Зміст статті

18 серпня 2020Кирило Cолтис

Ментівська Варта

Політична партія Варта штурмує електоральні розкоші.

Політична партія Варта презентує себе як новий проєкт з львівським корінням.

До створення руху Varta1 свого активно доклались правоохоронні органи Львівщині, передусім львівська поліція. Політична партія Варта (Всеукраїнський альянс регіональних і територіальних активістів) презентує себе як новий проєкт з львівським корінням. У самому ж Львові він тісно пов'язаний з громадським рухом Varta1 та Facebook-спільнотою Varta1, засновником яких вважається депутат Львівської міськради Ігор Зінкевич.

У 2014 році громадські активісти та учасники революційних подій у Львові спілкувалися й обмінювались оперативною інформацією за допомогою радіосервісу Zello в групі Varta, яка й дала початок та назву аналогічним спільнотам в інших соціальних мережах. Євромайдан, як було тоді модно казати, "запустив кадрові ліфти", і цим скористалось чимало громадських активістів. І хоча Зінкевичу пощастило не так круто, як, наприклад, Володимиру Парасюку, який відразу потрапив у крісло народного депутата, однак його досягнення не залишились поза увагою влади Порошенка, а самого Зінкевича запросили на роботу у Львівське міське управління  Головного управління Міністерства внутрішніх справ України у Львівській області.

Він дуже ображається, коли його в соціальних мережах кличуть ментом, але цей факт з біографії не викинеш. Робота в поліції у Зінкевича була досить дивна. Особисто він стверджував, що його запросили налагодити комунікацію між громадськістю та поліцію. В декларації про доходи натомість йшлось про те, що він працює в поліції на посаді інженера-програміста. Протягом 2015-2019 років Зінкевич неодноразово можна було помітити на масових заходах у Львові, але вже не як їхнього учасника, а як того, хто активно консультував та протидіяв протестним виступам.

Таких людей, як Зінкевич, зазвичай називають спецагентами, тим більше, що якщо вони особисто заперечують свою роботу в поліції. Однак є підстави вважати, що всі ці роки основною роботою, вірніше, завданням для Зінкевича в поліції був розвиток Facebook-спільноти Varta1. З 2015 року група Varta1 асоціювалася лише з ним та львівською поліцією. Остання, а саме патрульні, зливали  інженеру-програмісту Зінкевичу на Varta1 оперативну інформацію про ДТП, хуліганства, дрібні злочини тощо. Зінкевич все це оперативно розміщував в групі та збирав вершки у вигляді лайків, перепостів, а також аудиторії, яка постійно розросталась в космічних масштабах.

Дійшло до абсурду. Львівські журналісти намагались отримати інформацію в пресслужбі поліції,  але лише отримували від її працівників пораду: "Зверніться до Зінкевича, він все знає, в нас такої інформації нема". Тому в новинах про кримінальні події журналістам й доводилось посилатись на депутата Львівської міськради, а не на офіційну пресслужбу поліції. Авторитет львівської поліції, як офіційного джерела інформації,  знищили, зате група Varta1 допрацювалась до 400 тисяч підписників.

Хибність такої комунікаційної конструкції самому Зінкевичу та його шефам-поліціянтам стала очевидною в той момент, коли у 2017 році адміністрація Facebook вперше закрила групу. Сталося це через те, що принципи роботи Facebook, як майданчика для комунікації, кардинально відрізняються від завдань поліції, яка має відстежувати неблагонадійні елементи. Facebook сповідує толерантність та повагу до людей, а натомість львівській поліції було потрібно, щоб люди в соцмережах розкривали та повідомляли про свої радикальні погляди чи дії.

В січні 2019 року групу остаточно закрили, а Зінкевичу довелось вибудовувати її заново за вже відпрацьованим алгоритмом  – у співпраці з поліцією. Щоправда, тепер у нього з'явився також однойменний сайт. Після чергової зміни влади в Києві Зінкевич йде з поліції. Але робить це знову таки в спосіб, перевірений не одним поколінням тих, хто служив в правоохоронних органах. Сьогодні він працює на посаді помічника гендиректора Львівської національної галереї мистецтв і його обов'язками є керівництво охороною службою цієї державної установи.

Експерти, які аналізують впливи цифрових технологій на політичні процеси, стверджують, що класичні політичні режими сьогодні все більше набувають рис цифрової поліційної держави.  Історія групи Varta1 та її лідера Ігоря Зінкевича, ймовірно, є доволі успішним елементом саме такого процесу. Тотальний контроль правоохоронців за громадськістю, а не співпраця – ось прихована мета, яку переслідують правоохоронні органи, підміняючи формат офіційної комунікації на спілкування у соціальних мережах.

Захід.нет нещодавно писав, що серед фінансистів тепер вже політичного проєкту Варта є колишній високий чин в системах правоохоронних органів України. Якщо це правда, то стає очевидним, що відстеженням та контролем за думками людей з-за допомоги цифрових технологій справа не обмежиться. Правоохоронна система, яка створила та профінансувала реальну квазіполітичну групу, спробує добитись впливу на рішення громад в Україні.


фото: Фб Варта

Автор: Кирило Cолтис

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.