Зміст статті

23 липня 2020Микола Савельєв

Дивний луцький тероризм

Терорист-землянин Максим Плохой та розквітла бубочка Зеленського.

Питання та відповіді після вчорашнього теракту у Луцьку на Театральному майдані.

Є доволі оригінальний анекдот про італійську мафію. Італійський мафіозі збирає своїх бійців і суворо запитує: "Хто з вас знає підприємця Робертіно Гравано? Він відмовився нам платити. Його спіймати, катувати, четвертувати, в бетон – і в море! Усю його сім'ю – спіймати, катувати, четвертувати, в бетон – і в море! Питання є?" Один із мафіозних бригадирів: "Шефе, я його знаю. Він нормальний чоловік – може просто грошей не мав? Давайте я йому пику натовчу? Хрещений батько мафії: "Ну, можна й пику". Саме цей анекдот спливає на згадку, коли згадуєш, чого саме домагався дивний луцький терорист та що все суспільство побачило у не менш кумедному фіналі.

Але про все по черзі. Отже, у вівторок, 21 липня, на Театральному майдані в центрі Луцька озброєний чоловік забарикадувався з заручниками в автобусі Берестечко-Краснилівка. Він висунув вимоги до політиків, чиновників та суддів. Терорист вимагає, щоб голови судів, міністерств, прокуратури, парламенту, церков, а також українські олігархи записали та виклали на своїх сторінках у соцмережах та на Youtube заяви про те, що саме вони – терористи в законі. Також відеозвернення повинен записати президент Володимир Зеленський. Свої вимоги чоловік передав у вигляді скріншотів, які також розмістив у Twitter.

Окрім цього, вимагач зазначив, що з ним "багато людей, автоматична зброя, гранати, дві бомби, третя – в людному місці міста". Якщо його вимоги не виконають, то вона, мовляв, вибухне. Для пана Зеленського неадекватний терорист мав окреме замовлення. Він зажадав, щоб той опублікував відеозвернення з текстом: "Фільм Земляни 2005 року дивитися всім".

Про що цей фільм? Документальний фільм Земляни зняв у 2005 році режисер-зоозахисник Шоном Монсоном. Закадровий текст читає Хоакін Фенікс (фільм Джокер). Саундтрек для фільму написав музикант Мобі. Півтори години автори фільму розповідають про страждання тварин, їхню експлуатацію у сфері моди, промисловості, а також під час медичних досліджень. Значну частину кадрів, за заявами дистриб'юторів, зняли прихованою камерою.

Терорист-землянин зателефонував до поліції, представився Максимом Плохим (справжнє ім'я – Максим Степанович Кривош, 1975 року народження, народився в селищі Гай Оренбурзької області, Російська Федерація, проживає у місті Дубно Рівненської області). Раніше Кривош був двічі суджений, близько 10 років провів у виправних установах за низку тяжких злочинів. У 2005 році чоловіка засудили до восьми з половиною років в'язниці за бандитизм і вимагання. Певний час навчався у духовній семінарії. В інтернеті за авторством Максима Плохого є книга "Філософія злочинця", яку видали невеличким накладом у 2014 році, яка описує перебування автора в місцях позбавлення волі та його погляди на життя.

За словами Плохого, єдине, чого він не може – це "не бути злочинцем", тож виправити його неможливо. В книзі автор порівнює себе з Богом. Після того, як це стало відомо, Twitter та Youtube  відразу заблокували цей опус до перегляду. За даними преси, в автобусі "Еталон" перебувало від 10 до 20 заручників (насправді їх було 13). Антон Геращенко в коментарі каналу «Україна 24» розповів, що в автобусі є дві вагітні жінки та дитина. Зловмисник кілька разів вистрілив у безпілотник, який використовували співробітники СБУ, потім викинув з автобуса предмет, який вибухнув. Через заручників Кривош намагався залучити до висвітлення свого вчинку якомога більше представників ЗМІ.

То що ж отримав дивний терорист?

Ви будете сміятися (тепер уже можна), але окрім чергового відосіка у виконанні президента України Володимира Зеленського – жодну з інших його вимог так і не виконали. І цього виявилось достатньо для того, щоб той, хто погрожував підірвати ледь не пів Луцька, капітулював! Пригадали анекдот про мафію? Ось приблизно десь так. Але реальний соціопат досягнув головного: він укотре привернув до себе увагу. Завдяки некритичності ЗМІ, незлагодженості роботи спецслужб та ватності переважної частини суспільства псевдотерорист вирішив частину власних комплексів та підвищив власну самооцінку. І, до речі, не тільки власну.

