Марія Палагнюк,  31 серпня 2020

Другий дзвоник коронавірусу

На урок без страху: чи вдасться організувати безпечне навчання у львівських школах.

Вже завтра розпочинається новий навчальний рік. Чимало років наше суспільство не зустрічалось з такою кількістю викликів, які постали перед освітянською та батьківською спільнотами цьогоріч.

Наразі Львів залишається у "помаранчевій зоні", а це означає, що вчителі повернуться до повноцінної роботи, а учні зможуть традиційно відвідувати уроки. Батьки такою ситуацією задоволені, адже вони вже переконалися, що дистанційна освіта в Україні не спрацювала, і тому можливість традиційного навчання є дуже важливою та може сприйматися лише позитивно. Однак не потрібно забувати і про можливі загрози. Сьогодні не можна бути впевненим у тому, що міська влада зробила все необхідне, щоб школи не перетворилися на потенційні вогнища епідемії.

Як відомо, Міністерство охорони здоров'я України не бачить потреби у проведенні тестувань на Сovid-19 вчителям. Тестування відбуватимуться тільки якщо особа є контактною або ж має відповідні симптоми. Невідомо, чи такої самої думки дотримуються у Львівській міській раді, але варто нагадати, що у червні, напередодні ЗНО, ІФА-тестування пройшли 1645 вчителів, яких залучили до проведення оцінювання. З них 32 не допустили до ЗНО через виявлений коронавірус. В умовах, коли держава самоусунулася від проблеми і всю відповідальність за безпечний навчальний процес та його старт в умовах карантину поклала на директорів навчальних закладів, місто повинно було б виділити кошти на тестування вчителів.

Це дозволило б уникнути багатьох потенційних загроз вже у найближчому майбутньому. В умовах, коли вчителі, як і медики, стають групою підвищеного ризику, місто має подбати про їхній захист, якщо цього не спромоглася зробити держава. Вчителі повинні мати соціальні гарантії, такі ж, які мають медики. Тому "Батьківщина" Львова вимагає від міської влади забезпечити соціальний захист працівників шкіл та дошкільних установ у випадку, якщо вони занедужають на коронавірус.

"Міська рада має вже найближчим часом ухвалити рішення, згідно з яким працівники шкіл та дошкільних закладів мають бути застраховані від можливого захворювання на коронавірус. Якщо, на жаль, станеться так, що вчитель чи вихователь захворіє, то міська рада має подбати про них і оплатити їм лікування. Хочу нагадати, що лікування від коронавірусної інфекції, залежно від складності перебігу захворювання, може коштувати від 10 до близько 90 тисяч гривень. Простий педагог не зможе собі дозволити таке дороге лікування. Тому ми вимагаємо, щоб міська влада забезпечила захист педагогічних працівників у разі захворювання", – наголосила очільниця "Батьківщини" Львова Наталія Тимчій.

Не менше запитань виникає і до організації навчального процесу.

"Пропонують розтягнути навчання на кілька змін, щоб учні різного віку розпочинали і завершували уроки в різний час, або скласти розклад так, щоб діти у різні години були розподілені у школі. Але це означає, що наші вчителі повинні будуть проводити у школах увесь день – зранку і до вечора, і це з їхніми мізерними зарплатами. В мене, як у колишнього педагога, складається враження, що той, хто пропонував усі ці схеми, ніколи не працював у школі та не знає нюансів організації освітнього процесу", – зазначила Наталія Тимчій.

Очільниця "Батьківщини" Львова нагадує, що у львівських школах існує 81 вакансія педагогічного працівника. Зокрема, у місті нині бракує вчителів фізики, інформатики, англійської мови, початкових класів. І навіть дуже популярні львівські школи теж мають проблеми з пошуком кадрів згаданих спеціальностей.

"Якщо на це накладуться прорахунки міської влади в організації навчального процесу в умовах карантину, то це може спричинити колапс всієї системи освіти у Львові", – підсумувала Наталія Тимчій.

фото: goombastomp.com

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.