Зміст статті

6 серпня 2020Микола Савельєв

Передвиборча наливайка Садового

У Львові встановлять 5 питних фонтанів вартістю майже 600 тисяч гривень.

Громадські активісти та депутати переконані, що після невдачі зі встановленням у приміщенні Львівської міськради душової за 730 тисяч гривень для чиновників-велосипедистів, ця ініціатива є достатньо невчасною (хоча й має право на життя). Скористатись таким фонтанчиком нині зможуть навіть котики.

У вівторок, 4 серпня, на Площі Ринок запрацював питний фонтан, який ЛМКП "Львівводоканал" розпочало встановлювати ще минулого тижня. Дворівневим фонтаном, як повідомила пресслужба Львівської міської ради, також можуть користуватись маломобільні люди та діти. І це не єдиний питний фонтан у центрі нашого міста. Загалом місто планує встановити ще чотири питні водограї: на площі Митній, поруч із пам'ятником Тарасові Шевченку, біля Порохової вежі та Оперного театру. Вони будуть двох типів – чотири дворівневі та один трирівневий з чашею для собак чи котиків (біля Порохової вежі). Дизайн фонтанів погодило міське управління архітектури та урбаністики Львівської міської ради.

"Готовий фонтан на Площі Ринок мають передати на баланс Галицької районної адміністрації для подальшого обслуговування. Після завершення монтажних робіт, фонтанчик тестуватимуть, а воду додатково перевірять у лабораторії "Львівводоканалу". Вода до питного фонтанчика потраплятиме переважно з підземних джерел наших свердловин поблизу міста Стрий. Тому львів'яни та гості міста матимуть змогу напитися з фонтана на Площі Ринок чистої артезіанської води" – розповіли у ЛМКП "Львівводоканал".

Загалом усі п'ять фонтанів виготовили з нержавійної сталі, вони також стійкі до проявів вандалізму. Пресслужба Львівської міської ради повідомляє, що львів'яни не контактуватимуть губами з металом фонтанчиків, оскільки стійкий потік води дозволить напитися без контакту з краном, а це особливо важливо в умовах карантину. До слова, питні фонтани обійдуться нашому місту у 587 тисяч гривень.

Ініціатива не на часі?

Громадська активістка та правозахисниця Олеся Дацко каже, що такі фонтанчики у центрі Львова, безперечно, мають право на існування. Але якщо розглядати доцільність їхнього встановлення, то на першому місці мало б стояти питання пріоритетності видатків.

"Коли майже сто вулиць у Львові не мають каналізації, то витрачати гроші на питні фонтанчики – не зовсім раціонально. Крім того, у нас завжди є актуальне питання кредитів. Нам ніколи не оприлюднюють повної суми кредитів, які набрала Львівська міська рада та комунальні підприємства, і які треба повертати. Якщо ми витрачаємо такі кошти, то чи є вони у нас? Враження таке, що ми перед виборами робимо імітацію дуже крутої господарки, мовляв, маємо гроші навіть на фонтанчики. А реально у громади борги просто зашкалюють. Як на мене, такі рішення не зовсім адекватні", – зазначила Олеся Дацко.

За словами депутата Львівської міської ради Ігоря Телішевського під час пандемії коронавірусу влаштовувати питні фонтани за майже 600 тисяч гривень – не на часі.

"Вже не один місяць наш міський голова Андрій Садовий говорить, що немає чим виплачувати заробітну плату комунальним підприємствам. Коли немає коштів відремонтувати елементарні дороги, хідники, немає грошей на ремонт ліфтів, то це сприймається, як дешевий піар. Ще одне питання: наскільки безпечно це є у часі пандемії? Я розумію, що ця ініціативу взяли з інших міст, де такі фонтани вже встановили. Очевидно, що наш мер нічого нового просто не міг придумати. А тим часом у Львові є спортивні майданчики, де роботи з реконструкції яких зупинили через брак коштів. Але водночас витрачають понад пів мільйона гривень на питні фонтани. Я категорично проти такої ініціативи міського голови", – наголосив депутат.

Думки ж львів'ян щодо питних водограїв на вулицях міста Лева розійшлись.

"Біля нас, на одному з реконструйованих сквериків, також поставили питний фонтан. Бачила, що собачники приходять і тарілочками, мені ж у пригоді стають багатофункціональні (як виявилося) пакети для прибирання, із них дуже зручно поїти собак. Сподіваюсь, що питних фонтанів буде більше, обов'язково з думкою про тварин, а поки що так – п'ємо з пакетиків", – зазначає у соцмережі Фейсбук мешканка нашого міста Марина Луцюк.

