню думку чи згоду. Саме цей документ скерували до Києва на затвердження у Міністерство розвитку громад та територій. Ми не розуміємо, чому так відбулось, оскільки жодних пропозицій, заяв чи звернень до громад щодо їхнього внесення до Львівської ОТГ не надходили, як, втім, ми не почули і жодного пояснення з боку влади щодо того, чому не можна утворити Брюховицьку ОТГ.

Міський голова Львова Андрій Садовий та керівництво Львівської ОДА не звертались і не спілкувались з Вами щодо цього питання?

Ніхто з нами не говорив. Взагалі. Жодних офіційних звернень від Львівської міської ради до нас не надходило. Раз в тиждень, у середу, я беру участь в апаратній нараді, яка відбувається у Львові під головуванням міського голови Львова Садового. В цей день ми, голови районів міста та прилеглих до Львова населених пунктів, регулярно спілкувались з керівниками міста на всі теми (до моменту початку карантину, звісно). Але ні Андрій Садовий, ні його заступники чи керівники департаментів міської ради жодного разу не озвучували тему створення Львівської ОТГ. Ніхто з них не звертався до мене з пропозицією створення Львівської ОТГ. Для мене така ситуація, коли з тобою спілкуються, але уникають дивитись в очі та обговорювати реальні проблеми, є дивною. Вона може свідчити про те, що керівництво Львова не сприймає нас серйозно, не поважає та ігнорує. І тому наше щотижневе спілкування на нарадах є радше імітацією.

Все це, звісно, неприємно, але несуттєво у цьому випадку. Хочу наголосити, що наша ініціатива щодо створення Брюховицької ОТГ базується передусім на усвідомлені того, що саме в такому форматі наш громади будуть самодостатнім та отримують найкращий шанс для розвитку. Формат Брюховицької ОТГ відповідає всім критеріям методики уряду, згідно якої громади матимуть потенціал і ресурси для розвитку. Це площа, населення, спроможність громад, відсоток місцевих податків та зборів тощо. Всі наші показники, згідно розрахунків, є високими або відмінними. Тому ми не розуміємо, чому Львівської ОДА не внесла нашу ОТГ у перспективний план розвитку області. Логічних пояснень ніхто публічно не озвучив, і тому, вважаю, що відбуваються підкилимні ігри з боку влади Львова.

Що Вам відомо про нараду в Кабміні 20 травня, яка викликати різке обурення з боку влади Львова, і чи запрошували Вас на цю зустріч?

Мене там не було. Брюховичі подали до Кабміну повний пакет документів і його також розглянув профільний комітет Верховної Ради України. Влада Львова закинула нам, що ми проводимо якісь таємні зустрічі, але це свідома маніпуляція з їхнього боку. Ми максимально відкриті до діалогу, кожен наш крок є законним і публічним. Так, у всіх п'яти населених пунктах, які висловили згоду на входження до Брюховицької ОТГ, відбулись громадські слухання. Їх учасниками стали приблизно дві тисячі мешканців. Понад 90 відсотків з них підтримали створення Брюховицької ОТГ. Цих вихідних, наприклад, Спілка атовців Брюховичі запросила мене на збори, де її члени одноголосно підтримали ідею створення Брюховицької ОТГ. Тому сьогодні ми серйозно готові відстоювати інтереси нашої майбутньої ОТГ. Схоже, що влада Львова не була готова до такого розвитку подій. Зараз вони їздять до керівництва держави та розповідають у власних ЗМІ, що в Брюховичах збирається купка сепаратистів. Але це брехня.

Якщо Брюховицьку ОТГ таки створять, то чи виживе вона без субвенцій з міського бюджету Львова?

За майже 28 років Незалежності України Брюховичі не отримували жодної фінансової допомоги від Львівської міської ради. Ситуація дещо змінилась лише за останні декілька років, але ця допомога з боку Львова громаді Брюховичів була, ймовірно, такою собі приманкою, яка виправдовувала би претензії Львова на поглинання селища. Львів частково профінансував реконструкцію школи у Брюховичах. Але якщо порахувати за ці 28 років кошти, які мешканці Брюховичів сплачували у міську казну Львова як платники податків, то ця сума у сотні разів перевищуватиме те, що Брюховичі отримали від Львова.

Якщо ми утворимо Брюховицьку ОТГ, то нам не буде потрібна жодна допомога. Тому що бюджет Брюховицького ОТГ буде не лише самодостатнім, але й реверсним. Тобто ми віддаватимемо гроші державі, приблизно понад 50 мільйонів гривень, оскільки за розрахунками Львівської ОДА, наші заробітки будуть більшими за видатки на потреби громади. За попередніми розрахунками, Брюховицька ОТГ в рік отримуватиме надходжень у бюджет понад 300 мільйонів гривень. Чимало інших громад взагалі не мають подібних показників. Про ці розрахунки знають і в Кабінеті міністрів, і в Львівській ОДА, і, гадаю, що і в Львівській міськраді.