А що отримав президент Зеленський? Він отримав усе! Як не дивно, але я абсолютно не погоджуюсь з тим, що перед нами запланована вистава. З визначеннями: "реаліті-шоу", "95 Квартал", "водевіль", "цирк" тощо – погоджуюсь, а от щодо спланованості цього дійства маю великі сумніви. Надто тупі актори. Найімовірніше, що це пан Аваков та присутній біля них піарник, заступник Офісу президента пан Тимошенко, вже під час дійства, усвідомивши, що вимагач не так багато і просить (адже хвора людина могла вимагати в Гаранта Конституції вступити в статевий контакт із козою в прямому ефірі чи, скажімо, з'їсти склянку котячого лайна!), переконали Зеленського, що це – день його тріумфу, зеленому сміливцю його електорат буде аплодувати довго та завзято.

Так і сталося. Записавши кількасекундний відосік і невідомо про що побалакавши з тим, кого потім стовідсотково прилаштують на дурку (щоб знецінити будь-які його покази), Володимир Зеленський в очах свої адептів відразу став рятівником людства. І той, кого ще вчора недруги називали боягузом через брак реакції на завуальовані погрози Кадирова та німим блазнем, через пораненого бійця, якого чотири доби не могли витягти з-під обстрілів, в один момент став  Брюсом Віллісом! І хай тепер хтось лише спробує назвати Бубочку сцикуном!

А що ж отримала Україна?

Чергову ганьбу. Зеленський виконав вимогу терориста. Він слабак. Ми знали про це. Але нині цей факт вже встигли обговорити всі кремлівські пропагандисти і донести його до наших західних партнерів. Зеленському не пояснили аксіому для таких випадків: влада ніколи не йде на поступки терористам та на перемовини з ними, тим паче з таким дрібним та неадекватним. Для цього є спецслужби та спеціально навчені перемовники. Саме вони повинні домовлятися про воду і поступки, а не президент держави Україна, який вкотре зганьбив інститут президентства та державу, сам цього навіть не відчувши. Вимога зняти та викласти тупий відеокліп – є нормальною для людини з психічними розладами. Але виконуючи її, ти, чоловіче, стовідсотково провокуєш сотні шизофреніків на тисячі подібних вчинків. Володимир Зеленський відкрив скриньку Пандори: тепер кожен може вимагати в керівництва держави України найабсурдніших бздур, і все це виконають. Де б не перебував терорист. У Луцьку чи в Москві.

Питання без відповіді

Чому в районі перебування терориста ніхто не вимкнув мобільний зв'язок? Це найперше правило антитерористичних операцій. Наявність такого зв'язку давала Плохому можливість спілкуватись зі спільниками (Аваков стверджував, що вони у нього були) та дистанційно підірвати бомбу. Питання щодо фейкового штурму автобуса. Навіщо було кидати світлошумові гранати, коли злочинець більше як хвилину спокійно чекав на затримання надворі? Він скидався мені чоловіка, який із нетерпінням чекає на Убер. Пощо було круто під'їжджати на бетеері, а потім як черепахи з нього сповзати? Адже цей цирк тільки налякав пасажирів та виставив спецпризначенців клоунами. Хоча про що це я. До речі, чи хтось звернув увагу на те, що під час вибуху світлошумової гранати комунікатор затулив своїм тілом терориста? Зверніть.


Питання від волинян

Мар'яна Метельська: "В 9:57 поліція надала вже відеокоментар, що начебто захопили 20 людей у центрі. І що про це повідомив якийсь чувак у твіттері. У приватному телефонному дзвінку власні джерела повідомили, що автобус захопили на Володимирській і пригнали в центр. Загадка, що робив автобус, який не мав їхати на Володимир на Володимирській? Як він устиг з'їздити на Володимирську, а тоді в центр? Де взялося 20 осіб, якщо виїхало дві? Не за квитками? Прекрасно, але де вони взялися у будній день на Берестечко? І як устигла поліція записати коментар до того, як люди помітили, що в центрі щось відбувається? Чому до 10:00 спокійно пропускали людей через центр? Злочинець так легко йде на переговори? Чому поліція з самого ранку читала твіттер людини, у якої "аж" 51 читач? І яка приєдналась у твіттер лише в липні 2020 року?"

