Зміст статті

31 серпня 2020Кирило Cолтис

Варта ментів та сумнівних елементів

Скандальні обличчя в команді партії Варта Ігоря Зінкевича.

Партія Варта, яку очолює все ще укропівець у стінах Львівської міськради Ігор Зінкевич свій з'їзд ще не провела, але сяку-таку команду таки презентувала.

Після партійних спічів Зінкевича можна навіть подумати, що Варта – це потужна команда волонтерів і активістів, які незадоволені діями чинної влади. Але якщо провести мінімальну перевірку, то окрім самого Зінкевича та ще декількох політичних заробітчан в цьому проєкті немає практично жодних колишніх чи відомих активістів.

Обличчям партія Варта стали невідомі або скандально відомі у Львівській області персонажі на кшталт Валерія Веремчука, Юрія Мартинюка, Ірини Оршак, Ігоря Муравського, Наталії Шелестак, Тараса Ворка, Андрія Крука, Софії Кащевської чи Марії Кісельової. Поміж цих ноунеймів місцевої політики у Варті Ігор Зінкевич ще обіцяє засвітити, наприклад, голову ГФ "Рабів до раю не пускають", псевдоактивіста (на думку місцевих видань) Івана Спринського та скандального псевдожурналіста з оточення Тараса Батенка Олега Радика, який керує порталом Forpost, а також  є головним редактором сайту Діло (не без впливу Батенка, звісно). Радик, до речі, також є помічником-консультантом депутата Львівської міськради Ігоря Зінкевича.

фото: Фб Варти

Команда у Зінкевича зібралась нівроку. Якщо не представники маловпливових у місті партій, то скандальні, а подекуди й довкола кримінальні персонажі, які відразу кидають тінь на світле поліційне минуле Ігоря Зінкевича. А ще змушують згадати про традиційно специфічні зв'язки поліції та подібних маргінальних кадрів на кшталт призабутого нині попа Гапона.

Якщо оминати депутатів Львівської міськради Тараса Ворка та Ірину Оршак з "Народного контролю", який успішно спочиває у Бозі що у Львівській міськраді, що у Львівській облраді, то обов'язково варто згадати керівника "Народної самооборони" Валерія Веремчука. Лише протягом останніх двох років він за безцінь приватизував понад гектар землі у Львові, а також отримав дозвіл на будівництво багатоповерхівки у Львові на місці, де ще нещодавно діяв Центр допомоги воїнам АТО Народної самооборони. Ймовірно, що Львівська міськрада ухвалила ці скандальні рішення на прохання міського голови Садового, який в такий спосіб віддячив Веремчуку за правильні голосування фракції Народного контролю. Згідно з даними ГО Опора, 60 відсотків голосувань фракції Народного контролю, яку очолює Веремчук у Львівській міськраді цього скликання, збіглись з позицією фракції львівських чиновників міського голови Андрія Садового – Самопоміч.

Вічно другий Веремчук (після Ганущина в НРУ та Добродомова в НК) є не лише професійним лобістом, був він свого часу й співзасновником Галицької Ліги КВН, і тут вже можна лише здогадуватися якими словами він зустрічав короткочасний злет Володимира Парасюка на вершину української політики, який згодом знову звідти впав у світ секонд-хенду.

Скандальний імідж Варті Зінкевича забезпечуватиме Іван Спринський, якого львівське видання zaxid.net називає провокатором та псевдоактивістом, і який завжди у місцевих новинах згадується поруч зі скандальною активісткою Оленою Живко. Минулого року Іван Спринський облив фарбою заступника міського голови Львова Геннадія Васьківа. Тепер над ними висить кримінальне провадження і цей факт наразі цікаво гармоніює з поліційним минулим Ігоря Зінкевича. Та ще більш несподіваним на тлі євромайданної активності Зінкевича є членство Спринського у Партії регіонів. У 2010 році Спринський балотувався від цієї партії до Львівської міськради у 44 виборчому окрузі. Спринський ніби й вийшов з лав Партії регіонів у грудні 2013 року, але ця деталь з минулого постійно наздоганяє його діяльність та обіцяє стати особливою окрасою партії Варта.

Варто згадати й те, що керівник ГО "Варта 700" Наталія Шелестак та вже згаданий активіст Економічного бойкотного руху Олег Радик працювали свого часу у виборчому штабі Зінкевича. У тісному колі Варти колишнього поліціянта Зінкевича Шелестак також ще є власницею 25 % ГО "Форпост Львів" разом з Радиком та іншими, а ще один поліційний слід у житті Шелестак можна вбачати у її глибокій пошані до колишнього начальника Головного управління Нацполіції Львівської області Валерія Середи. Випадки сумнівної діяльності Радика та його оточення під час бойкотного руху у Львові мали б уважно вивчати відповідні органи, але підсумовуючи цей союз ментів та сумнівних елементів під вивіскою Варти варто ще згадати у їхньому середовищі також й інформаційну підтримку львівського сайту Leopolis, який через приязні стосунки з головою Львівської ОДА Максимом Козицьким також передає свої вітання Слугам народу Ігоря Коломойського.

Автор: Кирило Cолтис

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.