Зміст статті

10 червня 2020Петро Яцишин

Домажирські скандали у Зелеві

Політичні та екологічні скандали у селі Зелів Яворівського району.

Громада села Зелів Яворівського району Домажирської сільради та Домажирська сільська виборча комісія внесли реальний вклад в розвиток громадянського суспільства, а також утвердження демократичних прав і свобод в Україні.

Наприкінці минулого, на початку цього року їм вдалось відкликати трьох депутатів зі складу Домажирської сільради, яких обрали виборці села Зелів у 2015 році. А все через те, що ці депутати чотири роки не звітували перед виборцями, деякі з них взагалі не відвідували сесії, а отже втратили їхню довіру. До того ж громада запідозрила своїх обранців у зловживанні депутатським статусом. За останні шість місяців двоє з них приватизували на членів своїх сімей та родичів сукупно 32 га землі в межах населеного пункту, начебто під ведення особистого господарства, в той час як заявки на приватизацію землі від інших членів громади села сільрада залишала поза увагою.

"Це одна з небагатьох народних ініціатив щодо відкликання депутатів місцевих рад у Львівській області, яка завершилася позитивним рішенням. Зазвичай виборчі комісії відмовляють у підтримці ініціативи на підставі недотримання процедурних моментів" – констатували експерти ГО Опора. Громадянський вчинок галичан залишився б поза увагою журналістів, якби не скандал, який не стихає навіть після того, як ЦВК визнала законність дій громади та рішень сільської виборчої комісії. Засвітились у цьому скандалі й перші політики області.

Політичний скандал

Депутати, яких відкликали, подали скаргу в ЦВК, а також звернулися до суду, щоб оскаржити рішення про позбавлення їх мандатів. Один із відкликаних депутатів, Петро Колодій, також звинуватив членкиню Домажирської СВК Наталію Солук та голову Домажирської СВК Ольгу Вовк у зникненні документів виборчої комісії з результатами виборів 2015 року та документів щодо відкликання, що й стало підставою для відкриття кримінального провадження. Під час розслідування, Наталія Солук наприкінці квітня довідалась від голови Яворівської районної ТВК Надії Станько про те, що районна комісія ухвалила рішення про відкликання 7 членів сільської виборчої комісії, а також про те, що Домажирська сільська виборча комісії вже в оновленому складі провела засідання та скасувала всі рішення попереднього складу, зокрема, й про відкликання трьох зелівських депутатів.

Петро Колодій (ліворуч) разом з нардепкою Софією Фединою (фото: Фб Софії Федини)

"З комісії відкликали 7 членів. 3 – з БПП, 3 – з Батьківщини і одного з Радикальної партії Ляшка. Натомість до складу комісії ввели на посаду секретаря дружину рідного брата Петра Колодія – Ольгу Колодій, рідну сестру його тещі – Орисю Кульчицьку та друга дитинства – Тараса Ланцуту. А ще двох мешканців села з сумнівною репутацією, за словами місцевих мешканців – ще одного друга – Тараса Вдовича та кума його файного колеги – Юрія Павлича. Тому більшість тепер саме така, яка й потрібна тому відкликаному депутатові. Нас, тих кого відкликали, Надія Станько не повідомила про це. Копії постанови ми не можемо отримати й досі. Ми офіційно звертались про це листом до Яворівської комісії, однак лист повернувся назад. Копію постанови ми отримати не можемо. Тому ми проінформували про такі дії поліцію, ЦВК, Антикорупційне бюро, прокуратуру. Звернулись також в СБУ з проханням відкрити кримінальне провадження", – розповідає Наталія Солук (більше відео).

Кримінальне провадження щодо дій голови районної виборчої комісії Надії Станько об'єднали в одну справу з провадженням щодо Наталії Солук. Лише минулого тижня Надія Станько передала слідчому копію постанови про зміну складу сільської виборчої комісії.