Чому боротьбою з терористом займалося не СБУ, а МВС? Чи Зеленський уже не довіряє своєму другу Баканову? До речі. А ніхто не помітив, що і воду заручникам передавав, і про перших трьох заручників нібито домовлявся перший заступник голови Нацполіції Євген Коваль? Забули, хто це? В грудні 2019-го саме він розповідав про провину Антоненка, Кузьменко і Дугар у "справі Шеремета". Між іншим, зацитуємо Мендель: "Завдяки розмові президента Володимира Зеленського з чоловіком, який називає себе Максимом Плохим, який утримує автобус із людьми у Луцьку, троє людей покинули транспортний засіб і зараз перебувають на свободі. Президент і надалі тримає ситуацію на контролі". То хто все-таки з двох сміливців домовився з неадекватом? Підозрюю той, хто ближче йому за розумом.

Кажете, в терориста були спільники. Нащо вони в цьому випадку зібрались у спільноту? Щоб що?! Прорекламувати фільм Земляни? Чи поцікавитись, куди ходили в туалет заручники, які 12 годин не виходили зі салону? Чи це ті, хто сидів і стукав по невиявленій бомбі кувалдою? Що за інформаційна пурга?! А якщо пан Аваков хоче, щоб місце спільника посів чоловік із Харкова, в якого недовчений семінарист купував гранати, то це притягнуто за вуха.

Як логічно поцікавився журналіст Олег Манчура: звідки запис розмови терориста? Ще й такої класної якості. Мама подзвонила до сина, але говорив терорист. А ви завжди готуєтеся записати дзвінок, коли висвічується "Мама"? А якщо в стресі, то зорієнтуєтеся з записом? Хто його робив і хто злив? Камера спостереження, яка зафіксувала, як терорист заходить в автобус. Серйозно? Вулична камера з зумом? Який наїжджає, а потім від'їжджає від терориста? Ледь не великим планом його знімає. Саме його. Так кіно знімають, але не міську вулицю.

З допису у ФБ: "Із самого початку президент каже, що "бере під на особистий контроль" звільнення заручників. На подібне рідко зважуються світові лідери, які мали справу зі справжніми терористами і добре розуміють усі ризики, коли маєш справу з непрогнозованими і озброєними психопатами. Але Зеленський досі мало був схожий на Джона МакКлейна з Міцного горішка – під час попередніх нефейкових терактів Зеленський волів або засиджуватися в Омані, коли збили літак в Ірані, або просто боятися вимовити слово "Росія", коли щодня терористи стріляють у наших солдатах на Сході країни. Висловлю думку, що він міг наважитися на таке тільки якщо тримав весь сценарій у руках. Ну, а потім президент легко і особисто виконує забаганки "терориста", і заручників відразу (!) відпускають. Наголошу, що жоден впливовий світовий лідер уже давно не виконував вимоги терористів. І не тому, що він/вона є немилосердними, а тому що такі дії заохочують нові теракти, які призводять до ще більших жертв. Це аксіома. Хотіли крутий вестерн? Але вийшло схоже на бюджетний водевіль".

Заручники. Де екстрені служби? Де психологи? Де підтримка під дві руки людей, які можуть знепритомніти? Чому не було швидкої, адже терорист сказав, що є поранений? Хіба так проходить евакуація жертв терориста?

Сумний висновок

Найкраще ці події підсумував український журналіст і політолог Віталій Портников: "На все життя запам'ятав телефонну розмову російського прем'єра Віктора Чорномирдіна із Шамілем Басаєвим, загін якого захопив заручників у пологовому будинку Будьоновська. Тоді вимоги терористів було виконано, а вони самі були відпущені до Чечні. Але це не був кінець. Це був тільки початок. У наступні роки Росію накриє хвиля терору – як справжнього, так і інспірованого власними силовиками та олігархами. Варто пам'ятати, що успіх Путіна був насамперед пов'язаний з бажанням простих людей засинати без думки, що їхній будинок десь у спальному районі Москви не буде підірвано вночі. А посилення путінського режиму – це вже теракти після його перемоги, насамперед Норд-Ост і Беслан. Українці з сьогоднішнього дня теж живуть у світі торжества терору. І цим торжеством будуть користуватися і справжні терористи, і російські спецслужби, і українські силовики. Тепер питання тільки в тому, хто стане українським Путіним на хвилі цього бажання безпеки?"


фото: thrillist.com

Автор: Микола Савельєв

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.