Варіанти,  17 серпня 2020

Львівські медики використали весь препарат, який мер обіцяв повернути виробникові

Андрій Садовий

У скандалі з "Протефлазідом" поставлена ​​крапка: лікарі, всупереч позиції львівського міського голови, вжили за призначенням всю гуманітарну партію противірусного препарату.

Багато хто пам'ятає, як на початку "Епохи Карантину", в березні-квітні 2020 року, по багатьох сайтах і блогах прокотилася кампанія критики препарату "Протефлазід" - дуже масова і слабо аргументована. Яка почалася після заяви керівництва Академії медичних наук України про обнадійливі результати лабораторних випробувань препарату по його дії на коронавіруси.Варто згадати, що пусковим механізмом кампанії, заснованої на абсолютно безапеляційному звинуваченні НАМНУ в заняттях "псевдонаукою" і перекрученій з точки зору медицини формулі "трави не лікують", тоді виступила екс-в/о-міністра МОЗ Уляна Супрун.

А з огляду на наступний вал публікацій і характер критики в них – неважко припустити, що Супрун поклала початок жорсткій конкурентній фармвійні в дусі дикого капіталізму.

Але є досить пікантний момент: одним із "криголамів" кампанії чорного піару став львівський мер Андрій Садовий, який оголосив "Протефлазіду" особисту вендету.

При цьому, як стало зрозуміло з фіналу цієї історії, спочатку саме львівський мер взяв участь в переговорах з фармкомпанією "Екофарм" про безоплатну поставку партії противірусного препарату в лікарні Львова для профілактики медперсоналу.

Однак відразу після того, як препарат був прийнятий лікарнею швидкої допомоги Львова, у Садового сталося раптове "прозріння" – у власному фейсбуці, а потім на сайті адміністрації Львова він заявив про те, що замовлення "Протефлазіду" для лікарень Львова – це "фейк" . Мер гучно пообіцяв, що "весь поставлений препарат буде виробнику повернуто". І пригрозив судом, правда, незрозуміло кому.

Спіч Садового миттєво був розтиражований десятками ЗМІ, з прямими, як швабра, заголовками типу "Мер Львова не допустить псевдоліків...", "Львів поверне виробнику фуфломіцин...", «Львівські медики відкидають...»

Всі ці істеричні пасажі, як виявилося, коштували стільки ж, скільки слово Андрія Садового. Тому що через три місяці під загрозою звернення в правоохоронні органи з приводу пропажі гуманітарної допомоги, "Екофарм" отримав зі Львова звіт: "Протефлазід" у кількості 1500 упаковок був розподілений серед львівських лікарів і використаний за призначенням.

І тепер у повітрі вивішене велике, як львівська площа Ринок, запитання: "Що це було?". Можна сформулювати інакше, зрозуміліше: "Як і чому мер Львова Садовий попався на відвертій брехні?".

Цей скандал, враховуючи кампанію виборів до місцевих органів влади, може зіпсувати світлий образ відомого львівського політика. Якщо додати сюди постійне лідерство Львова за кількістю хворих (зокрема, лікарів) і особисту участь міського голови у кампанії дискредитації препарату, це ставить Садового в зовсім уже делікатне становище.

Тому є сенс простежити логіку розвитку цієї дивної історії.

В одному з інтерв'ю генеральний директор компанії "Екофарм" Анатолій Новик пояснив: у середині березня 2020 року мер Львова Андрій Садовий подзвонив особисто йому і замовив безкоштовну благодійну партію "Протефлазіду" для захисту лікарів Львова.

Далі переговори велися з головним лікарем Клінічної лікарні швидкої медичної допомоги Львова Олегом Самчуком. Від цього комунального підприємства (тобто підзвітного львівській владі), і надійшов офіційний запит гуманітарної допомоги (3500 флаконів "Протефлазіду" для цієї лікарні та інших лікарень Львова).

Фармкомпанія на той момент не мала на складах такої кількості препарату. Були зібрані всі наявні запаси – 1505 флаконів "Протефлазіду" – й "Екофарм" власним транспортом доставив вантаж до Львова (збираючись за тиждень-другий виробити й довезти ще 2000 флаконів з 3500, запитаних головлікарем КЛШМД).

Ось розписка головлікаря про приймання 7 квітня 1505 флаконів препарату:

Далі, як ми вже знаємо, 10 квітня, Андрій Садовий зробив свою скандальну заяву. Зрозуміло, що після цього своєрідного "спасибі" компанія "Екофарм" більше не постачала до Львова "Протефлазід". А замість цього багаторазово протягом квітня-липня цікавилася у мерії Львова та головлікаря КЛШМД, коли ж відбудеться обіцяне Садовим повернення "Протефлазіду".

