Зміст статті

16 липня 2020Микола Савельєв

Кілер для Родича

У Яремче затримали другого підозрюваного у вбивстві львівського підприємця.

У понеділок, 13 липня, оперативники Департаменту стратегічних розслідувань під час проведення спецоперації затримали у курортному Яремче Івано-Франківської області 37-річного Олега Ільківа на прізвисько "Десантник", якого підозрюють у скоєнні резонансного вбивства в далекому 2015 році.

Нагадаємо, що у вересні 2015 року на вулиці Генерала Грекова (колишня Ветеранів) двоє нападників у камуфляжі, на автомобілі BMW розстріляли з автомата Скорпіон 50-річного підприємця Мар'яна Родича. Під час втечі вони врізались у дерево неподалік від місця вбивства на вулиці Варшавській, після цього залишили машину та втекли пішки.

Оперативники відшукали автомати Скорпіон, пістолети, камуфляжі, відбитки, волосся одного з підозрюваних, відповідно, і його ДНК. Одним словом, скоїли це вбивство дилетанти або це був просто не їхній день. Дует довго переховувався від слідства, але в червні 2017 року одного з підозрюваних Андрія Я-а, на прізвисько "Майстер", якому на той час було 45 років, вистежили львівські оперативники внутрішньої безпеки НПУ(!!!), затримали в Італії з допомогою карабінерів, і у лютому 2019 року екстрадували в Україну. "Майстра" вже не раз судили за розбійні напади. Він входив в ОЗГ Вови "Морди" і саме його ДНК та відбитки оперативники виявили в салоні BMW. Наприкінці червня 2019 року його справу скерували до суду.

І ось в липні вже друге затримання. Як розповів "Ратуші" начальник Управління стратегічних розслідувань у Львівській області Департаменту стратегічних розслідувань Національної поліції України полковник Роман Рибіцький, спіймати "Десантника" (1983 року народження), який перебував у міжнародному розшуку, його підлеглим допомогла звичайна оперативна інформація. Нині вже встановили, що всі п'ять років перебування на втіках, розшукуваний жив під чужим прізвищем, часто змінював житло, перебивався випадковими заробітками, час від часу йому дещо підганяла братва, але стверджувати, що він розкошував або ні в чому собі не відмовляв, аж ніяк не можна.

Сьогодні у підозрюваного в вбивстві з'явився новий серйозний адвокат – Андрій Володимирович Гричинський, якого, зрозуміло, що чоловік, який інколи не мав чим заплатити за помешкання, сам собі дозволити не міг. Що цікаво, першого підозрюваного на Зелені свята у 2017 в Італії теж затримали підлеглі полковника Рибіцького, які, так би мовити, вистежили Андрія Я-а у вільний від роботи час у містечку Кастель-Вольтурно поблизу Неаполя.

Наразі остаточно не зрозуміло, що само примусило цих двох членів угруповання "Морди" натиснути на гашетку автомата, але те, що один із них був серед людей, які в листопаді 2013 року намагались викрасти Мар'яна Родича з його квартири та вивезти до Києва – це стовідсоткова інформація. Обставини справи, за свідченнями оперів, були такі. До Родича з'явились люди з угруповання Вови-Морди та зажадали, щоб той поїхав із ними до Києва. Чоловік нібито погодився, але попросив, щоб йому дали змогу зібрати в дорогу речі. Як гарантію свого повернення він залишив Субару з ключами.

Насправді ж Мар'ян вийшов зі свого помешкання через чорний хід та зник. Візитери забрали Субару. Коли Мар'ян Родич знову з'явився, то заяву про викрадення машини писати відмовився, і невдовзі знову їздив на начебто викраденому Субару. Заяву в правоохоронні органи про зникнення автівки та чоловіка написала тоді його дружина, але згодом уже ніхто ні до кого претензій чомусь не мав. Ні "Майстер", ні "Десантник" про причини ліквідації Мар'яна Родича слідчим не розповідають, тобто не зовсім зрозуміло, чи вони знали їх, чи, можливо, замовник використав кілерів в темну. Про фігуру безпосереднього замовника і посередника можна, звичайно, дискутувати, але чомусь не хочеться.

Однією з головних версій вбивства Родича знавці реалій кримінального світу вважають його ставлення до коронованого, а потім розкоронованого злодія в законі, уродженця Львівщини "Нєдєлі". Саме з нього ще в ті часи, коли "Нєдєля" був звичайним баригою Андрієм Нєдзєльським і ганяв старі машини, Родич, за чутками, й отримував якусь данину. І саме тому Мар'ян, ймовірно, ніяк не міг прийняти людину, яка навіть не нюхала тюремної параші, у статусі коронованого. Він про це не мовчав і своєї думки про "Нєдєлю" перед блатними не приховував. Це, звичайно, не могло сподобатись ні самому Андрію "Нєдєлі" (він же "Андрій Львівський"), ні тим, хто його на цей злочинний Олімп фінансово підштовхував.

Про особу Мар'яна Родича відомо те, що свого часу він входив в угруповання "Завіні" (Ореста Завінського), але після загибелі останнього влітку 1994 року серйозних кримінальних тем не провадив, займався дрібним бізнесом. Хоча й підтримував знайомства з багатьма діячами львівського кримінального світу (силовики стверджують, що дружні стосунки він підтримував з покійним Семенівим (Бодею "Львівським") та "Рокісом"). Інформація про те, що Мар'ян Родич є (чи був) членом ОЗГ "Морди", а також родичем кримінального авторитета Вови "Морди" (Володимира Дідуха), яку поширило чимало львівських і загальноукраїнських ЗМІ, абсолютно неправдива. Підприємець ніколи не був членом ОЗГ "Морди", а плутанина з так званим "родичем" виникла, власне, через його прізвище Родич.


фото: npu.gov.ua

Автор: Микола Савельєв

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.