"В Європі такі фонтани зазвичай розміщують у парках, громадських просторах та біля спортивних майданчиків, щоб люди могли скористатись, якщо нема можливості придбати бутильовану воду. Пощо такий фонтан на Площі Ринок, де безліч крамниць, ресторанів, літніх майданчиків тощо?" – наголошує житель Львова Ігор Кідик.

Більшість дописувачів сходяться на думці, що така ініціатива стала черговим піар-ходом львівського бургомістра Андрія Садового, який повністю провалив у Львові боротьбу з коронавірусом та шукає нині будь-які легкі шляхи для власного самопіару. Водночас порушують питання і про реальну ціну цих фонтанчиків та начебто артезіанську воду.

Соцмережі просто засипані знущальними коментарями:

Ivan Zakala: Їхня вартість – 587 тисяч гривень. Хейтери з Китаю кажуть, що загалом їхня вартість з доставкою в районі – 150 тисяч гривень, решту попиляли (додаю прайси з цінами).

Vira Muzyka: Фонтанчики – прекрасні! Тут питання, чому один не коштує 587 тис. гривень. Мабуть "трішки" напряглись і вкрали лише, плюс-мінус, 400тис. грн.

Антон Парамбуль: Які 150 тисяч?)) Я як доберусь до того фонтана і сфоткаю та пошукаю. Я впевнений, що знайду за тисяч 25-40 з доставкою. І, до речі, вже знайшов. З доставкою десь 20 тисяч схожі можна дістати. Можу запропонувати міській раді за 30 тисяч, і ще я зароблю, і вони грошей не вкрадуть.

Oksana Balabuh Bielicka: Дивно, в США у зв’язку з коронавірусом всі такі фонтанчики позакривалися, а у Львові відкрилися.

Marty ZiLvova'fly: Вода, може, і з артезіанських джерел, але по тих самих гівнотрубах, без фільтрації на виході.

Markiyan Tarasenko Marty ZiLvova'fly: Це майже фантастика, бо тільки на документацію і дозволи користування артезіанською водою треба тисяч 100!

Олег Семенко: Взимку будуть підігрівати?

Konstanty Panov: На зиму дерев'яні короби, обмотати старим шматтям, як колись, у прадавні часи, колонки утеплювали!

Олег Семенко: Konstanty Panov Колонка! Точно. Колонки бракує.

Водограй з минулого

Щоб припинити всі порожні дискусії навколо вартості чи дизайнерських огріхів фонтанчиків, варто нагадати, що вперше поставити у Львові сім фонтанчиків запропонував головний архітектор Львова Юліан Чаплінський ще у 2015 році. Тоді, як інформував zaxid.net, пропонували три місця вздовж проспекту Свободи, два – біля Домініканського собору, один на Площі Ринок та один фонтан на вулиці Валовій. Архітектор розповів, що в Європі часто використовують фігурні питні фонтани, які прикрашають місто та приносять користь.

Проте для Львова замовляти фігурне оздоблення кожного фонтана занадто дорого. Тому він запропонував декілька варіантів уніфікованого вигляду фонтанів. Однак після перегляду візуалізації мер міста Андрій Садовий сказав, що у порівнянні з європейськими фонтанами запропоновані зразки нагадують кітч.

"Проведіть конкурс на виготовлення цих фонтанчиків, подивіться, які варіанти запропонують учасники. Сама ідея із встановленням питних фонтанів мені подобається, але треба краще продумати їхній майбутній зовнішній вигляд", – наголосив Андрій Садовий.

Тоді ж Юліан Чаплінський зазначав, що орієнтовна вартість одного типового фонтанчика – майже тисяча доларів США, нетипового – вдвічі або втричі більше. Нагадаємо, що нині один фонтан чомусь коштує 150 тисяч гривень, а це майже 6 тисяч доларів США.

Коментар

"Щодо якості води, то я так зрозумів, що це звичайна вода з-під крана, хоча вони сказали, що це вода зі Стрийського водозабору і тому її можна пити. Хоча до цього санстанція рекомендувала кип'ятити воду з-під крана. На брифінгу щодо фонтана вони якось обійшли це питання. Сказали, що вода зі Стрия, зі свердловин. У нас більшість води забирається зі свердловин, але в різних мікрорайонах Львова є різна якість води. Це залежить від якості водоводу, від системи очищення, хлорування тощо. Пити таку воду чи ні – це вибір людини. Але я б не казав, що це артезіанська вода. Це звичайна вода з-під крана, яка йде не просто зі свердловини, а через систему очищення водоканалу: хлорування, знезараження, очищення. Хтось п'є, а хтось не п'є цю хлоровану воду з крана", – керівник ГО "Бюро екологічних розслідувань" Дмитро Скрильніков.


фото: Фб Христини Процак

Автор: Микола Савельєв

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.