У липні з такими ж запитами до прес-служби департаменту охорони здоров'я мерії Львова зверталися журналісти сайту Grippua.com.ua.

Відповіді не було. Повернення препарату теж не відбулося.

І тільки після явного наміру фармкомпанії заявити в правоохоронні органи про зникнення у Львові партії благодійної допомоги на адресу компанії, нарешті, надійшов лист головного лікаря КЛШМД Львова, з якого випливає:

Перше. "Протефлазід" був розданий в повному обсязі лікарям лікарень Львова "за бажанням" переважно на наступний день після отримання безкоштовної партії (очевидно, 8 квітня). Якщо точніше, то до листа головного лікаря прикладені квітневий і травневий звіти одного з департаментів КЛШМД, завірені трьома підписами і печаткою – з яких випливає, що 1295 флаконів "Протефлазіду" розібрані лікарями відразу в квітні, а 210 флаконів дороздані вже в травні 2020 року.

Друге. Головлікар, на відміну від міського голови, не схильний сумніватися в противірусних властивостях "Протефлазіду" – він сам визначає препарат саме цим прикметником.

А тепер найцікавіше. Виходить, що цю інформацію головлікар КЛШМД або мерія Львова могли повідомити трьома місяцями раніше, в квітні. Але не захотіли. Або, скоріше, не змогли? Тому що єдиною причиною такої "загальмованості" може бути лише тиск мера Львова, який пообіцяв препарат повернути і зіткнувся з фізичною неможливістю це зробити.

Справді, якщо майже весь препарат був розданий, як стверджує головний лікар Олег Самчук, 8 квітня – то на момент скандальної заяви Андрія Садового про повернення "Протефлазіду" 10 квітня повертати вже не було чого. Таким чином, мер Львова в запалі політичного блогерства не спромігся навіть дізнатися, чи можливо фізично зробити те, про що він так пафосно заявив.

Зайве нагадувати, що заява мера Львова поставила під удар головлікаря КЛШМД Олега Самчука. Адже саме його підпис стоїть на акті приймання партії "Протефлазіду". І, природно, саме його на пару з мером Львова виробник препарату чотири місяці бомбардував запитами про долю поставки; йому ж і довелося відповісти фармкомпанії.

А якщо точніше – мер поставив під удар не тільки одного головлікаря. Тисячі львівських медпрацівників могли протягом усього цього часу займатися профілактикою від ГРВІ перевіреним і надійним препаратом. Але Андрій Садовий позбавив їх такої можливості.

Питання – навіщо?

Є кілька припущень.

Зіставивши дати, можна помітити, що:

1. Замовлення "Протефлазіду" зі Львова відбулися 20-23 березня.

2. Кампанія проти препарату розгорнулася 26 березня.

3. Телеміст Андрія Садового з Уляною Супрун пройшов 8 квітня.

4. Заява Андрія Садового проти "Протефлазіду" – вечір 10 квітня.

Отже, очевидно, що спочатку безкоштовна поставка препарату замовлялася мером Львова без жодних сумнівів. Але до 10 квітня відбулося щось, що змусило Садового розвернутися, як то кажуть, на 180 градусів. Саме в цей період в ЗМІ розпочалася кампанія проти препарату. І що найцікавіше – разом із Супрун старт їй дали ЗМІ, що належать львівському меру – «24 канал» і «Радіо «Максимум»».

На вірусологічні погляди львівського мера міг вплинути пост в фейсбуці або особиста розмова з Уляною Супрун (Садовий буквально напередодні поставки "Протефлазіду" до Львова вів з нею телеміст, розмірковуючи в тому числі і про те, що українці повинні стати "частиною світового знання "і не боятися застосовувати експериментальні західні ліки).

Або ж Андрій Садовий на межі березня-квітня з якоїсь причини безпосередньо вступив в цю медійну війну фармкомпаній на боці конкурентів «Екофарму».

Але ось що відомо точно: з часів демаршу Андрія Садового ось уже більше 4-х місяців безкоштовний "Протефлазід", який використовують у понад сотні клінік країни, лікарям Львова не поставляється. І за той час саме на Львівщині від Сovid-19 померло максимальне число лікарів, зокрема, декілька відомих світил практичної медицини…

Автор: Марія Шевчук 

Дивись також "Екофарм" запитав у Садового: що важливіше – захист медиків чи політична кон'юнктура

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.