Брюховичі – самостійна адміністративна одиниця чи таки частина Львова?

У 2015 році Львівська міська рада звернулась до Брюховицької селищної ради з проханням погодити межу Львівської міської ради. Тоді ж між Брюховичами та Львовом визначили і зафіксували офіційну межу. Її погодили, і вона актуальна до цього часу. Однак наразі місто Львів не спромоглося погодити офіційних меж зі всіма сусідами. Проєкт зміни меж населеного пункту вони розробляють до цього часу. Відповідно, Львівська обласна рада та Верховна Рада також ще не проголосували за це рішення. Законодавча невизначеність призводить до постійних непорозумінь між нами та сусідом, який чомусь вважає, що все належить йому.

Але це не так. Брюховичі стали матрьошкою у складі Львова у 1957 році, після ліквідації Брюховицького району, який створили у 1940 році. З того часу львівська влада постійно зазіхає на наші землі, стверджує, що Брюховичі та Рудно є частинами Львова. Але це афера. Ми маємо визначені межі, свою місцеву владу, офіційно зареєстровану та дієву, бюджет. Брюховичі мають власну історію та сформовану культурну традицію. Вважаю, що всі спроби розчинити Брюховичі у Львові є політичними інсинуаціями. Львів вичерпав ресурс просторового розвитку, і тому у декого з його керівників є утопічні плани зробити Брюховичі другим Сиховом чи другим Рясне. Вони не розуміють Брюховичів. Їх не цікавлять Брюховичі. Їм цікаво максимально захопити все навколо себе і володарювати. Ми цього не дамо.

Садовий запропонував 9 пунктів-наживок для сусідніх сіл та громад. Чи розглядали Ви ці пункти і чому їх відхилили?

Мушу повторити. Жодна пропозиція до нас не надходила. Навіть усно. Це ж дивно, бо ЗМІ вони розповідають, а з нами про навіть не говорять. Ні з громадою, ні з владою, ні з депутатами, ні з ким. Львів взагалі ні з ким не говорить. Тому що вони розуміють, що їх ніхто не підтримає. У селі Рясне-Руське, до прикладу, 97 відсотків мешканців проголосували за приєднання до Брюховицької ОТГ.

Якби Львівська міська рада зайняла більш конструктивну позицію та пішла б на діалог з сусідніми громадами, чи можна було тоді говорити про об'єднання Брюховичів зі Львовом?

Тут варто повернутись у 2016 рік. Тоді влада Львова запросила представників сусідніх населених пунктів до обговорення за круглим столом питання створення Львівської міської агломерації. Такий варіант об'єднання нас повністю влаштовував, адже передбачав збереження наших громад та розвиток співпраці між ними в рамках Львівської агломерації. Пропозицію утворення Львівської агломерації підтримали всі. Але Верховна Рада України не проголосувала того року за прийняття закону, який передбачав можливість утворення агломерацій. До слова, одним з його авторів був Любомир Зубач, який сьогодні чомусь наполягає на нашому поглинанні Львовом.

Наразі на розгляд парламенту подали законопроєкт Віталія Безгіна щодо утворення агломерацій. Переконаний, що цей чи інший законопроєкт обов'язково ухвалять, і агломерації стануть перспективною формою територіального розвитку в Україні. Саме в такій конфігурації всі громади підтримають створення Львівської ОТГ. Це має бути агломерація, а не поглинання. Шкода, що влада Львова зреклась проєкту Львівської агломерації. Сусіди, не лише Брюховичі, спостерігаючи за тим, що сьогодні відбувається у Львові, справедливо роблять все для того, щоб не пустити на власні території незаконне будівництво та неконтрольований ріст міграції, які призведуть до проблем з водопостачанням та громадським транспортом. Тоді нашим селищам загрожуватиме реальне знищення. У Львові цього не розуміють.

Якщо Кабмін ухвалить внесення Брюховичів та інших сіл до Львівської ОТГ, то якою буде Ваша реакція?

Ми готуємо судовий позив на цей випадок, оскільки вважаємо, що це рішення Кабміну суперечить закону. Можна також спрогнозувати, що попри карантин, активні громадяни наших громадах зорганізуються на протести. Подібні рішення стосуються та впливають на життя кожного з нас. Я сподіваюсь і вірю в те, що уряд розбереться в ситуації. У ньому є достатньо представників Львівщини, людей порядних та відповідальних, які добре знають реальну ситуацію. Залишилось чекати лічені дні.


фото: Фб Володимира Доманського

Автор: Петро Яцишин

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.