Натомість активістки Домажирської сільради, зокрема, юрист Юлія Андрухів, яку звільнили з роботи в сільській раді за активну громадянську позицію, звернулись до лідерів політичних партій та голів районних осередків цих партій, щоб з'ясувати, хто з них і з яких причин погодив зміну членів Домажирської сільської виборчої комісії, адже перед тим ніхто на цю тему з ними не розмовляв.

Голова районної парторганізації ВО Батьківщина Іван Стецькович запевнив, що жодного подання на відкликання членів сільської виборчої комісії партія не робила. "Там серйозний конфлікт через зловживання з приватизацією землі. Я про відкликання нашою партією членів виборчої комісії дізнався від активісток Зелева. Жодного погодження від нашої партії на це не було", – запевнив Іван Стецькович.

Голова Європейської солідарності, народний депутат Олег Синютка, запевнив після зустрічі з активістками, що скерував до Яворівської виборчої комісії офіційного листа про те, що партія відкликає будь які зміни в комісії. Адже, як з'ясувалось, голова районної парторганізації ЄС Ігор Самардак й справді після зустрічі з Надією Станько зробив подання на заміну двох, а не трьох членів комісії від ЄС, однак водночас не поставив на поданні партійну печатку, тобто не оформив його відповідно до офіційних вимог.

Микола Іщук, голова Львівської обласної партії, повідомив, що цього тижня планує розібратись в ситуації щодо відкликання партією члена Домажирської сільської виборчої комісії. "Планую зустрітись і вивчити всі документи. На жаль, не мав можливості зробити це раніше. До того часу інформацію про ситуацію в Зелеві мав виключно від Надії Станько, яка є головою районної комісії від нашої партії", – запевнив він журналістів.

Екологічний скандал

Екологічні наслідки історії з відкликанням депутатів Домажирсьої сільради та спробою змінити склад сільської виборчої комісії задля скасування рішення про відкликання, можуть виявитись не менш резонансними, ніж політичні. Громада Зелева оскаржила рішення сільради про виділення земельних ділянок у приватну власність родичів депутатів, адже вважає, що вона порушила законодавство. Так, в приватну власність під ведення особистого сільського господарства передали, з-поміж іншого, асфальтований майданчик колишньої тракторної бригади та плесо озера у Зелеві.

"Петро Колодій разом з братом 15 років вибирали торф. Адже свого часу до Домажирської сільради відійшли землі, що належали Львівторфу. Звідти вивезли тисячі тон торфу. Щоб ви розуміли, довкола всього села були величезні кагати. Їх вже нема. Нам відомо, що через серйозні знайомства і грошові відкати діяльність Петра Колодія покривали працівники правоохоронних органів, які попереджали його про те, коли за ним йде спостереження. Тому він успішно пройшов всі перевірки, а всі справи закрили. Але рік тому нам вдалося це призупинити. Там, де вони останнім часом забирали торф, утворилась водойма, піднялась вода, і якщо б експерт порахував, то це колосальні збитки для держави. Вони зруйнували меліоративну систему, яка створили ще за часів СРСР. Це справжня біда. Брат Петра Колодія наприкінці 2019 року приватизував 5,9 га торф'яників. А оскільки торф, як відомо, це корисна копалина, то приватизація подібних земель відбувається за окремою процедурою, як особливо цінних. Для цього мають бути відповідні  висновки експертизи Держгеокадастру, але наші мажори плюють на закон", – розповідає Юлія Андрухів.

Діяльність нелегальних підприємців з видобутку торфу  вже має негативні наслідки для Зелева – це зміна ландшафту та заболоченість земель. Втім, як відомо, торф'яники займають значні площі навколо Львова та Львівській області, і тому в майбутньому – це альтернативне паливо для українських ТЕЦ Західної України. Однак після того, як закон про ринок землі набуде чинності, то може виявитись, що основні запаси торфу на той час вже приватизували.


фото: yavir.net

Автор: Петро Яцишин

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.